Opkomsten Havelihorde (2019-2020)

27 juni: internationaal
Deze laatste opkomst voor de vakantie gingen we op reis naar een ander land. We staken de zee over en hebben Verenigd Koninkrijk verkend. We begonnen de opkomst met voetbal, wat in Engeland heel populair is. Daarna zijn we naar het buurland Schotland gegaan. Hier hebben we de Highland games gespeeld. In groepjes gingen we langs de verschillende onderdelen; touwtrekken, paalwerpen en ankerwerpen. Na deze sportieve bezigheden was het tijd voor een welverdiende pauze. Tijdens het laatste deel van de opkomst hebben we de legende van Robin Hood leren kennen. De ene groep hoorde bij Robin Hood en de andere groep waren de soldaten van koning Jan. De groep van Robin Hood moest het geld bij de armen brengen, maar als ze werden getikt door de soldaten van koning Jan moesten ze het geld dat ze bij zich hadden afgeven.

20 juni: als echte piraten
Deze opkomst werd de leiding verrast door een brief van een piraat. Deze piraat vertelde dat hij ons wilde testen om te kijken of we hem konden helpen. Hij had duidelijke instructies gegeven over hoe deze tests eruit moesten zien, dus de leiding kon dit goed voorbereiden. Als eerste was er in het bos een aantal opdrachten die we in groepjes langs gingen. We slingerden aan lianen, gooiden met (kanons)kogels, wierpen een anker en gaven een geblinddoekt groepslid instructies. Zo leerden we de fijne kneepjes van het vak. Vervolgens gingen we naar het plein om levend zeeslag te spelen. Er was een zeil opgehangen zodat je niet kon zien waar de tegenpartij stond. Ieder groepje vormde bootjes met verschillende mensen. Het doel was om de tegenpartij te raken met waterballonen en uiteindelijk met de meeste mensen over te blijven. Na de pauze gingen we het geheugen van de Haveli-horde testen met “ik-ga-op-reis-en-ik-neem-mee” in de piratenvariant. We moesten dingen opnoemen die je als piraat meeneemt op reis. Nadat we hadden bewezen dat we dit heel goed konden, gingen we naar het bos voor de laatste uitdaging. Ieder groepje moest een schat begraven die een ander groepje vervolgens moest zoeken. Dit bleek nog best lastig te zijn, zeker het weer opgraven. Gelukkig zijn uiteindelijk alle schatten weer gevonden, iets wat bij echte piraten lang niet altijd gebeurt.

13 juni: de jungle in
Deze avontuurlijk opkomst werden we echte avonturiers. Het doel was om zoveel mogelijk schatten te bezitten. Deze kon je verkrijgen door goed te zoeken, maar ook door ze te stelen van de anderen.

6 juni: speurtocht
Vandaag werden we door Jasmina gevraagd om haar te helpen. Via een brief vertelde ze dat tijdens het spelen iemand haar waveboard had gestolen. Ze vroeg de Haveli-horde om te achterhalen wat er was gebeurd. In kleine groepjes gingen we op onderzoek uit. In het bos waren verschillende posten gemaakt. Iedere post was van een inwoner van de straat van Jasmina. Door een raadsel op te lossen of een opdracht uit te voeren kon een hint worden verkregen. Zo werd langzaam duidelijk wat er was gebeurd en wie de dief was.

30 mei: wedden dat
Deze opkomst hebben we Wedden Dat gedaan. De groep werd verdeeld in teams. Om de beurt kreeg één iemand van een team een uitdaging. Ieder team moest vervolgens wedden of ze dit zou halen of niet. Hierbij konden ze een deel van hun punten inzetten. Als ze goed hadden gewed, kregen ze hun inzet verdubbeld terug. Maar als ze verkeerd hadden gewed, waren ze hun inzet kwijt. Zo werd het een spannende opkomst vol leuke uitdagingen en druk overleg.

23 mei: sport
Vandaag stond de opkomst in het teken van sport. De groep werd verdeeld in teams. Deze gingen de strijd aan tegen elkaar voor de winst. Allerlei sporten kwamen langs, van voetbal tot trefbal.

16 mei: vuur
Vandaag was het tijd voor één van de meest geliefde activiteiten van de Haveli-horde: vuur maken! We begonnen de opkomst met een actief spel in het bos: spons-water-vuur. Bij deze actieve variant van steen-papier-schaar moet je door middel van tikken en een beetje geluk zoveel mogelijk kaartjes verzamelen. Daarna gingen we weer naar het plein waar de leiding wachinelichtjes op een rij zette. Bij ieder wachinelichtje hoorde een groepje. In de vorm van een estaffettespel moest ieder groepje zo vaak mogelijk het wachinelichtje uitkrijgen door water af te vuren met een rietje.
Na deze actieve inleidende spellen was het tijd voor het echte werk: vuur maken. In kleine groepjes ging de Haveli-horde aan de slag. Hoewel het er bij de leiding best makkelijk uit zag, viel dit toch tegen. Gelukkig doet een beetje geduld en wat hulp wonderen: uiteindelijk had ieder groepje een prachtig groot vuur waarmee ze een touwtje konden doorbranden.

9 mei: we zijn weer begonnen!
Na wekenlang scouting gemist te moeten hebben, was het vandaag eindelijk weer mogelijk om een opkomst te hebben. Zowel de kinderen als de leiding hadden er enorm veel zin in.
We begonnen met de geliefde spellen vuurbal en moordenaartje. Vervolgens namen we plaats aan de tafels die alvast buiten waren neer gezet. Genietend van het zonnetje gingen we daar kaarten knutselen. Deze kaarten kun je geven aan iemand die door de coronamaatregelen het huis niet uit mag of aan iemand anders die je graag een kaart wil geven. Na deze creatieve bezigheid gingen we het bos in. Daar gingen we buskruit doen en daarna bomenverwisseltje.
Hierna was de eerste opkomst in coronatijd alweer voorbij en was het tijd om deze zonnige opkomst af te sluiten.

7 maart: nestweken (1)
Vandaag was de eerste opkomst van de nestweken. De nesten paars en blauw gaan zich de komende weken bezighouden met het insigne geschiedenis en de nesten groen en oranje met het insigne natuur.
Het insigne geschiedenis begon bij het allereerste begin van de mensheid. Door elkaar af te gooien met een bal kwamen ze steeds een stapje verder in de evolutie. Ze begonnen als apen en eindigden uiteindelijk als homo sapiens. Daarna gingen ze in kleine groepjes de geschiedenis van deze homo sapiens doorlopen. Vanaf de prehistorie naar de Grieken en Romeinen, vervolgens naar de Middeleeuwen en dan uiteindelijk naar televisie en computer. Bij ieder tijdperk was er een opdrachtje dat paste bij dat tijdperk.
Ondertussen ontdekten de nesten groen en oranje de natuur. Ze hebben zich deze eerste week bezig gehouden met kringlopen. In een glazen potje hebben ze een eigen kringloop gecreeërd. Met stenen, grond en een vetplantje in een glazen pot hebben ze niet alleen iets gemaakt wat heel mooi is, maar ook heel interessant. Want doordat het een gesloten kringloop is, hoef je het plantje geen water te geven. Na het maken van de plantenpotjes hebben ze een tikspel gedaan over de kringloop van water. Ten slotte hebben ze een levensweb gemaakt. Hiermee werd duidelijk dat alle planten en dieren afhankelijk zijn van elkaar.
Voor beide insignes een goede start van de nestweken! We hopen dat het programma snel vervolgd kan worden…

22 februari: elementen
Water. Aarde. Vuur. Lucht. Deze opkomst stond in het teken van de vier elementen. Er werden vier groepjes gemaakt, elk groepje hoorde bij een element. We begonnen met ballontrappen. Met een ballon om de enkel trokken de vier groepjes ten strijde met als doel elkaars ballon kapot te trappen. Daarna vertrokken we naar het bos. Daar speelden we een groot handelsspel gespeeld, waarbij de verschillende groepjes door middel van het kopen en verkopen van handelswaar van de verschillende elementen hun kapitaal konden vergroten. Vervolgens was het tijd om limo te drinken en op te warmen in het Haveli-horde lokaal. Na een potje moordenaartje werd de opkomst afgesloten met het kiezen van de voorkeuren van de nestweken.

15 februari: Valentijn met de Wolvenhorde
Afgelopen vrijdag was het Valentijnsdag. Voor sommigen is dat een romantische dag met je geliefde, voor anderen is het commerciële onzin en voor de Haveli-horde was het een inspiratiebron om samen met de Wolvenhorde een opkomst in het teken van de liefde te doen. Na een energiek tikspel begon het grote onderdeel van de opkomst. Er werden vijf groepjes gemaakt die ieder verantwoordelijk waren voor een stel. Door opdrachten uit te voeren konden ze hartjes verdienen. Met deze hartjes konden ze hun stel verder in hun relatie brengen. Zo moesten ze elkaar eerst leren kennen, konden ze daarna op date en uiteindelijk was het doel om te trouwen. Sommige opdrachten konden de groepjes zelf uitvoeren, zoals een liefdesgedicht schrijven voor een leiding en complimenten geven. Bij andere opdrachten moesten ze het opnemen tegen een ander groepje of tegen de leiding, zoals bij eiergooien, stoelendans en touwtrekken. Aan het einde van de opkomst hadden alle groepjes hun stel laten zoenen. De winnaar had daarnaast nog de meeste extra hartjes en kreeg als prijs heerlijke chocolade.

8 februari: winterspelen
Deze week namen we deel aan de winterspelen. In groepjes gingen we op weg door Oosterbeek. We kwamen langs allerlei posten waar We opdrachten moesten uitvoeren. Het eindpunt van de opkomst was Trappershorst. Hier eindigden ook de opkomsten van de andere speltakken. Als afsluiter van de opkomst was er een gezellige Winterborrel voor alle ouders en kinderen.

 

1 februari: Haveli Book of Records
Vandaag was er een bijzondere gast op bezoek bij de Haveli-horde. Henk, de minister van records had gehoord dat wij goed zijn in het breken van records en wilde dat graag eens met eigen ogen zien. Hij had een groot boek met allemaal records bij zich die de Haveli-horde kon uitvoeren. Vijf groepjes gingen met de opdrachten aan de slag en als een record was gezet door het ene groepje, kon een ander groepje het weer breken. Zo werd de opkomst gevuld met allerlei verschillende recordpogingen; van zo snel mogelijk je schoenen uit en aan doen tot zo snel mogelijk een rondje rennen om het gebouw tot zo veel mogelijk rozijnen eten met stokjes.

 

25 januari: toneel
Dat films kijken leuk is, was bij de Haveli-horde al lang bekend. Maar hoe gaaf zou het zijn om zelf in een film te spelen? Daar is de Haveli-horde deze opkomst achter gekomen. In verschillende groepjes hebben we filmpjes opgenomen die later achter elkaar zijn gezet. Zo ontstond de film De Zieke Prinses. De eerste helft van de opkomst hebben we de opnames voorbereid door attributen te knutselen en de rollen te verdelen. Daarna was het tijd om te gaan filmen. Ieder groepje ging naar een andere plek om opnames te maken. Het eindresultaat is een leuke film waar de Haveli-horde trots op mag zijn.

 18 januari: cadeau Lisa
Na vele jaren leiding te zijn geweest, heeft Lisa besloten om even te stoppen met scouting. Omdat we haar graag willen bedanken voor alle leuke opkomsten die ze heeft georganiseerd, hebben we deze opkomst een cadeau voor haar gemaakt. Iedereen beschilderde een steen, als persoonlijk cadeau voor Lisa. Na het creatieve deel van de opkomst speelden we in het bos levend stratego. De twee teams streden fanatiek om de winst. Zelfs de leiding droeg een steentje bij met het bedenken van de beste tactiek.

11 januari: 100 jaar welpen in Nederland
2020 is een bijzonder jaar voor de welpen, we bestaan dit jaar namelijk 100 jaar.  Dit willen we natuurlijk graag met iedereen vieren. Daarom hebben we vandaag met alle welpengroepen uit de gemeente Renkum de burgemeester, gemeenteraadsleden, het bestuur van scouting Nederland, het bestuur van de regio en onze besturen getrakteerd op prachtig versierde cakejes. In groepjes met welpen uit de verschillende groepen gingen we langs de verschillende onderdelen van het programma. We hebben bouwwerken gemaakt van bamboe en marshmellows verwarmd boven het vuur. Verder hebben we het echte scoutingspel Hollandse leeuwen gespeeld en onze scoutingkennis getest met ren je rot. Ook hebben we natuurlijk de cakejes versierd. Iedereen mocht twee cakejes maken: één voor zichzelf en één om uit te delen. Een feestelijk begin van een feestelijk jaar!

4 januari: nieuwjaar en terugblik
We zijn alweer in het jaar 2020 beland. En hoewel we erg veel zin hebben in wat dit komende jaar ons zal brengen, moeten we het afgelopen jaar ook zeker niet vergeten. In 2019 hebben we immers veel leuke momenten mogen meemaken. Daarom was deze eerste opkomst van het nieuwe jaar een terugblik naar het afgelopen jaar. In drie groepjes gingen we langs vier miniopkomsten. Met saté-prikkers maakten we kleine vuurtjes. Op het plein deden we allerlei verschillende spellen. In het middenlokaal speelden we “wedden dat”, waarbij je als team punten kon behalen door goed in te schatten welke opdrachten je teamgenoten kunnen vervullen. In het Havelihorde-lokaal speelden we bunkertrefbal gespeeld. Hierbij mochten beide teams eerst een bunker maken in hun veld, waarna ze vervolgens tegen elkaar gingen trefballen.

14 en 15 december: boerenkool
Dit weekend was de jaarlijkse boerenkoolfuif. De avond begon met een toepraak van de burgemeester en een toespraak van onze voorzitter, die zoals traditie is bij hem een enthousiaste yell met ons deed. Daarna gingen we eten. De heerlijke boerenkool werd uitgedeeld vanuit de reusachtige pannen. Zo werden al onze maagjes gevuld. Na het eten werd er een toneelstuk opgevoerd door de leiding. Het ging over allerlei sprookjes die helemaal verkeerd gingen omdat de koning van Sprookjesland lag te slapen. Dit grappige toneelstuk had gelukkig een goed einde, zodat iedereen nog lang en gelukkig kon leven. Daarna was het tijd om te slapen in Trappershorst, het was inmiddels al best laat, dus we waren al snel in dromenland.
De volgende ochtend hebben we ons meegebrachte ontbijtje samen opgegeten in de centrale hal van Horst. Nadat de buikjes waren gevuld, stapten we in de auto naar het zwembad. Daar hebben we heerlijk in het water gespeeld en zijn we zo snel mogelijk van de glijbaan afgegaan. Het was weer een gezellige boerenkoolfuif.

7 december: de wereld rond
Deze week was het tijd om op reis te gaan. We hadden een brief gekregen van Rania uit India. Zij zit ook op scouting en wilde ons wat leren over India. Daarom had ze een leuke opkomst bedacht en de leiding goede instructies gegeven. We begonnen onze reis met de boot met het spel “Kapitein zegt”. Na dit actieve spel kwamen we aan bij land. We gingen naar het bos om daar een groot bosspel te doen. De kinderen werden verdeeld in twee groepen. Iedere groep kreeg een paar Hindi letters met de vertaling erbij. De bedoeling was om zoveel mogelijk van die letters bij het andere team te stelen. Toen het spel voorbij was, gingen we naar binnen en konden de teams de veroverde letters gebruiken om een tekst in het Hindi te vertalen die in de brief van Rania stond. Het winnende team achterhaalde de boodschap: dromenvangers. Dromenvangers komen natuurlijk niet uit India, maar uit Amerika. Om te voorkomen dat de Havelihorde dezelfde fout gaat maken als Columbus, gingen we zelf dromenvangers maken. Zo kunnen ze deze herkennen wanneer ze in Amerika zijn en zullen ze de inwoners van Amerika niet verwarren met die van India. De Havelihorde ging geconcentreerd aan de slag en er zijn hele mooie dromenvangers geknutseld deze ochtend.

30 november: Sinterklaas!
Vandaag was een speciale dag. We kregen namelijk bezoek van de geliefde Sinterklaas en zijn Pieten. Samen met de bevers en de wolvenhorde verzamelden we op Horst. Hier waren al Pieten aanwezig die ons lekkere pepernoten gaven. Ze vertelden ons dat Sinterklaas hen een opdracht had gegeven. Ze moesten een grote S op het plein tekenen en inkleuren. Met de hulp van de kinderen was dat zo gebeurd en in no-time stond er een prachtige S op het plein. Alleen… Sint had de Pieten niet verteld waarom we dit moesten doen! Tijdens het speculeren over de betekenis van de S werd een Piet gefacetimed door Sinterklaas. Sinterklaas vertelde dat hij uit een vliegtuig was gesprongen met de bedoeling op het plein te landen, maar door de wind was hij in het bos terecht gekomen. Gelukkig herkenden de welpen van de Wolvenhorde de plek en konden we hem gaan ophalen. Toen we daar aankwamen was Sinterklaas echter nergens te bekennen. We zagen alleen zijn parachute hangen in de boom. Terwijl we het bos aan het doorzoeken waren, belde Sinterklaas weer. Hij vertelde dat hij was gaan lopen door het bos en dat hij al op eigen houtje Horst had bereikt. Daarom haastten we ons weer terug naar het gebouw. Daar gingen we zitten in de warme hal om gezamenlijk het Sinterklaasfeest te vieren. Er werden verschillende kinderen naar voren geroepen en iedere speltak had ook iets voorbereid. De bevers lieten zien hoe ze openen, de Wolvenhorde ging moppen vertellen en de Havelihorde liet een dansje zien. Als afsluiting hadden ook de Pieten iets voorbereid. Ze hadden op de muziek van WMCA een echte Pietentekst geschreven. Toen Sinterklaas weer weg ging, liet hij voor iedere speltak nog een zak met cadeaus achter. De Haveli-horde kreeg mokken die je zelf kan versieren. Zo kun je je eigen persoonlijke mok maken. Hier waren we Sinterklaas heel dankbaar voor.

23 november: bakken en dansen op Horst
In het kader van de Sinterklaastijd hebben we deze week pepernoten gebakken. Voordat we hiermee wilden beginnen, zagen we echter een  cadeautje voor ons liggen in het lokaal. Deze hebben we natuurlijk snel uitgepakt. Er zat voor ieder kind een kleurplaat in met op de achterkant een gedicht. Hierin vertelt Sinterklaas dat hij volgende week op bezoek zal komen. Ook vraagt hij of we een stukje voor hem willen voorbereiden. Terwijl de kinderen alvast konden nadenken over hun optreden, begonnen we met het maken van de pepernoten. In kleine groepjes werd het deeg gekneed en maakten we de pepernoten. Toen de pepernoten in de oven zaten, hebben we ons optreden voorbereid. Uiteindelijk hebben we gekozen om een dansje te gaan doen. Aan het einde van de opkomst waren de pepernoten klaar en konden we genieten van onze heerlijke creaties.

16 november: Studio Weltevree
Naast de scouting zit in ons gebouw ook Studio Weltevree. Dit is een knutselclub die iedere week bij elkaar komt om de mooiste dingen te maken. Omdat onze kinderen ook wel van knutselen houden, hebben we deze zaterdag samen een opkomst gedaan. We hebben prachtige Afrikaanse maskers gemaakt. Op een soort aluminium schaal hebben we eerst met een stomp potlood een gezicht getekend en dat gedecoreerd met allerlei patronen. Daarna konden de schalen worden ingekleurd met stiften. Zo ontstonden er prachtige kleurige maskers.

9 november: naar de film
In de avond van 9 november is de Havelihorde bijeen gekomen voor een bijzondere opkomst. Het Havelihorde lokaal was omgetoverd tot een bioscoop. Er stonden comfortabele banken en er was een beamer neergezet voor de optimale bioscoopervaring. Zelfs de sfeerverlichting was aanwezig. In deze setting heeft de Havelihorde de film Zootopia aanschouwd. Deze leuke film nam ons mee naar een wereld waar alle dieren in harmonie samenleven.

2 november: wedden dat
Op 2 november was de opkomst één grote spelshow, genaamd: Wedden dat. De groep werd verdeeld in vier teams die tegen elkaar gingen strijden. Om de beurt mocht er iemand van een team naar voren komen om een opdracht te grabbelen. Vervolgens mochten de vier teams wedden of deze persoon de opdracht wel of niet zou voltooien. Hierbij konden ze punten inzetten. Als ze gelijk hadden, werden de ingezette punten verdubbeld. Als ze het fout hadden, verloren ze deze punten. Zo ontstond een spannend spel waarbij telkens weer goed moest worden nagedacht.
 
26 en 27 oktober 2019: weekendkamp
Tijdens dit kampje werden op zondag de nieuwe leden van de Havelihorde geïnstalleerd. Hierbij leggen ze de belofte af en krijgen ze hun insignes. Er was echter een probleem: één van de leiding had de insignes kwijtgemaakt… De schuldige schaamde zich een beetje en durfde het daarom niet op te biechten.
Gelukkig zijn de kinderen van de Havelihorde geboren detectives. Aan het begin van het kampje hebben ze een kort trainingsprogramma gedaan. Hierbij leerden ze om goed te kijken, trainden ze hun geheugen en leerden ze te zien wanneer iemand liegt. Daarna begonnen de ondervragingen. Vier groepjes kinderen ondervroegen elk één leiding. De informatie die hiermee werd verzameld, werd aan elkaar uitgewisseld met boskwartet. Ieder groepje rende door het bos om de papiertjes met informatie te bemachtigen en hun eigen informatie te beschermen. Uiteindelijk zijn we met de hele groep samengekomen om alles met elkaar te bespreken. Hierbij werd duidelijk dat de insignes bij Hessel zijn kwijtgeraakt. Hessel bekende dat Bas van de Wolvenhorde de insignes had gestolen tijdens een spelletjesavond bij Hessel thuis. Gelukkig kon Hessel de insignes die avond ophalen…
Terwijl de kinderen vrij mochten spelen, ging de leiding het eten voorbereiden. Na een heerlijke maaltijd van spaghetti met shoarma en broccoli, was het tijd voor het avondprogramma. Als je moe was, mocht je op de slaapzaal rustig een boekje lezen. De anderen gingen naar buiten om vuurbal te spelen op het plein met het toepasselijke liedje “Fireball”. Vervolgens gingen ze naar het bos voor het avondspel. Ze moesten zoveel mogelijk glowsticks verzamelen die in het bos lagen. Dit moest heel stil en voorzichtig, want er liep ook leiding rond met zaklampen waarmee ze konden afschijnen.
De volgende dag werd rustig begonnen met een ontbijtje op de slaapzaal. Daarna toverden we het Havelihordelokaal om tot een keuken waarin appelcakejes werden gemaakt. Deze simpele cakejes vielen goed in de smaak. Veel kinderen wilden ze thuis ook maken. Gelukkig kan dat! Hierbij de link naar het youtubefilmpje met het recept
Tot slot was het tijd voor de installatie. Er werden dit weekend drie kinderen geïnstalleerd. Deze hebben de belofte afgelegd, zijn officieel verwelkomd in de groep en hebben de teruggevonden insignes gekregen. Een goede afsluiting van dit gezellige kamp.
12 oktober 2019: ouder-dochter-opkomst
Vandaag hebben de ouders kunnen kijken wat er allemaal gebeurt bij de Havelihorde. Met een grote groep van ouders en kinderen hebben we het chaosspel gedaan. Kleine groepjes van kinderen en ouders hebben tegen elkaar gestreden om zoveel mogelijk punten te verdienen. Zo ontstond er een heerlijke gezellige chaos van groepjes die fanatiek bezig waren met allerlei opdrachtjes.
5 oktober 2019: regiospel
Soms moet je in het leven je horizon verbreden en op avontuur gaan in nog onbekende gebieden. Dat is precies wat we deze week hebben gedaan. We hebben het Oosterbeekse bos ingeruild voor het centrum van Ede. Hier hebben we samen met allerlei bevers en welpen uit de hele regio een vossenjacht gedaan. Het doel was om in het centrum van Ede zoveel mogelijk vossen te vinden. Dit hebben onze welpen fanatiek gedaan. Bij iedere vos mocht je ook nog een klein opdrachtje doen, zoals badeendjes vangen of een raadsel oplossen.

28 september 2019: mini open dag
Vandaag was de open dag. Dat betekende veel kijkers en daardoor een gezellig grote groep. Om de namen van de kijkers op een leuke manier te leren kennen, begonnen we met levend galgje. Hierbij was de naam van een kijker het woord dat geraden moest worden. Alleen in plaats van de letters gewoon te zeggen, moesten de kinderen de letters in groepjes uitbeelden.
Na dit goede begin was het tijd om naar het bos te gaan. Daar hebben we in twee groepen een kraal van takken gemaakt als voorbereiding op het volgende spel. Toen de kralen hoog genoeg waren, was het tijd voor een rustpauze met limo en zelfs een traktatie. Daarna gingen me met hernieuwde energie weer het bos in om vlaggenroof te spelen. De teams waren erg fanatiek en ook goed aan elkaar gewaagd. Geen van beide teams is het gelukt om door de verdediging van de tegenstander te komen en de vlag te pakken. Daardoor eindigde de opkomst is een mooi gelijkspel.

14 september 2019: overvliegen
Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Helaas was vandaag voor onze oudste welpen, Dorien en Ruurd de tijd van gaan aangebroken. Natuurlijk hebben ze allemaal een afscheidscadeau gekregen om ervoor te zorgen dat ze ons nooit zullen vergeten. Voor Dorien en Ruurd hadden de kinderen zelfs allemaal tekeningen en cadeaus meegenomen. Dorien en Ruurd hadden voor ons ook nog een afscheidscadeau: een handige ballenzak.
Het overvliegen gebeurde dit jaar over een spannende stormbaan. Eerst waren de bevers aan de beurt. Onze twee nieuwe aanwinsten lieten al meteen zien dat ze helemaal klaar waren voor de Havelihorde. Zonder enig teken van vrees stormden ze de baan over.
Even later was het de beurt aan onze oudste welpen. Dit jaar gingen er wel acht over naar de padvindsters.
Met onze nieuwe groep hebben we als afsluiter nog wat kennismakingsspelletjes gedaan om elkaar alvast wat beter te leren kennen. We kijken uit naar het aankomend jaar met deze leuke groep!