(Langzaam maar zeker) op pad naar nieuw TrappersHof!
Nu ik deze verbouwingsblog schrijf is de laatste alweer ruim een jaar geleden! We hebben zeker niet stilgezeten, genoeg reden om alles weer eens op een rijtje te zetten.
Ons doel in beeld
Wat is ons plan? Voor onze jongere speltakken willen we Trappershof verduurzamen, toegankelijk maken voor minder validen en beter geschikt maken voor groepsovernachtingen. Dat doen we door nieuwbouw te plaatsen in het middenstuk en de bestaande zijvleugels zo veel mogelijk te verduurzamen. Hieronder zie je een impressie over het beoogde resultaat (let op: disclaimer; het resultaat kan van dit beeld afwijken!)

Waarom doen we dit ook alweer?
Zo op weg naar ons honderdjarig bestaan begon het te knellen rondom onze gebouwen. Weten jullie nog dat we eerst drie gebouwen hadden?
Alle drie de gebouwen waren toe aan groot onderhoud, de beheerkosten liepen alsmaar op en de klusploeg rende van het ene gebouw naar het andere. Daarnaast hadden we het idee dat onze vereniging nog veel gezelliger kon worden als we de opkomsten meer samen zouden doen op enkele gebouwen.
We hebben samen de keuze gemaakt om de Beukelaar op de Sandersweg af te stoten en al onze energie te steken in het verbouwen van Trappershof.en het groot onderhoud van Trappershorst. Daarom is een klein jaar geleden de Beukelaar op de Sandersweg verkocht.
Lange adem
Dit project vraagt om een lange adem. Hoe lang zijn we inmiddels hier al niet mee bezig? Ik heb nog ergens slides over ‘gezond honderd’ uit 2018, aan de hand waarvan we in gesprek gaan over de toekomst van de gebouwen. Dus minimaal 7 jaar zijn we hier serieus mee bezig. En we zijn er nog niet.. We maken weliswaar meters, maar vragen ook om jullie geduld. Gelukkig draaien de speltakken lekker, hebben de jeugdleden plezier en dat is het allerbelangrijkst.
Schakelen op drie dimensies

Al die jaren zijn we bezig op drie vlakken.
- Het maken van het ontwerp en bouwkundig plan
- Het bij elkaar krijgen van voldoende geld
- Toestemming van de gemeente en Gelders Landschap en Kasteelen
Het begon met het ontwerp dat architect Frank Loor voor ons gemaakt heeft; op basis van vele gesprekjes heeft hij een mooi ontwerp gemaakt voor een nieuw gedeelte tussen beiden bestaande barakken van Trappershof. Een gebouw met uitstraling en mooi passend in het bos. We hadden op dat moment nog geen idee wat het prijskaartje zou zijn (alleen een hele ruwe prijs per kubieke meter), maar we moesten ergens beginnen.
Door een prefab bouwbedrijf hebben we op hoofdlijn de eerste begroting laten maken, zodat we wisten dat we qua budget goed zouden zitten. Het was een hoog bedrag waar ze mee kwamen, zo hoog hadden we niet verwacht. Maar we zijn ermee de boer op gegaan, naar partijen die ons zouden kunnen subsidiëren en/of sponsoren. Je moet ergens beginnen hè.

Ook zijn we al snel met GLK in gesprek gegaan, want Hof staat immers op hun grond. En met de gemeente hebben we gesproken of er grote bezwaren zouden zijn. Beiden wilden zo veel mogelijk meewerken, want ze steunen onze verenigingsdoelen. Dus dat was goed nieuws! Ik geloof dat deze gesprekken alweer zo’n vijf jaar geleden waren.
Toen begon een lange periode van fondswerving, de verkoop van Beuk en het oprichten van de beheerstichting voor de gebouwen. Want het werd ons al snel duidelijk dat dit laatste belangrijk was voor het afdekken van risico’s en het vergaren van fondsen.
Waar staan we nu?
We hebben inmiddels zicht op een haalbaar budget. We hebben al zo’n tweederde binnen van de oorspronkelijke raming en dat is een behoorlijk bedrag! Belangrijke fondsen zijn de Provincie en de Dullertsstichting. Ook meerdere lokale fondsen en de gemeente hebben een steentje bijgedragen. Overigens, een belangrijk detail is dat de subsidie van de provincie alleen gebruikt kan worden voor het nieuwbouw gedeelte.
We blijven nog steeds hard aan het budget trekken, ook vanuit de jeugdleden, onder andere met de komende Sponsorloop. Elk beetje helpt!
We wisten dat het oorspronkelijke budget ruim was, dus nu is het belangrijk om te kijken wat we kunnen doen om de bouwkosten te verlagen. Daarom is er een bouwteam, dat de bouw verder voorbereidt, onder leiding van Arno. Dat team laat zich ondersteunen door experts, zoals een constructeur en het bouwadviesbureau van Jurgen Kremer.
Met het haalbare budget in het achterhoofd kijken zij kritischer naar het ontwerp. Ook het klusteam kijkt zo nu en dan mee, om tips te geven en te kijken wat we eventueel zelf zouden kunnen doen. De tekeningen zijn ingevoerd in een technisch tekenprogramma zodat we heel duidelijk aan aannemers kunnen aangeven wat we willen; zie hieronder de technische tekening; het bouwteam kan er helemaal op in zoomen en van binnen 3D bekijken.

Een moeilijke kwestie is de aansluiting van het nieuwe gedeelte aan beide bestaande zijvleugels. De vraag is, in hoeverre gaan we deze zijvleugels nu ook al direct renoveren en meenemen in de verbouwing? Hebben we daar wel genoeg budget voor? Het is balen dat we de subsidie van de provincie hier niet voor kunnen gebruiken.
Zoals Arno laatst meldde in de verenigingsapp, zijn nu, met deze vragen, meerdere leveranciers aan het rekenen. Als we de calculaties binnen hebben kunnen we gaan puzzelen met het budget en besluiten in hoeverre we de renovatie van de bestaande vleugels mee kunnen nemen. Het zou bijv. ook een stappenplan kunnen worden dat we eerst nieuwbouw doen en dan renovatie, of varianten daarop.
Vergunningaanvraag loopt
Jullie hebben vast wel gehoord over de landelijke problemen rondom stikstof. Onze blokhut ligt middenin het mooie bos van de Hoge Oorsprong/ Zilverberg, dat onderdeel uitmaakt van Natura-2000 gebied. We denken veel te kunnen doen met pre-fabricage van de bouwdelen, waarmee we de stikstof uitstoot tijdens de bouw beperken. En uiteraard gaan we de uitstoot tijdens het gebruik zoveel mogelijk beperken door dikke isolatie en luchtwarmtepompen. Het is op dit moment spannend of deze plannen afdoende zijn om de vergunning te krijgen. Het loopt deze weken dus we duimen dat we door kunnen!
Zo veel mogelijk budget!

Nu komt het er op aan dat we zoveel mogelijk budget bij elkaar krijgen. Dat kan bepalen in welke mate we de bestaande twee gebouwen ook mee kunnen nemen met de verbouwing. Ook is de grootte van het provincie-budget afhankelijk van het totaal van de andere middelen. Dus hoe meer geld we bij elkaar brengen, hoe meer geld we van het provinciebudget we kunnen inzetten. Dus ieders bijdrage, hoe groot of hoe klein dan ook, telt dubbel!
Dus super dat de speltakken op 21 juni de sponsorloop organiseren! Kijk maar op: https://www.steunscouting.nl/teams/sponsorloop
Er is ook een crowdfunding actie gestart via het platform van Scouting Nederland, https://www.steunscouting.nl/project/scouting-opv-schoonoord-verbouwt-blokhut-trappershof.
Wil jij ook bijdragen aan een honk in de natuur, voor de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen? Dat zou fijn zijn. Met onderstaande QR-code werkt het heel snel, en als je misschien een bijzondere bijdrage wil geven (bijv. zakelijk sponsoren) laat het ons dan even weten!


Wij zijn erg sociaal!