Koninginnedag (2006)

En? Was je van de partij, op Hartenstein met Koninginnedag 2006? De oranje kraampjes zijn opgezet door ons. De Rowans en Sherpa’s van OPV-Schoonoord.

De gezellige sfeer, de spelletjes, het broodjesbakken, de tenten, de vuilnisbakken en dranghekken hebben wij er neergezet. Voor jullie! Want koninginnedag wordt in Oosterbeek zoals altijd groots gevierd en was, ook dit jaar weer heel erg gezellig.

Zwaar
Vrijdag avond om zeven uur begonnen we met opbouwen, de vuilnisbakken en de dranghekken werden klaargezet. Die waren erg zwaar!
Er waren nog een paar mannen onhandig aan het prutsen met een partytent. Wij, als echte scouts weten hoe je een tent opzet, dus namen wij het werk maar van hun over, het was namelijk niet om aan te zien! Met ons inzicht stond hij natúúrlijk in een oogwenk overeind.

XL
De volgende dag stonden we om acht uur klaar om een oorlog te verklaren aan het vastzetten van de zeilen. Dat gaat met speciale XL-wasknijpers, die ervoor zorgen dat het zeil van het kraampje met de grootste orkaan nog vast blijft zitten aan de kraam. Nu kun je geen orkanen verwachten in Oosterbeek, dus het was een beetje overdreven. Maar daardoor had je wel vijf paardenkrachten nodig om ze open te krijgen. En nee, er zitten geen vijf paardenkrachtjes in de spillenarmpjes van mij. Frustrerend is dan dat mannen zoals Teunis en Rudolf en hun hand niet voor omdraaien.
Het werk was naar tevredenheid geleverd. En Olga heeft de hele dag geen vinger meer kunnen verroeren. Dat klinkt zielig en, nou ja, dat was het ook!

2006-04_koninginnedagFanfare
Maar tijd om te rusten was er niet bij, er werden een paar vlaggen in onze handen geduwd, en ons opgedragen dat we voor de fanfare uit moesten lopen. En onze weg door Oosterbeek moesten vinden. In volledig uniform paradeerden wij door de straten. Je hebt ons vast wel gehoord, of gezien!

Veel strobalen
Eenmaal op Hartenstein, was Koninginnedag officieel geopend. Onwetend dat wij er al een dagtaak op hadden zitten.
De eerste buien barstten los. De mensen zochten snel een plekje in de tenten, en onder de zeilen. Ons werd uitgelegd hoe de spelletjes voor de kinderen werken. De bedoeling was dat ze een ballon opbliezen, vervolgens een stokpaard pakten, naar de strobaal renden, en weer terug. Een sticker als prijs. Het probleem was dat er meerdere strobalen op het gras lagen. Dus sommige overenthousiaste kinderen renden alle strobalen af…

Niet voor niets
‘s Avonds moesten de zeilen weer van de kraampjes af, rotknijpers! De vlaggen werden ingepakt, het vuil werd van de grond geprikt. We kregen een flesje bier en een stuk pizza van de vrijwilligers, die ondertussen gezellig in het hutje de dag bespraken.
Ja, het was ondanks de regen, geslaagd. We hebben veel giebelende meisjes gezien, macho jongens, trotse ouders. Er werd veel verkocht in de kraampjes, de muziek van de band gaat op een gegeven moment op je zenuwen werken, maar voegde zeker wat toe aan de sfeer.
Blij dat al het werk niet voor niets was geweest. En blij om het geld in ontvangst te kunnen nemen, waar het natuurlijk allemaal om draaide.
Het geld kunnen we zeker goed gebruiken voor ons zomerkamp! Naar Wales.
Ja, het was het zeker waard.

Olga