Sauna bouwen (2006)

WEL EENS ZELF EEN SAUNA GEBOUWD?

Hoi meisje van 14, of jongen van 17.
Stop even met het bladeren door deze krant. Lees eerst even dit stukje. Ik wil je er namelijk op wijzen dat jij elke zaterdagochtend iets heel leuks mist!
2005_expeditie_groepsfotoIk zit bij de rowans/sherpa’s van Scouting OPV-Schoonoord in Oosterbeek. We zijn een bescheiden groepje van vijftien leden tussen de 14 en 17 jaar, en we zouden het gezellig vinden als je ons kwam vergezellen. Wij bedenken twee keer in het jaar wat we het komende halfjaar voor dingen gaan doen. Alles staat open, we mogen het helemaal zelf bedenken. Wil je weten wat er nu op het programma staat?

We zaten vanmorgen onderuitgezakt in de bank te kletsen, onder het genot van een kop koffie en een knapperige houtkachel toen Seya en Mikako binnenkwamen met tassen vol heerlijke geuren. De bloem zat nog in hun haren. Ze stalden alles uit op de tafel, en zetten een pan vol chocolademelk op het vuur. ‘Onbeperkt chocolademelk drinken en boterkoek en appeltaart eten!’ kondigden ze aan. En dat hoefden ze geen twee keer te zeggen. We vielen het gammele houten tafeltje aan, en lieten geen kruimeltje liggen. Eén ding weet ik zeker. Ik kan geen taart en koek meer zien!

Ook hebben we al eens een sauna gebouwd. Hartje winter was het toen nog. Je zwemkleding aan, over de sneeuw huppelen naar het hutje, wanneer je de deur opentrekt slaat de stoom je tegemoet. Binnen is het wel een prettig temperatuurtje. En daar zit je dan, met 15 pubers, op elkaar gepropt te zweten. Dat werkt op je lachspieren, kan ik je verzekeren.
Ook komt het geregeld voor dat je opeens om drie uur ’s nachts langs de snelweg staat, om op de borden te koekeloeren waar je in hemelsnaam beland bent. En inderdaad, dan moet je terug gaan lopen…

Deze zomer gaan we van 1 t/m 9 juli op zomerkamp naar Wales. We gaan daar watervallen beklimmen, raften, klimmen en abseilen. Vergeet vooral alle kastelen daar niet! En natuurlijk gaan we even Manchester en Liverpool checken. Ik hoop dat het net zo gezellig wordt als de vorige twee zomerkampen, die waren naar Zweden en Tsjechië.
Dit kost allemaal geld, en (helaas) moet je daar ook zelf voor zorgen. Met acties als auto’s wassen, oliebollen bakken, clubloten verkopen. Misschien heb je onze oranje blousen al wel eens in het dorp gezien.

Ik wil je er nog even op wijzen dat scouting niet is wat je denkt. Het is echt heel leuk. En dan bedoel ik niet knopen leren, wandeltochten maken of uit het nest gevallen vogeltjes helpen, maar de romances die hier opgroeien, en de dingen die we ondernemen, zoals die sauna bouwen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Kijk dan even verder op onze website. En ik hoop je ooit te zien!

Olga