2008 Zweden

2008-07_startfoto

Veilig terug
Ze kunnen het dus wel 🙂 Tot grote verrassing/verbazing van de aanwezige ouders die zich al helemaal ingesteld hadden op een lange wachttijd, reed de bus exact om 22:30 het Raadhuisplein op. Bagage was al uitgeladen bij de rowanhut, de bus was al schoongemaakt. Hulde!
Het was nog even heel gezellig op het plein. Er was koffie, thee en ijsthee, en zelfs echte Zweedse koekjes (uit Duiven). Ze haalden meteen al souvenirs uit de rugzak, badges en Zweedse vlaggetjes. Er staan wat foto’s op de fotopagina (beetje donker, maar wat wil je om half elf ’s avonds).
Eenmaal thuis kwamen de verhalen los. Het zal nog wel even duren voordat ze uitgepraat zijn.
Kijk ook eens naar de foto’s op de fotopagina.Berichten over verwachte aankomst:

  • Verwachte aankomsttijd: zondagavond 22:30 uur op het Raadhuisplein.
  • 22:10 uur: geen bericht meer ontvangen. Ik ga er dus van uit dat ze de laatste planning zullen halen. Geniet van het weerzien, groeten en graag gedaan! Marlene
  • 20:35 uur: (ach ja, rowans/sherpa’s… :-)) “Het gaat toch 22:30 uur worden voordat we op het Raadhuisplein zijn”.
  • 20:00 uur: Ze zijn al in Nederland en verwachten (zowaar 🙂 ) EERDER terug te zijn: 22:00 uur Raadhuisplein!
  • SMS van Daniel, ongeveer 17:00 uur: ze verwachten omstreeks 23:00 uur aan te komen op het Raadhuisplein. De bus kan schoongemaakt worden bij de moeder van Rudolf. Zodra ze zelf meer informatie hebben, dan laten ze het weten en dan komt het hier op de site!
2008-expeditie_wachten

Zaterdag 5 juli – vertrek
Eindelijk na weken wachten gaan we naar ZWEDEN.
We verzamelen op het Raadhuisplein om 07:30 uur en we willen daar om 8:00 uur vertrekken. We hebben een gehuurd busje. Onderweg stoppen we voor de nodige pauzes en voor het avondeten. We zijn van plan om in de buurt van Malmo te overnachten.

2008-expeditie_erwin_op_dak

Tsja… de plannen waren goed. De rowans en sherpa’s met hun ouders zijn er op tijd. Maar dan… duurt het helaas tot 09:20 uur voordat het busje op het Raadhuisplein verschijnt. We moeten dus wachten en geduld hebben 🙂

Daarna gaat het allemaal redelijk snel. Alle wachtende boodschappen worden in de kisten gepakt. En het vermoeden ontstaat dat het aanhangwagentje misschien helemaal niet nodig is.
En inderdaad, met wat passen en meten lukt het om alle bagage in het busje te krijgen. Dat rijdt een stuk makkelijker!

We maken nog even een groepsfoto, Erwin denkt dat er op het dak van de bus meer plaats is dan in de bus 🙂 en nemen afscheid.

Om 09:40 uur is het dan toch zover.
De Expeditie Zweden 2008 is op weg!
Nog even zwaaien en nu maar hopen dat de rest van het kamp volgens planning verloopt!

VERRASSING!

2008-expeditie_daniel_zwaait

Surprise: zaterdagavond, 20:05 uur: Daniël belt!
Het gaat geweldig. Ze zitten op dat moment in Denemarken op het eiland Fyn (Funen) in de buurt van Nyborg met uitzicht op de Grote Belt (zeestraat). Ze kunnen de grote brug nog net niet zien, maar hebben wel een uitzicht om jaloers op te worden: blauwe lucht, twee of drie schapenwolkjes, vissersbootjes aan de kade en een zon die weliswaar onder gaat, maar nog lang niet zover is. Weliswaar is er ook gewoon een weg, maar als je de andere kant op kijkt… is het een buitengewoon idyllisch plekje. Hoezo vakantiegevoel? (NB: de link geeft een aardig beeld van de locatie; je kunt ook Nyborg intypen op Google Earth)

De reis is erg goed gegaan. Het was wel druk op de weg (vrij veel wegwerkzaamheden) maar ze konden toch redelijk goed doorrijden. Elke twee uur hebben ze een kwartiertje pauze.
De sfeer is uitstekend!

Ze zijn nu gezellig aan het koken, al was er wel wat discussie of daar nou wél of géén kaas in zou moeten…

2008-kaart_denemarken

Hierna is het nog ongeveer 200 km rijden tot de geplande overnachtingsplaats, dus ze zijn er nog niet. Maar ze gaan vol goede moed verder.

Bij de brug hebben ze een meevaller. Omdat ze zonder aanhanger rijden, vallen ze in een lager tarief!
Uiteindelijk duurt het precies zes uur om door Denemarken heen te komen.
Het wordt daar laat donker; om half elf waren ze al bezig om in Denemarken zonsondergangfoto’s te maken maar pas om half twaalf werd het echt een beetje donker!

Hoewel je in Zweden vrij mag kamperen, duurde het toch wel even voor ze een mooi plekje gevonden hadden. Er waren erg veel graanvelden; verder hebben ze nog even gedacht aan een grasveldje op een rotonde maar dat leek toch te onnrustig. Gelukkig hebben ze toch nog een goed plekje gevonden.

Zondag 6 juli – culturen uitwisselen
Vandaag gaan we naar het stadje Lund en zullen we het gaan bezichtigen. In de avond rijden we verder naar het gebied waar we de komende dagen gaan lopen. Vandaag bellen we onze laatste nieuwtjes door!

2008-bolmen

Telefoon van zondagavond. Het gaat goed met onze Zwedengangers; iedereen is gezond en goed gehumeurd.
Vandaag, zondag hebben ze het universiteitsstadje (Lund) bekeken en hebben Mitchel, Arjan, Erwin en Daniel in zee gezwommen; de dames lagen te zonnen.
Ze hebben een lekker rustig dagje gehad, ongeveer 20 graden, bewolkt en af en toe klein spatje regen (jas-aan-jas-uit-weer) maar lekker.

Ook hebben ze nog een eland gehoord maar helaas nog niet gezien. Daniel heeft het geluid door de telefoon proberen voor te doen, maar voor Nederlandse oren klinkt het eigenlijk net als een koe 🙂

Maandag 7 juli – loopdag 1
Vandaag zullen we beginnen met de tweedaagse looptocht. We lopen in het gebied ten westen van Bolmenmeer. Het wordt lopen tot ongeveer 18:00 uur en daarna maken we het eten klaar en zetten we de tent op. Het wordt vroeg naar bed om de volgende dag weer te kunnen lopen?? (Michelle: kan dat dan??, Lisa: dat vraag ik me ook af)

Vandaag was de eerste loopdag. Helaas met veel regen. Ze hebben zich behoorlijk uitgesloofd want ze hebben ongeveer 22 km gelopen. Deels ging de route door een moerassig stuk, en toen ze wilden afsnijden, liep dat uit op een stuk omlopen.
Het was een mooi gebied: moerassig laagland waar een 10 cm breed pad van houten balkjes doorloopt dat je na enig zoeken in het hoge gras vindt.
Michelle was de enige met een blaar, de rest had alleen rimpelvoetjes van al het vocht.

Alweer geen elanden gezien, wel een klein slangetje en kraanvogels, verder niemand!
’s Avonds iets kant-en-klaars gegeten.

SMS maandagavond:
Ook hier nat + heel veel muggen.
Hebben zich zeer kranig geweerd tijdens looptocht.
Morgen rustig dagje gepland.

Dinsdag 8 juli – loopdag 2
Het is vroeg opstaan vandaag (hopen we, is de bedoeling… (Lisa: yeah right)). Vanavond slapen we op de Bolmsö Island Camping. Dit betekent DOUCHEN… Vandaag bellen we onze laatste nieuwtjes weer door.

Telefoon van dinsdagavond. Het gaat er in Zweden nog steeds zeer gezellig aan toe. De enigen die vervelend zijn, zijn de muggen die gek zijn op OPV-Schoonoordbloed. Vooral Daniël schijnt erg lekker te zijn (of kan er het slechtst tegen). Het humeur van onze Zwedengangers lijdt er niet onder.

Vandaag besloten toch maar niet te gaan lopen, want ook ’s nachts hebben ze onbedoeld de muggen goed gevoerd; dus gingen ze terug richting kust.

aar wat stadjes bekeken, inkopen gedaan en jawel… een elandenfarm bezocht! Op het moment van bellen waren ze daar nog. Eindelijk de eerste elanden gezien!!
De bul is ongeveer 1.90 meter en er zijn jonge elandjes van 7 weken oud die al 60 cm hoog zijn.
Ze hopen toch ook nog elanden in het wild te zien.
(NB: de link naar de elandenfarm is nogal willekeurig omdat niet bekend is bij welke ze geweest zijn; zoek bijvoorbeeld eens op “moose park” en je vindt er nog veel meer).

Vanmorgen hebben ze nog bezoek gehad van een witte poes die gezellig een tijdje is gebleven (sommigen wilden haar zo meenemen maar ze hebben dat toch maar niet gedaan; het beestje heeft al een huis). De poes heeft alles geïnspecteerd: de tent, de bus en kleding die op een zeil te drogen lag.

Toen ze bij de elandenfarm waren weggereden zagen ze eindelijk een wilde eland! Een grote volwassen man; hij was heel snel maar iedereen heeft hem gezien.
Met dank aan een trouwe lezer (ook voor de correctie): eland/elk/wapiti voor beginners 🙂

Daarna reden ze door naar de Bolmsö Island Camping waar de kanotocht begint. Het was een nette camping, met douche en wc en zo, waar ze natuurlijk lekker gebruik van hebben gemaakt.

Woensdag 9 juli – kanoën dag 1
Op de Bolmsö Island Camping beginnen we vandaag met onze driedaagse kano-tocht. We hebben drie kano’s met twee en één kano met drie plaatsen. We gaan op zoek naar een geschikt eiland om op te slapen en misschien komen we nog wel een paar dieren tegen (Moes a.k.a. eland)

Ze hadden aluminium 2 1/2 persoons kano’s waar ze met een los zitje een driepersoons kano van konden maken. Het was miezerig weer, het zag er zo onheilspellend uit dat ze besloten niet helemaal het meer over te gaan maar naar een ander geschikt plekje te zoeken waar Rudolf dan met de bus heen zou rijden.

Ze vonden een mooie baai bij een plaatsje Hagananas aan een bospad met net genoeg ruimte voor de tent. De bus blokkeerde het bospad. Het beviel daar zo goed dat ze er twee nachten geslapen hebben.

SMS woensdagavond:
Tussentijds bericht.
Vandaag goed weer, weinig vliegen, lekker gekanood.
Vanavond kampvuur + groetjes van ieder!

Donderdag 10 juli – kanoën dag 2
Na een nachtje slapen op een eiland, gaan we vandaag verder met de tweede kanodag en proberen we niet in het water te vallen (of juist wel).

De tweede dag was het mooi weer. Ze hebben een beetje rondgepeddeld, gezwommen en gezonnebaad. Lekker relaxed!
Gelukkig hebben ze bijna geen last meer van de muggen.
Net als gisteravond weer een gezellig kampvuur gehad.

Vrijdag 11 juli – kanoën dag 3
Vandaag worden we wakker met een flinke spierpijn, of niet maar ja dat doet er niet toe. We stappen vandaag gewoon weer in onze kano’s om weer lekker het meer over te peddelen en weer terug richting de camping waar we zijn begonnen. ’s Middags beginnen we aan onze reis richting Malmö. We bellen ’s avonds weer met het thuisfront.

Vandaag moesten de kano’s weer teruggebracht worden. Het was weer miezerig weer, met windkracht 2 – 3, wat glofjes van 30-35 cm gaf. Dat had een gaaf spannend achtbaaneffect op het water!

Op de camping konden ze nog een keer douchen en bij een supermarkt zijn de voorraden bijgevuld.
Toen ze belden waren ze vlak boven Tassjo aan de 114 (een b-weg) in een bosgebied waar heel veel kleine kikkertjes rondspringen. Ze staan bij een meer en er zijn vier bankjes van boomstammetjes en een vuurplek. Ze gaan er dus weer een gezellige avond van maken!

Iedereen moet de groeten hebben van iedereen die mee is, de stemming blijft gelukkig goed het is erg gezellig!

Zaterdag 12 juli – dagje Kopenhagen
Vandaag gaan we naar Kopenhagen. Er zijn heel veel dingen te doen in Kopenhagen, we bekijken natuurlijk niet alleen de bezienswaardigheden maar ook de winkels waar je je laatste zakgeld er door heen kunt jagen. En jammer, maar helaas is dit de laatste avond van de expeditie! We slapen op de Hundige Strand Familiecamping dus kunnen we nog even lekker douchen.

Vandaag moeten ze nog 150 km rijden naar Kopenhagen. Ze zijn dus van plan om voor het eerst deze expeditie op tijd op te staan. Quizvraag: zou het ze lukken? 🙂 🙂

Zondag 13 juli – reisdag
Jaa… vandaag wordt een lange dag want vandaag is de terugreis van Kopenhagen weer naar Oosterbeek… helaas onze expeditie zit er op… We zullen bellen naar het thuisfront voor de geschatte aankomsttijd. Het zal waarschijnlijk wel laat worden… (we zullen die tijd ook hier op de site vermelden).

SMS zondag eind van de middag:
Verwachte aankomsttijd 23:00 uur (+/- onbekend) op het Raadhuisplein.
Wassen kan bij moeder van Rudolf.
Nadere info volgt als we het zelf weten.
Groeten!