2008 Almelo

In 2008 waren we van 5 t/m 10 juli in Almelo waar we langs alle dorpen in Bambilië hebben gereisd.

MOPPEREILAND (5 juli)

De start van het zomerkamp was natuurlijk weer het Raadhuisplein. Er waren veel ouders bereid om te rijden, dus er was genoeg plek voor alle kabouters. De fietsen werden ingeladen en daar ging de stoet op weg naar Almelo. Dat was nog niet zo eenvoudig. Het clubgebouw blijkt lastig te vinden. Dus een tip voor alle ouders voor donderdag: Kijk de routebeschrijving goed na. Het beste kunnen jullie door het dorpje Maria Parochie rijden. De TomTom schijnt ook niet altijd de juiste weg aan te geven…
Uiteindelijk hebben we het clubgebouw dan toch gevonden. De meiden hebben hun slaapspullen klaargelegd. Iedereen wist een plekje naar wens te vinden. Daarna was het tijd om de omgeving te gaan verkennen.

Op Moppereiland tot je weer kan lachen
Vandaag waren de kabouters in het dorpje Moppereiland. De naam zegt het al: alle mensen die te veel mopperen worden naar Moppereiland gestuurd. Ze blijven een tijdje op het eiland. Als ze weer kunnen lachen, mogen ze van het eiland af.

Gelukkig waren de kabouters niet aan het mopperen. Om dat zo te houden hebben we regels bedacht waardoor het gezellig blijft:
* Lekker snoepen
* Aardig doen tegen iedereen
* Geen dingen doen die niet mogen
* Goed naar de leiding luisteren
* De leiding niet uitdagen om boos te worden
De regels zijn mooi versierd en hangen in het lokaal.
’s Middags kwam er een mevrouw langs die erg chagrijnig was. Ze vond het maar niets dat de kabouters leuk aan het spelen waren en hard lachten. De meiden lieten met ballontrappertje zien dat ze veel lol hebben met elkaar. De moppervrouw ging vrolijker weg dan dat ze kwam.

Goed gefietst en goed gegeten
Toen was het tijd om een stukje proef te fietsen. Het blijft altijd spannend om met een grote groep te fietsen. Het ging supergoed. De meiden zijn klaar voor een langere fietstocht.
Het avondeten was vandaag andijviestamppot. Iedereen heeft goed gegeten, niemand leverde haar ik-lust-het-niet-kaart in. Na het eten hadden de meiden even rust op de slaapzaal. Daarna hebben we nog wat bosspelletjes gedaan. Na een leuk verhaaltje was het dan toch echt bedtijd. Altijd even wennen de eerste nacht op een zomerkamp. Uiteindelijk viel iedereen dan toch in slaap.

HOLDORP (6 juli)

De dag begon met een echt zondagsontbijtje. De meiden waren zo aan het smullen dat ze de gekookte eitjes niet eens misten. Liesbeth had ze wel gekookt, maar vergeten uit te delen…

Olympische Spelen
Vandaag waren we in Holdorp. In dit dorpje wonen heel sportieve en vrolijke mensen. Er zijn in dit dorp altijd wel sportwedstrijden waar je aan mee kunt doen of naar kunt kijken. ’s Morgens waren de Olympische Spelen. Er waren verschillende onderdelen, bijvoorbeeld estafette’s, races, touwtrekken en zandworstelen. Willemijn deed zo haar best bij het zandworstelen dat ze helemaal zwart geworden is. Eerst wilde ze niet douchen, maar later was ze toch zo verstandig om het wel te doen. Er was geen winnaar. Meedoen was belangrijker dan winnen ;-).
De meiden hadden na deze sportieve activiteit honger gekregen, dus werd er gelunched. Dit keer met eitjes. Beter laat dan nooit, hè Liesbeth?

In de boot
Toen was het tijd om op de fiets te stappen. De meiden fietsen goed door. Na een leuke fietstocht kwamen we bij het kanovaren! In totaal hadden we zeven boten. De oudste kabouters gingen alleen in een kano, de anderen gezellig met de leiding. We hebben veel plezier gehad, er is geen kano omgeslagen. Wel had Janneke wat moeite om voorbij een brug te komen vanwege de wind. Gelukkig zaten Kiki en Tesse bij haar in de boot om een handje te helpen. Bij één van de kano’s met de oudste kabouters ging het erg goed. Dorien was een goede stuurvrouw. Laura hielp haar daarbij. Na het kanoën kon de leiding het niet laten om elkaar in het water te duwen, onder luid gejuich van de meiden.

Pannenkoeken!
Eenmaal terug bij het clubgebouw hebben de kabouters wat kleine spelletjes gedaan. Liesbeth en Martine deden ondertussen een dappere poging om pannenkoeken te bakken met pannen zonder anti-aanbak-laag. Helemaal goed ging het niet, want na een kwartiertje ging het brandalarm al af. Het kon alleen uitgezet worden door de verhuurder, dus het alarm is een tijd afgegaan. De meiden waren lekker aan het spelen en schonken er weinig aandacht aan.
De pannenkoeken waren toch goed gelukt. We hebben goed gegeten van de pannenkoeken met appelmoes. Als toetje hadden we vruchtenyoghurt.

Voorlezen
Na het eten was er natuurlijk corvee en even rust op de slaapzaal. Janneke heeft jullie reactie op de weblog voorgelezen. Erg leuk!
Daarna hebben we een potje slagbal en trefbal gedaan. Toen was het dan toch echt weer bedtijd. Na een verhaaltje sliepen de meeste kabouters vrij snel.

Wist je dat:

 • Martine vandaag een dagje op ons zomerkamp was;
 • de kabouters vinden dat ze maar meer geld moet gaan verdien, zodat ze zaterdag niet meer hoeft te werken en dus weer leiding kan worden;
 • Claire goed kan roeien;
 • Dorien en Lou-Elle gek op spruiten zijn;
 • de dunne pannenkoeken lekkerder zijn dan de dikke;
 • Natascha steeds op hetzelfde plekje op haar knie valt. Knap hè?

MIEGENUM EN ANDOORNBOOG (7 juli)

De dag had een onrustig begin. De kabouters vonden een brief van Stephanie. Daarin stond dat ze ontvoerd was door kabouters met rode ogen en blauwe mutsen. De meiden gingen op zoek naar haar. Gelukkig vonden ze Stephanie. Ze was vastgebonden aan een boom. Snel maakten de meiden haar los en brachten haar weer naar het clubgebouw.
De rest van de ochtend waren we in het dorpje Miegenum. Het is een geheimzinnig dorp waar nog veel raadsels op te lossen zijn. We hebben Sudoku’s opgelost, een geheugenspel gedaan en een quiz over elkaar gespeeld. Ook was er een eet-spel. Eerst moesten de meiden voelen wat ze zouden gaan eten, daarna ruiken en vervolgens proeven.

We hebben ook gefilosofeerd in Utopië. Een paar leuke uitspraken:

Over bomen en planten
* als een boom pijn heeft, moet er een pleister op (Claire)
* een boom heeft niet genoeg vocht om te huilen (Carlijn)
* planten hebben doorzichtig bloed (Lou-Elle)

Over waarom een boterham eigenlijk zo heet en of het nog zo zou heten als je de boter en ham eraf haalt:
* een boterham heet zo, omdat je ham zegt als je hem opeet (Emma)

Dorien had ook nog een logische verklaring waarom je niet mag poepen in de klas: de andere kinderen kunnen zich dan niet meer concentreren.

Raadsel en schreeuwspel
Toen was er nog tijd voor een raadsel. Een boer heeft een schaap, een wolf en een kool. Ze moeten allemaal naar de overkant via de boot. In de boot is alleen plaats voor de boer en één ander ding. De wolf eet het schaap op en het schaap de kool als de boer er niet bij is. Hoe krijgt hij toch alles naar de overkant? De meiden waren erg snel met het oplossen, sneller dan sommige leiding.
Er was ook nog even tijd voor het schreeuwspel. Het blijft een favoriet spel bij de meiden. Na de lunch verplaatsten wij ons naar het dorp Andoornborg. Dit is een Middeleeuws dorpje waar nog prinsen en jonkvrouwen wonen. De meiden kwamen Sir Johan tegen. Hij is een ridder en zit midden in een veldslag. Hij is aan het verliezen en roept de hulp in van de kabouters. Zij helpen graag. In het bos spelen we levend stratego om de ridder te helpen. Gelukkig was het droog. Na dit spel hadden de meiden even rust op de slaapzaal.

Knijpfruit
Het avondeten van vandaag was friet. De meiden hebben goed gegeten, zes kilo friet met frikandel, kipnuggets en bitterballen. Als toetje hadden we knijpfruit.
Na het eten werd de groep in tweeën verdeeld. De jongste kabouters kregen een leuk verhaal voorgelezen. De oudsten deden een dobbelspel. Wanneer iemand 6 gooide, moest ze een rondje om de groep rennen.
Daarna was het weer bedtijd. Ondanks de vele grote muggenbulten en de regen, vermaken we ons nog prima. Het dagverslag werd vandaag gegeven onder een paraplu. Het klonk eigenlijk best gezellig al die regendruppels.

Vandaag zijn Claire en Frans naar huis gegaan, Frans omdat hij ziek is.

FILIDAM (8 juli)

Vanmorgen was een heerlijk rustig ochtendje. De meiden hebben lang uitgeslapen en zijn vervolgens langzaam opgestaan. Het dorpje waar we vandaag waren, heet Filidam en ligt aan de zee.

Zwemmen!
Rond 11.00 zijn we de fiets opgeklommen om naar het zwembad te gaan. Het fietsen ging goed, ondanks de regen en de wind. Toch lastig dat platteland. Heeft de wind vrij spel… Maar de fietstocht was het meer dan waard, want we gingen naar een driesterren hotel met subtropisch zwemparadijs: Preston Palace. De meiden hebben zich daar prima vermaakt. Er was van alles te doen: Turks stoombad, een sauna en voor de leiding zelfs een zonnebank 🙂 Dus mochten jullie een negerinnetje tegen komen, is het vast Janneke die de zonnebank niet kon weerstaan.
Ook was er een bubbelbad en natuurlijk een gewoon zwembad. De kabouters vonden het koude dompelbad voor na de sauna of het Turkse stoombad toch wel één van de leukste baden. De meiden hebben erg leuk samen gespeeld, bijvoorbeeld pakkertje. Ook werden er plannen gemaakt voor na het zomerkamp. Zo gaan Stefanie en Janneke met Esmee mee naar Zweden.
Buiten regende het af en toe, maar binnen ook. Er werd namelijk onweer nagebootst met echte lichtflitsen en donderslagen. Dat was nog niet eens het bijzonderste. In het zwembad zaten namelijk echte vissen!! In het zwembad waren namelijk aquariums gemaakt. Daarin zwommen allerlei verschillende vissen. Ook waren er sterren in het zwembad aan een donkere hemel. Heel romantisch. Om 17.00 was het jammer genoeg tijd om terug te gaan naar het clubgebouw.

Weer terug
Daar aangekomen hadden de meiden rust op de slaapzaal. De reacties van jullie op de weblog zijn voorgelezen. De meiden genieten zichtbaar van de berichten. Ga zo door zou ik zeggen. Jullie krijgen allemaal dikke knuffels, ook voor broertjes, zusjes, oma’s, opa’s en de huisdieren.
Het diner van vandaag bestond uit een lekkere macaronimaaltijd. Iedereen heeft goed gegeten. Willemijn en Tesse hebben toch een beetje gegeten, ook al lustten ze het niet echt. Ook werd er een poging tot maaltijdzwijgen gedaan. Kiki was al eerste af, omdat Janneke een grapje maakte.

Na het eten zijn Esmee, Floor en Luca alvast naar bed gegaan. Zij waren erg moe en hebben eerst nog even een boekje gelezen en vielen snel in slaap. De anderen hebben nog een paar rustige spelletjes gedaan. Bijvoorbeeld het zakjesspel. Hierbij zitten alle meiden in een kring. Eén kabouter loopt de kring in met een boterhamzakje, gaat midden in de kring staan, kijkt iedereen aan, blaast het zakje op en slaat het kapot tegen haar hoofd. Dit alles zonder te lachen!!
Na een voorleesverhaal ging iedereen vroeg slapen. Het fietsen en zwemmen was toch wel vermoeiend geweest. Dromend gaan de kabouters op weg naar het volgende Bambiliëdorp.

En voor de ouders die niet weten wat knijpfruit is: Jullie moeten toch echt vaker naar de Mac Donalds met jullie dochter 😉

FILIDAM (2) (9 juli)

De dag begon weer lekker rustig in het dorpje Filidam. Na het ontbijt was het tijd voor de ontgroening van de oudste kabouters, nieuwe leiding en Janneke natuurlijk. De oudste kabouters van dit jaar zijn: Suzan, Dorien, Frencis en Anouk. Olga en Stefanie werden ook ontgroend.
De ontgroeners werden ’s morgens de stad in gestuurd met een bijzondere opdracht. Ze moesten namelijk alle letters van het woord Bambilië fotograferen. De letters mochten alleen uit mensen bestaan. Zelf mochten ze niet op de foto staan. Het is de dames gelukt om deze opdracht goed uit te voeren.

Ontgroenen!
Ondertussen werd op het clubgebouw druk besproken welke opdrachten er dit jaar voor de ontgroeners bedacht zouden worden. De kabouters hadden erg veel leuke ideeën. Toen de ontgroeners terug kwamen uit de stad, stonden de volgende onderdelen op het programma:

 • Geblinddoekt door een macaroni bad.
 • Een pindakaas masker, wat natuurlijk erg goed is om de huid jong te houden.
 • Hondenrace. Achter het clubgebouw zit een honden-train-baan. De ontgroeners moesten uiteraard deze baan afleggen voor het sportieve element in deze ontgroening.
 • Voetafdruk. Met verf is de van elke ontgroener de voetafdruk vereeuwigd.
 • Intelligentievragen. Wanneer de vraag goed werd beantwoord gebeurde er niets, werd de vraag fout beantwoord werd er een zakje met een vladrapje boven hun hoofd kapot gemaakt.

Marit werd niet ontgroend, maar kwam toch onder de vla te zitten. Gelukkig vond ze het niet erg. Enkele IQ vragen waren:
– Wat is het engelse woord voor ananas?
– Wat is het 20ste woord uit het Nederlandse volkslied?
– Wat kost het om een brief naar Amerika te versturen?
Na de ontgroening was de warme douche toch wel erg lekker, al had de leiding voorkeur voor een sprong in het kanaal.

Fris en fruitig
Toen iedereen weer fris en fruitig was, hebben we gegeten en gingen we fietsend naar de stad. De meiden vermaken zich prima. Er zijn veel speelgoedwinkels. Ze hebben al veel gekocht waaronder een bellenblaas, kaarsen en snoep. De leiding zit met het doorgeven van de dag heerlijk op een terrasje te genieten van een welverdiend momentje rust.
Het avondeten voor vanavond zal aardappelpuree, doperwten en worst zijn. Zal iedereen haar bord leegeten?

Bonte avond
De avond werd natuurlijk afgesloten met de bonte avond! Gelukkig werkte het weer redelijk mee, dus konden we een kampvuur maken. We hebben gezellig met elkaar liedjes gezongen. Waaronder Julia en Pinda liep langs spoorwegbaan.
De meiden hadden leuke toneelstukjes voorbereid.
Als eerste waren Luca, Tesse, Anne-Linde, Natascha en Kiki aan de beurt. Ze hadden een toneelstukje over een paardenwedstrijd. Na het toneelstukje ging Luca naar huis, zo gaat namelijk donderdagochtend op vakantie naar Kroatië.
Laura en Noortje hebben een toneelliedje gezongen en ze hadden een quiz voorbereid. Anouk, Frencis en Suzan wilde heel graag koningin zijn. Door middel van een spreuk kwam hun wens uit. Na een aantal jaar waren ze de bediendes en de voetmassages zat en kwamen ze weer terug in het gewone leventje.
Carlijn, Dagmar, Marit en Floor hadden ook een quiz. Wanneer je het antwoord wist, noemde je een kleur (1 keer, hè Olga?) en mocht je het antwoord zeggen. Esmee, Dorien en Emma hadden ook een quiz. De vragen werden gesteld aan de leiding. Ieder had een eigen beweging voordat hij of zij het atwoord mocht geven. Bijvoorbeeld raar dansen, springen als een kikker, zwaaien en een rondje draaien.
De leiding deed een stukje over een tandarts. De regisseur had zijn artiesten niet in de hand, dus het werd al snel een chaos.
Remco en Iris kregen de opdracht om stokken te zoeken in het bos, daar zijn we tenslotte hulpleidng voor ;-). De stokken waren nodig om een broodje te bakken. Er was wat doorzettingsvermogen nodig bij sommige meiden, maar uiteindelijkhad iedereen een lekker broodje en warme choco.

Dropping
Daarna vielen de meiden bijna om van de slaap, dus gingen ze naar bed. Behalve Dorien, Suzan, Frencis en Anouk. Voor deze meiden was het tijd voor de dropping. Ze hadden zich warm aangekleed inclusief regenkleding. De meiden werden namelijk gedropt, samen met Stefanie en Janneke. Na een avontuurlijke wandeling mochten ze nog even bij de leiding toastjes (met schimmelkaas voor Dorien) eten. Het was de bedoeling dat ze in een tent gingen slapen. Die bleek alleen lek te zijn, dus kregen de meiden een lokaal voor hen alleen. Na wat nakletsen over de dag, vielen ook zij in slaap.

Wisten jullie trouwens dat:

 • De leiding erg kan lachen om losgeslagen kippen?
 • Frencis dit een beetje stom vindt?
 • “Oehoe” toch echt een uil is?
 • Ik het daar niet mee eens ben?

ALMELO (10 juli)

Vanmorgen hebben de meiden flink uitgeslapen! Voor half tien was het eigenlijk nog heel erg rustig op de slaapzaal… en daar kon de leiding dan even van genieten door vast het een en ander te gaan ontruimen zodat de meiden alle spullen veilig op konden bergen als ze wakker werden en alles hadden ingepakt!

Toen alle meiden wakker waren hebben ze samen met een deel van de leiding hun spullen ingepakt. Toen dat allemaal klaar was en iedereen zijn eigen spullen had gevonden, zijn we naar beneden gegaan en hebben we heerlijk ontbeten. Liesbeth en Janneke hebben de laatste boodschappen gedaan voor het eten van vanavond.

Dansen en springen
Toen wij terugkwamen waren de meiden bezig met de laatste dingen voor het logboek. Daarna werd de muziek aan gezet en zijn de meiden helemaal uit hun dak gegaan! Lekker dansen, zingen en springen. De meiden die last van hun hoofd hadden of gewoon erg moe waren die gingen in het lokaal ernaast zitten met Douwe (die ook niet echt zin in die herrie had). De meeste meiden vonden het geweldig om even uit hun dak te gaan… en de leiding was verbaasd dat ze nog zoveel energie hadden 😉 Ondertussen heeft Janneke nog even de laatste reacties van de weblog voorgelezen en toen zijn we stoelendans gaan doen. Olga en Stefanie vonden het volgens mij nog leuker dan de meiden zelf 🙂
Toen Stefanie uitgespeeld was heeft ze met Janneke nog even getest of de meiden nog een beetje snel waren, ze hebben namelijk het brandalarm af laten gaan… Nou snel waren ze… een minuut of anderhalf en ze waren allemaal buiten!! Gelukkig kon Janneke haar lach niet inhouden en hadden de meiden meteen door dat het een geintje was!

Tussen de buien door
Toen was het tijd voor de lunch. Allemaal nog snel wat boterhammen gegeten en daarna zijn we begonnen met de stukjes voorbereiden die jullie vanavond gezien hebben. Heerlijk hoe ze kunnen samenwerken en dat terwijl ze toch allemaal erg moe waren!
De rest van de dag wat losse spelletjes gedaan, even een poging gedaan om tussen de buien door naar buiten te gaan, maar helaas was dat maar heel kort.
De leiding was inmiddels heel druk bezig met de voorbereiding voor het eten en het schoonmaken van het gebouw. Liesbeth dacht de perfecte manier te hebben om de rijst klaar te maken, maar helaas brandde het aan en werd het rijstepap… dus Liesbeth naar de winkel om nieuwe rijst te halen.

Toen werd het tijd de ouders op te wachten de kinderen stonden vol spanning te kijken welke ouders er als eerste kwamen… Gelukkig zijn ze uiteindelijk allemaal aangekomen!!!!

En nu zijn we allemaal weer thuis
Allemaal super-mega-bedankt voor dit geweldige kamp, jullie inzet, jullie goede oortjes, jullie zijn geweldig!
Wij hebben alle spullen maar gewoon in het hok gegooid… dat zoeken we volgende keer wel uit!! Nu is het tijd om de oogjes dicht te gaan doen! Want ja.. ook de leiding is erg moe!!
Stefanie, Remco, Martine en Iris: super bedankt voor jullie geweldige hulp!
ES en EJ ook jullie mega bedankt voor jullie hulp, altijd fijn als ouders op het laatste nippertje nog even helpen! DANK JULLIE WEL!
En natuurlijk alle andere ouders super bedankt, voor het toevertrouwen van jullie kinderen, voor de reacties, voor de aanwezigheid vanavond! voor ALLES!

De verhalen van de weblog zijn vanaf nu ook te lezen op de OPV-Schoonoord-site! Marlene bedankt hiervoor!

Iedereen een fijne vakantie!

Liesbeth, Olga, Frans, Douwe, Stefanie, Remco en Janneke