Opkomsten Havelihorde (2022-2023)

11 maart: theater
Na de enorme sneeuwbui van gisteren, was het vandaag stralend mooi weer. We gingen dus lekker naar buiten. Joep kwam “theatersport” met ons doen. Eerst zongen we een bekend liedje in een vreemde taal (“miauw, miauw” bijvoorbeeld). Na de limonadepauze volgde een rondje improviseren. Eerst drie keer hetzelfde toneelstukje opvoeren maar dan in een andere stemming. Het publiek bepaalde het onderwerp. Het werd: huwelijksreis in de woestijn (neutraal, boos en bang uitgevoerd). Daarna volgde de “powerpointpresentatie” of diashow: iemand vertelde een verhaal en zag achter zich steeds een foto van een gebeurtenis. Zij moest dan beschrijven wat we zagen. Vooral het laatste beeld was spectaculair: tijdens de huwelijksreis in Parijs werd iemand neergeschoten… Natuurlijk liep ook dit verhaal goed af. We hebben heel fijn toneel gespeeld! (en let ook eens op de netjes opgestapelde bekers…).

28 januari: open dag
Iedereen mocht vriendinnetjes meenemen naar de opkomst.
We begonnen met een kennismakingsspel: het spinnenwebspel. Hierbij moest je een klos touw overgooien naar iemand, en dan de naam van de vanger noemen. Uiteindelijk ontstaat er dan een heel spinnenweb.
Toen we alle namen kenden, deden een postenspel. Er waren zes spellen: het communicatiespel (‘doorfluistertje’ maar dan met tekenen), routetechnieken (een knipoog route maken van een kaart), knopen-estafette (iedereen zo snel mogelijk een bepaalde knoop leggen in het touw), kennisquiz met vragen over scouting, creatief (bladeren stempelen op papier) en vuurmaken.
Na afloop deden we nog een potje Hollandse Leeuwinnen en toen was deze gezellige ochtend al weer voorbij.

21 januari: Shrek en Winterfestijn
Vandaag hadden we een gezellig filmmiddag. We keken de eerste Shrek-film. Vooraf speelden we eerst een potje trefbal om alle energie kwijt te raken. En na afloop deden we een paar rondes Hollandse Leeuwinnen.
Hierna liepen we van de Beuk naar Horst, want daar begon het Winterfestijn.

7 januari: nieuwjaarsopkomst
Vandaag zijn we het nieuwe jaar begonnen met een nieuwjaarsontbijt en gezellige oudhollandse spelletjes! Iedereen was mooi aangekleed en had lekkere hapjes meegenomen. Toen we genoeg hadden gegeten gingen we zakdoekje leggen, de stoelendans, ezeltje prik en flessenvoetbal. We sloten de dag af met zelfgemaakte oliebollen en gaan met heel veel zin het nieuwe jaar in.

3 december: Sinterklaas
Het is weer de tijd van het jaar. De dagen worden korter, het wordt kouder en … de Sint komt weer langs! Vandaag kwam hij bij de Havelihorde.
Voordat de Sint kwam hebben we eerst een superlekker openingsspel gedaan, genaamd pepernoottikkertje. Bij dit spel waren er twee tikkers en verlossers, en als je af was getikt kon je verlost worden door een pepernoot te krijgen en op te eten, super gaaf dus!! Daarna zijn we lekker naar binnen gegaan om op te warmen; ieder versierde een eigen chocoladeletter die later mee naar huis genomen mocht worden. Toen alle kleurrijke creaties netjes in een doosjes gedaan waren, was het dan eindelijk tijd om het pietendiploma te halen. Hiervoor moest iedereen een hindernisparcours doen om hun pietenkunsten te testen. Daarna gingen we weer naar binnen om het lokaal te versieren voor Sinterklaas. We hebben allemaal mooie tekeningen gemaakt en zelfs een stoel versierd voor de Sint. We waren zelfs zo snel klaar dat er nog tijd was voor een kort rondje fluisterpiet: een spel waarbij een woord of zin wordt doorgefluisterd en je moet proberen hetzelfde woord te houden.
Tijdens de derde ronde kregen we te horen dat de Sint al in de buurt was. Dus trokken we snel onze jas aan om buiten op het plein de Sint toe te zingen terwijl hij het plein op kwam rijden. De pieten konden niet wachten om binnen op te warmen, en de Sint vond zijn stoel prachtig. Hij heeft kort een paar kinderen naar voren geroepen en een paar stukjes uit het grote boek voorgelezen. En natuurlijk kreeg iedereen een kadootje waarna het weer tijd was voor de Sint om te vertrekken. En ook tijd voor ons om de opkomst af te sluiten. Dank je wel, Sinterklaas! De foto’s staan in het algemene fotoalbum van de groep:

19 november: regiodag
Vandaag waren we bij de regio-opkomst in Bennekom. Hier waren we met 250 kinderen uit de omgeving, een groot feest dus! Er waren vier activiteiten die we met plezier hebben gedaan. Er was een outdoorparcours, de kinderen konden lasergamen met en tegen welpen uit andere groepen, ze speelden het gehaktballenspel (iedereen vormt een cirkel en houdt elkaars handen vast, daarna ga je met elkaar in de knoop en moeten andere mensen de knoop uit elkaar halen) en wat is een regio-opkomst nou zonder kampvuur met marshmallows, de kinderen hebben die geroosterd en daarna lekker opgesmikkeld! Het was een gezellige dag vandaag!

12 november: nestweken begonnen
Vandaag zijn onze nestweken begonnen. Dit jaar kunnen de kinderen het insigne ‘Kunstenaar’ verdienen. We begonnen natuurlijk met het bekendmaken van de nesten, anders kan je vrij weinig met de nestweken. Daarna speelden we in de nieuwe nesten ‘de grote kunstroof’, levend kwartet maar dan met schilderijen van bekende Nederlandse schilders. Elk nest had een kraal gemaakt met daarin vijf verschillende schilderijen, aan de kinderen de taak om zo snel mogelijk drie andere schilderijen van een van de schilders te verzamelen. Wie het eerst kwartet heeft wint en mag als eerst kiezen voor de volgende opdracht. Voor die opdracht moesten de kinderen een eigen wereld ontwerpen in een van de thema’s ‘onderwater’, ‘futuristisch’, ‘middeleeuwen’ en ‘buitenaards’. In de nesten hebben ze eerst gebrainstormd over hoe ze hun wereld wilden vormgeven (hoe zien de bewoners eruit, hoe zien de huizen eruit etcetera). Daarna schetsten ze dit op A3-vellen die aan elkaar één lange wereld vormen. Tijdens het kampje gaan ze dit inkleuren met verf.

22 oktober: griezelen met zombies
Zaterdagavond 22 oktober kwamen de welpen van zowel de Havelihorde als de Wolvenhorde als griezels verkleed aan op Horst. Daar kregen we te horen dat de leden van de RSA in zombies waren veranderd.
Gelukkig wist Henk (of Hessel) hoe ze een tegengif moesten maken.
Om de ingrediënten die daarvoor nodig waren te krijgen moesten we naar verschillende posten in het bos om daar een kleine opdracht te doen. Helaas werd Henk tijdens de uitleg gebeten door een zombie! We moesten dus snel het bos in om Henk te helpen.
Maar in het bos liepen de zombies rond. Deze konden absoluut niet tegen vingerlampjes. Iedereen kreeg er daarom een vingerlampje om zich te beschermen tegen de zombies die te dichtbij kwamen. De ingrediënten voor het tegengif waren bij zeven posten, die werden bemand door heksen, complotdenkers, überscouts, Henk-tijdens-zijn-transitie-tot-zombie en bange scouts. Er waren ook twee posten met wetenschappers. Tijdens de tocht heeft iedereen goed gegriezeld!
Gelukkig liep het goed af. Het tegengif is met succes gemaakt en zowel Henk als alle RSA-leden zijn nu weer mens. We sloten de avond af met een gezellig kampvuur met een bekertje warme chocomel.

15 oktober: ouder-dochteropkomst en installatie
We hadden vandaag ouder-dochteropkomst. We begonnen met het bekende krantenmeppertje, zodat wij de namen van de ouders, en zij onze, leerden kennen. Toen we alle namen wisten, gingen we naar het bos voor een estafetteparcours. Er was een spinnenweb waar je doorheen moest klimmen, je moest over of onder een balk doorgaan, door een lintje stappen, rondjes om een boom rennen en tot slot een bal in de emmer gooien. Na dit leuke parcours speelden we met z’n allen levend stratego: kinderen tegen de ouders. Het blijkt maar weer dat ouders harder kunnen rennen en winnen. Na al deze actieve activiteiten was het tijd voor een pauze met koffie of thee en een koekje. Hierna deden we een quiz met vragen voor ouders en kinderen (teams gemixt). Tot slot was de installatie, hier zijn helaas geen foto’s van gemaakt, maar we kunnen wel Veerle, Eva A (of ‘gewoon Eva’) en Annebeth verwelkomen bij de Havelihorde! Al met al een gezellige en fanatieke dag.

8 oktober: proefjes
We werden vandaag verwelkomd door vier laboranten die iets fout hadden gedaan in het laboratorium. De boel was ontploft daar en ze vroegen ons te helpen om de proefjes weer goed uit te voeren. Elke laborant had een ander proefje. We hielpen bij het maken van een vulkaanuitbarsting, we maakten eigen priklimonade en ons eigen slijm! Ook hielpen we met regenboogwater te maken! Na elk proefje wisselden we door zodat iedereen elk proefje heeft gedaan. Het was erg leuk en interessant!

1 oktober: scoutingtechnieken
Het thema van vandaag was: “scoutingtechnieken”, we gaven hier een twist aan door het te combineren met Expeditie Robinson! De 3e- en 4e-jaars deden een wedstrijdje tegen elkaar, zoals in het echte programma ook is. Zij kregen een aantal opdrachten: een vuur maken, een touwtje doorbranden, geblinddoekt raden wat er in de bakjes zit en een route lopen met routetechnieken (alleen kon dit laatste onderdeel niet doorgaan vanwege de regen en hebben we gezellig weerwolven gespeeld). De jongste kinderen deden geen wedstrijd maar gingen op pad om te leren knopen, vuurmaken en ook routetechnieken en een hut bouwen. Aan het einde van de opkomst konden we marshmallows roosteren boven het vuur dat eerder was gemaakt door de kinderen zelf, zelfs in de regen kregen ze het in één keer aan!

24 september: Olympische Spelen
Vandaag hadden we de Olympische Spelen op het programma staan. We begonnen de spelen met de opening natuurlijk, het eeuwige vuur van de Olympus in een optocht.
De spellen uit deze spannende spelen kwamen uit India, Amerika, Engeland, Griekenland en Drenthe! Bij elk spel werd de groep in tweeën gedeeld, en het team dat won kreeg een lintje om haar arm. Het olympische logo bestaat uit 5 ringen en er waren 5 landen, dus bij elk gewonnen spel kreeg je een lintje in de kleur van een van de ringen. Bij elk spel, en dus elk land, werden er nieuwe teams gemaakt. Degene met de meeste lintjes had uiteindelijk gewonnen. In India speelden we kabhaddi, een soort tikspel, in Amerika speelden we vette haas, lijkt erg op het Amerikaanse football, in Engeland speelden we cricket, in Griekenland een estafette, en in Drenthe speelden we pantybal. Bij pantybal heb je een panty op je hoofd met een bal erin en probeer je de ‘keien’ oftewel bekertjes om te gooien.