2007 Deventer

In 2007 gingen we naar Deventer. Van 1 tot 5 juli hadden we daar samen met Sneeuwwitje een erg leuk (maar nat) kamp.
HET VERTREK (zondag 1 juli)

2007_kabouterkamp_vertrek

Al vrij vroeg voor een zondagochtend stroomt het Raadhuisplein vol met zenuwachtige kabouters en soms nog zenuwachtiger ouders. Iedereen heeft er reuze zin in en is klaar om te vertrekken! Alle kabouters hebben fietsen meegenomen, dit jaar gaat het een sportief kamp worden!
Na ongeveer een uurtje rijden komen de eerste auto’s aan in Deventer, bij een prachtig gebouw. Alle spullen worden neergezet, de boel wordt verkend en de ouders die mee gereden hebben worden uitgezwaaid! ‘Tot donderdag!’

De kabouters hebben de slaapplekken uitgezocht en ieder is tevreden over waar zij ligt en pakt de spullen uit. De leiding is verbaasd over het feit dat er dit jaar, in tegenstelling tot vorige jaren, weinig snoep met de kinderen is meegekomen. Ook de leiding heeft de spullen klaargemaakt waarbij Janneke, Iris en Remco van 2 banken en een veldbed een drie persoonsbed hebben gemaakt.

Terrein verkennen
De kabouters hebben honger, ze hebben bij de lunch dan ook goed gegeten. Na de lunch is er nog tijd om het terrein wat beter te verkennen en om vrij te spelen. Sommigen spelen in de kampvuurkuil en anderen springen touwtje. 5 Meiden doen wie het verst komt, Esmee wint dit. Esmee wil graag de speciale groetjes aan mama en papa doen!

De broer van…
Remco is bezig het verhaal van Sneeuwwitje voor te lezen als er een wat droevige man aankomt. Het blijkt Jan Spielberg te zijn, ja inderdaad, de broer van…. Hij zit in de put en ziet het niet meer zitten. Zijn broer maakt zoveel goede films en het lukt Jan maar niet om dit ook te doen. Zijn baas heeft daar ondertussen schoon genoeg van en wil hem ontslaan. Hij krijgt nog één kans om een goede film of musical te maken, als dat niet lukt dan moet hij maar ander werk gaan zoeken, vindt zijn baas. De kabouters vinden het sneu voor hem en willen hem dan ook graag helpen om een goede musical te maken!! Jan vindt het verhaal waar de kabouters mee bezig zijn een super onderwerp voor zijn nieuwe musical en hij vraagt of de kabouters hem willen helpen. Hier zeggen de meiden natuurlijk geen nee tegen en de rollen worden verdeeld.
Zoals al eerder vermeld zijn alle fietsen mee gegaan, die moeten op de eerste dag natuurlijk meteen in gebruik genomen worden! Met zijn allen gaan ze ‘proeffietsen’; dit ging heel goed.

Andijviestamppot
Het begint ondertussen traditie te worden dat we op de eerste dag van het kamp andijviestamppot eten. Net als vorig jaar hebben de kabouters ook dit jaar een ‘ik-lust-het-niet-kaart’ gekregen. Als ze iets niet lusten, mogen ze deze kaart inleveren. Degene die de kaart aan het eind van het kamp nog heeft, krijgt een beloning. Tot nu toe zijn er nog geen kaarten ingeleverd.
Na het eten is het tijd voor een leuk avondspel: slagbal. De kabouters spelen tegen de leiding en beide teams zijn goed aan elkaar gewaagd.

De eerste dag was een groot succes en het gaat allemaal goed! De kinderen zijn niet moe te krijgen. Dat belooft veel goeds voor dit kamp!

REGEN…(maandag 2 juli)

2007_kabouterkamp_maandag

Na een, voor sommige kabouters goede nacht, voor andere kabouters minder goede nacht, staat iedereen vanochtend om acht uur al weer naast het bed. Als eerste is het natuurlijk tijd voor ochtendgymnastiek, dit gebeurt vandaag in de pyjama! Als bij iedereen de spieren goed los en soepel zijn is het tijd voor het ontbijt.

Booschappen op de fiets…
Na het ontbijt gaan Frans, Douwe en Remco boodschappen doen, op de fiets. Dit is een spannende onderneming met zoveel boodschappen, maar alles is heel aangekomen bij het scoutinggebouw!
Ondertussen hebben de kinderen geknutselt, wat een kunstenaressen zijn het toch! Daarna is het tijd om verder te gaan met de musical. Gister zijn de rollen verdeeld en de kinderen kennen ondertussen al 4 scènes uit het hoofd! Jan Spielberg is ook erg tevreden, hij heeft vandaag wat decorstukken gebracht om alles mooi aan te kleden.

Giftige appel
Na een drukke ochtend is het al weer tijd voor de lunch. Daarna brengen de kabouters een uur door op de slaapzaal. Dit vanwege de enorme hoosbuien die ook over Deventer trekken…
Het zijn pittige buien, dus tijd voor een binnenspel. Dit spel heeft te maken met een giftige appel en een boze stiefmoeder… De kabouters vermaken zich prima!
Vandaag zat er post in de brievenbus, een kaartje voor Carlijn! Ze was hier erg blij mee en namens haar: ‘Dank je wel papa en mama!!’

Macaroni
Op het menu voor het avondeten staat vandaag macaroni. En weer zijn er geen ‘ik-lust-het-niet-kaarten’ ingeleverd! Het smaakt de meiden goed. Tijdens het eten wordt er ‘maaltijd zwijgen’ gedaan. Degene die tijdens de hele maaltijd het vol kunnen houden om niks te zeggen hebben gewonnen. Dit is vijf meiden gelukt, goed gedaan!
Ook na het eten komen er weer flinke buien, er wordt dan ook binnen aan de musical geoefend. Deze gaat erg leuk worden.

Kikkers
De kinderen die hun huisdier missen kunnen hier hun hart ophalen, de kinderen die geen huisdier hebben trouwens ook. Er zitten hier genoeg….. kikkers! Dit vinden de meiden erg leuk en sommigen sjouwen er dan ook flink mee rond. De leiding heeft toch maar het verzoek gedaan om de beestjes met rust te laten.

Vanavond krijgen de meiden allemaal een douchebeurt en kunnen ze weer fris hun bed in! Ze zijn al veel meer moe dan gister, dus er zal vast weer beter geslapen worden!

ZWEMMEN (dinsdag 3 juli)

2007_kabouterkamp_dinsdag

De kabouters hebben lekker uitgeslapen tot half  negen. Janneke heeft voor alle kinderen brood gesmeerd en dat hebben ze lekker op de slaapzaal opgegeten.

Niet van suiker
Daarna zijn we met zijn allen met de fiets naar het zwembad gegaan. Het fietsen ging erg goed. De kabouters zijn niet van suiker, want de regen maakte ze niks uit. Voor de deur van het zwembad hebben we een heerlijke boterham gegeten. Toen was het zwemtijd. Caroline, Carlijn en Noortje waren zeemeerminnen en dolfijnen. Er was een buizenglijbaan en een steile glijbaan die heel hard ging. Alle kinderen waren zo stoer dat ze ervan afgingen. Ook was er een wildwaterbaan. Tussendoor hebben we genoten van een ijsje. Vervolgens heeft Noortje een tijdje gezocht naar de duikbril die boven op haar hoofd stond.
De overvliegers (Saskia, Claire, Eva en Marleen) mochten van de wildwaterbaan terwijl er een harde stroming was.

Drie groepjes
Na een omroep door het hele zwembad verzamelden we en was het tijd om om te kleden. We moetsen een poosje wachten op onze spullen in de kluisjes want het hokje waar de kluisjes waren was even bezet… Ondanks de vermoeidheid van de kabouters ging de terugreis goed. We hebben in drie groepjes gefietst.

Niet lachen
Eenmaal terug op het clubgebouw zijn de kabouters even uit gaan rusten op de slaapzaal. Het avondeten van vandaag was aardappelpuree, doperwtjes met worteltjes en visticks of een vegaburger. Ook dit keer waren er een paar die gingen maaltijdzwijgen. Het is ze allemaal gelukt, zelfs Saskia kon haar lachen inhouden. Wederom heeft niemand zijn “ik lust het niet”-kaart ingeleverd ondanks de bedenkelijke blikken tijdens het opscheppen. Daarna was het tijd voor een spelletje en was dag drie alweer voorbij.

DE ONTGROENING (woensdag 4 juli)

2007_kabouterkamp_woensdag

Vandaag was het weer erg nat in Deventer. Rond een uurtje of half acht werden de kabouters en de leiding al gewekt door flinke onweersbuien met harde klappen, daar was iedereen wel goed wakker door geworden….

Verkleed naar het dorp
Vandaag stond de dag in het teken van de ontgroening van de kabouters die gaan overvliegen en de nieuwe leiding. Het plan was om deze slachtoffers ’s ochtends het dorp in te sturen zodat het parcours etc. klaar gemaakt kon worden. Het weer was echter zo slecht dat dit niet gelukt is. Pas toen het in de middag droger werd konden ze vertrekken. Ze moesten verkleed naar het dorp fietsen en daar een aantal opdrachten doen. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor alle kinderen een ijsje moeten regelen, met zoveel mogelijk mensen op de foto komen te staan en daarbij gekke bekken trekken etc. Dit was dolle pret!
De overgebleven kabouters en leiding hadden weer creatieve ideeën over hoe de ontgroening het beste aangepakt kon worden!
Toen ze terug kwamen bij het scoutinggebouw moesten ze eerst met hun voeten in een grote pan met aardappelpuree en rode verf staan waarna ze hun voetafdrukken mochten maken op een groot vel wit papier.
Daarna begon het weer te regenen dus moest het programma verder binnen voortgezet worden. Daar deden we een spel met een dobbelsteen. Geblinddoekt moesten ze gooien en bij elk cijfer hoorde wat te eten of drinken; over het algemeen dingen die niet erg smakelijk waren zoals: thee met heeeel veel suiker, pindakaas met hagelslag of een boterham met suiker en kaneel. Het werd daarna wat droger dus konden ze buiten nog een hindernisbaan afleggen. Als laatste werden ze nog geschminckt met pindakaas…

Rijst, zoetzure saus en kip
Op het menu voor vanavond staat rijst met zoetzure saus en kip. Daarna oefenen we nog voor de musical geoefend, dit allemaal om Jan te helpen!
De kabouters hebben vanavond hun eigen bonte avond bij het kampvuur, maar of dat goed zal branden met dit weer…..
De meiden die gaan overvliegen hebben vanavond nog hun dropping, dat gaat leuk worden!

Het is dus een leuk kamp waarbij het morgen al de laatste dag is!
Graag zien we jullie om 19.00 uur in Deventer!
Tot morgen allemaal! Dikke knuffel van de kabouters en de leiding!

LEUKE AFSLUITING (donderdag 5 juli)

2007_kabouterkamp_donderdag

Er stond veel op het programma vandaag, dus werden de kabouters vroeg wakker gemaakt. Alle bagage moest weer opgeborgen worden in de tassen, waar ineens veel minder in kon. Althans zo leek het. Ondanks dat sommige meiden nog liever door wilde slapen (hè Marleen) verliep alles vlot.

Shoppen!
Na het onbijt was het dan eindelijk zo ver: we gingen naar de stad om te shoppen! Hier hadden de kabouters zich erg op verheugd. Na een gezellig fietstochtje zetten we onze fietsen bij de fietsenstalling. De kabouters maakten groepjes met wie ze wilden winkelen. Op de arm van één kabouter uit het groepje werd een mooie tatoo gezet (het nummer van Iris, voor het geval er iets aan de hand zou zijn).
De meiden hebben leuke dingen gekocht. Natuurlijk vergaten ze de papa’s en mama’s en broertjes en zusjes niet. Toen het tijd was om weer bij elkaar te komen, begon het heel hard te regenen. Gelukkig was er een grote boom waar we met zijn alle onder konden schuilen. Tijdens de terugreis naar het clubgebouw bleef het gelukkig droog.

Oefenen
Eenmaal aangekomen was het tijd voor de lunch. Daarna was het oefen geblazen voor vanavond. Het decor werd opgesteld en de scenes werden nog een nagelopen.

Friet!
Het avondmaal was dit keer: FRIET!! Niemand heeft de ik-lust het niet kaart ingeleverd. De tafels waren ingepakt met vershoudfolie waardoor de meiden gewoon van de tafel konden eten. Als toetje was er een heerlijke fruitspies, gemaakt door Remco.

De spanning loopt op: De meiden trekken hun kleren voor het toneelstuk aan en worden geschminckt. Dan druppelen de ouders langzaam maar zeker binnen. Ook Liesbeth komt het toneelstuk bewonderen. Jan Speelberg is er ook en kijkt vol trots naar “zijn” stuk. De opvoering gaat erg goed. Na een groot applaus rennen de meiden naar hun ouders. De verhalen komen op gang. Eén voor één gaan ze naar huis. De leiding blijft nog een nachtje. Er wordt nagepraat over het geslaagde zomerkamp.


TOT SLOT

Het kamp is donderdagavond afgesloten met een leuke voorstelling. De kabouters zijn weer thuis. Ze hebben het enorm naar hun zin gehad. Bedankt Douwe, Frans, Iris, Janneke, Liesbeth en Remco voor het geweldige zomerkamp!