Pan van plezier (2007)

MEEDOEN MET SCOUTING: VAN DROOM TOT WERKELIJKHEID

Bij Scouting OPV-Schoonoord in Oosterbeek worden elke week opnieuw leuke activiteiten georganiseerd voor de jeugdleden. Deze activiteiten zijn afhankelijk van de enthousiaste inzet van de leiding: vrijwilligers die er steeds weer voor zorgen dat er een goed programma is. Gelukkig beleeft de leiding er zelf ook veel plezier aan.
Deze week het verhaal van Rudolf, begeleider bij de rowans/sherpa’s.

rudolfRudolf is leiding bij de rowan-/sherpa-afdeling. Bij deze jongeren in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar spreken we officieel van begeleider in plaats van leider, omdat deze leeftijdsgroep steeds zelfstandiger wordt. Rudolf: “Het begeleiden lijkt op het eerste gezicht een ingewikkelde opgave. Eén persoon begeleiden gaat goed, twee gaat ook nog wel, maar deze uitdaging gaat over een groep jeugdigen. Belangen en interesses lopen hier per persoon sterk uiteen, toch is er iets dat ons allen verbindt: plezier. Plezier is de basis van alles dat we doen.”

Plezier als grote pan
Rudolf ziet plezier als een pan waar je gerechten in kan koken, gerechten waar je ingrediënten voor nodig hebt. Hij vertelt daarover enthousiast: “Ineens komt de verscheidenheid van mensen van pas. Men neme de pan van plezier, we gieten deze vol met dromen en een snufje fantasie en roeren hierin met de lepel van interesse. Het gerecht wat hier uit komt is de werkelijkheid. Wat ik in de korte tijd als begeleider heb geleerd, is dat een gerecht met deze veelzijdigheid aan ingrediënten gegarandeerd nooit hetzelfde is. Hierdoor is vast het spreekwoord ‘verandering van smaak doet eten’ ontstaan.”
Hiermee is voor hem meteen ook de uitdaging duidelijk: “Een mens wil graag zekerheid, maar eigenlijk is er maar één zekerheid: dat je op voorhand niets zeker kan weten. De enige mogelijkheid is: richting geven. Zo ben ik weer terug in mijn rol als begeleider.”

Legio mogelijkheden
Zijn kennismaking met scouting vond pas plaats op de “late” leeftijd van 27 jaar, maar onder het motto ‘beter laat dan helemaal niet’, heeft hij al een hoop geluk gevonden bij scouting.
“Doordat de scouting zo laagdrempelig is, zijn er legio mogelijkheden; de vraag is alleen welke je wilt benutten. De samenwerking en overdracht van kennis via de pan van plezier is wat het zo boeiend maakt.”
Hij noemt vervolgens een aantal voorbeelden van samen-het-spel-spelen, waaronder de JOTI-hunt. Dit een vossenjacht die zich afspeelt in heel Gelderland. Je moet hier niet alleen samenwerken met je eigen rowans/sherpa’s en met de stam (scoutingleden van 18 jaar en ouder), maar ook met groepen uit de hele provincie. Een ander voorbeeld is de hike van de komende groepswedstrijden van de padvindsters en verkenners, die de rowans/sherpa-afdeling organiseert. “We staan er dus allemaal voor en met elkaar, een samenwerking van jong en oud die het geheel een jeugdige en frisse uitstraling geeft. “

Van droom tot werkelijkheid2007-01_aot_uitzetten
Scouting is een vrijwilligersorganisatie. Je krijgt dus geen geld voor je inzet. Rudolf: “Omdat er voor de vrijwilliger geen verdiensten tegenover staan, is het erg leuk om te zien waar iedereen het voor doet. Er is lang niet altijd voldoende geld aanwezig, en dat is niet altijd makkelijk. Juist hierdoor komen de meest creatieve oplossingen tevoorschijn. En ja, we staan er elk weekend weer met z’n allen. In mijn ogen hebben we maar één doel: het omvormen van een droom of fantasie tot werkelijkheid.”

Ardennen Oriëntatie Tocht
“Ooit was er ook de droom om een wandeltocht met hindernissen en uitdagingen op te zetten. Velen kennen dit inmiddels als de Ardennen Oriëntatie Tocht (AOT). Deze droom is inmiddels uitgegroeid tot een enorme activiteit. Dit jaar wordt de AOT maar liefst voor de 25e keer georganiseerd. Via dezelfde pan van plezier realiseren we deze droom in samenwerking met mensen van andere speltakken. Een droom waar jaarlijks vele mensen met scoutingachtergrond uit het hele land aan mee doen. De droom gaat zelfs zo ver dat we gek genoeg zijn om elk jaar in de eerste week van januari de kou trotseren en gewoon gaan kamperen om deze tocht uit te kunnen zetten.”

“Kan niet” komt zelden voor
Wij komen van droom tot werkelijkheid door gedrevenheid, in combinatie met de nodige inzet en tijd. De uitspraak ‘kan niet’ komt dan ook zelden voor, hooguit de uitspraak ‘het kan niet op de manier dat we dachten’.
Rudolf adviseert iedereen dan ook om veel te dromen en te fantaseren: “gooi het in de pan van plezier en kijk eens welke werkelijkheid er uit komt als je er met interesse in blijft roeren tot het kookt.”
Weet je even niet hoe? Vraag elkaar om hulp zonder verwachting. Of kom eens bij OPV-Schoonoord in de pan kijken. De uitkomst geeft altijd voldoening aan iedereen die met interesse geroerd heeft.