2013 Tsjechie

2013-08 vertrek
2013-08 kaart tsjechie

Zaterdag 10 augustus: heenreis
Vandaag vertrekken we eindelijk richting Tsjechië! We verzamelen ’s ochtends om 8:15 op het Raadhuisplein en vertrekken om 8:45 uur. Het wordt een lange reis. We rijden naar camping Kidafo, waar we onze tenten gaan opzetten en overnachten.

2013-08 vertrek 2
2013-08 leeg


Vertrek
Zowaar… om kwart over acht is bijna iedereen al aanwezig! Het is gezellig op het Raadhuisplein. Veel ouders, broertjes/zusjes en andere uitzwaaiers.
Als beide busjes er zijn moeten de laatste spullen nog worden ingeladen. En dan de bagage erbij. Zou het passen? Makkelijk. De ene bus lijkt zelfs nog ruimte over te hebben!

Natuurlijk maken we de bekende vertrekfoto, allemaal even lachen naar alle fotografen en dan… om vijf over negen… is het zover. Nog even zwaaien en dan is het Raadhuisplein leeg en is de expeditie-2013 begonnen!

“Alles gaat gewoon goed”
Tegen negen uur ’s avonds gaat (na een kleine sms-reminder) de telefoon. Met als eerste mededeling: de reis is probleemloos verlopen. Het enige Grote Probleem is dat in de grijze bus de radio het niet doet… (en als je weet hoe zorgvuldig de cd’s tevoren waren uitgezocht… is dat dus inderdaad een Probleem-met-hoofdletter…)
Het was niet erg druk onderweg. Ze konden rustig doorrijden en hebben keurig om de twee uur een pauze ingelast. Sommige parkeerplaatsen waren daarvoor geschikter dan andere, maar in het ergste geval reden ze naar de volgende in de hoop dat daar wél een schoon toilet was. Af en toe waren er wat wegwerkzaamheden waardoor ze even langzamer moesten rijden, maar al met al was het een buitengewoon relaxte reis. Ze zijn zelfs nog een kilometer of tien door Polen gereden (op advies van TomTom).

Bij Liberec ga je dan de grens weer over. De camping (zie www.kidafo.nl) is eigenlijk meer een soort hostel, bed&breakfast. Het wordt gerund door Nederlanders. Behalve 12 kamers hebben ze ook een groot grasveld, waar nu de vijf tenten – zeer ruim opgesteld – zijn opgezet. Er wonen ook twee herdershonden waar iedereen meteen dikke maatjes mee is geworden en er is zelfs een klein zwembad.
De tenten staan, ze zijn nu aan het koken. Dat blijkt iets ingewikkelder te zijn dan “alleen maar opwarmen”, maar omdat ze geen files hebben gehad (en het filegebak dus ook niet nodig was), kon die taart mooi als voorgerecht dienen 😉
Toch heeft iedereen zo langzamerhand wel trek.

Degenen die niet hoeven te koken verzamelen vast wat hout, zodat ze straks ook nog een kampvuurtje kunnen houden. Al met al zeer relaxte positieve berichten dus!

Zondag 11 augustus: klimmen en Liberec
Deze dag gaan we de hoogte in! We bezoeken in de ochtend een klimpark. Het klimpark ligt aan een meer, zwemkleding mee dus. In de middag bezoeken we de stad Liberec. Hier is genoeg te doen, we kunnen eventueel ook nog naar een zwembad. We overnachten weer op camping Kidafo.

Maandagavond, omstreeks half negen. Een enorm gekraak door de telefoon. De nummerherkenning geeft aan dat het Daniel is, maar verder…
Hij blijkt buiten te staan in de wind. Opzoeken van een windstil plekje lost alles op 😉

Ze zijn zowel in Polen als in Tsjechie en het gaat prima, zelfs na een vermoeiende loopdag.

Zondag hebben ze een klimpark bezocht (zie: http://www.lanoveparky.com).
Zoals op internet ook te zien is, is het een groot park waar een klimparcours in is uitgezet. Onderweg kom je langs allemaal obstakels en kleine opdrachtjes.
Jordi en Saskia verdienen een (zeer) eervolle vermelding, zij hebben met hun hoogtevrees het hele parcours afgelegd! En ook Danique overtrof zichzelf door een groot deel van de tocht te doen!
De hele groep kan dan ook trots zijn op zichzelf 😉

’s Middags staat Liberec op het programma, een grote stad in de buurt. Een van de activiteiten: zwemmen in een nogal gedateerd zwembad. Een zwembad met nogal uitgesproken regels over natte en droge gedeelten. Zoals te verwachten was (… ons kent ons …) houdt de groep zich daar niet helemaal aan. Weer een zwembad waar de OPV-Schoonoord niet welkom meer is??

’s Avonds eten ze paella. En alsof ze nog niet genoeg gezwommen hebben… gaan ze ook nog even het campingzwembad in.
Tot slot nog een gezellig kampvuur. Het is er behoorlijk donker (weinig lichtvervuiling) en het is helder, dus ze zien heel veel sterren, later op de avond zelfs de vallende sterren. Was erg gaaf.

Maandag 12 augustus: eerste wandeldag
Onze eerste wandeldag. We maken een mooie wandeling door het Reuzengebergte. We gaan zelfs de Poolse grens over! We overnachten in een Berghostel hoog in de bergen.

Maandag rijden ze naar Harrachov waar de looptocht begint. Die is zwaarder dan verwacht. Er is een behoorlijk hoogteverschil (het uiteindelijke doel ligt op 1.362 meter) en al na een half uur is duidelijk dat de kaart totaal niet meer klopt. Er staat jonge aanplant waar ze paden verwachten, er liggen moerasjes die er niet horen te zijn en meer van dat soort verrassingen. Al met al hebben ze dus veel cross country gedaan…

Het is wel een mooie tocht die o.a. over de Pools/Tsjechische grens loopt (leuk: met je ene been in het ene land, met je andere been in het andere land).
Danique, een deel van de begeleiding en wat bagage gaan ondertussen met twee stoeltjesliften omhoog. Schijnt leuk geweest te zijn voor niets vermoedende andere toeristen, die achtereenvolgens een tas naar boven zagen gaan, dan weer een van de groep, dan weer een tas en nog iemand van de groep…

Inmiddels zijn ze – beetje moe – aangekomen bij het hostel. Het is een soort kruising tussen een hotel en een berghut waar ze met z’n 18en een hele slaapzaal tot hun beschikking hebben. Met eigen douche en eigen wc (prettig want… niets kan op slot… je moet dus duidelijke afspraken maken… en dat is onderling net iets makkelijker dan in het Pools of Tsjechisch). De bedden zijn wat merkwaardig (lekker verende springmatrassen…) maar ze vermaken zich prima.

Ze hebben lekker weer. ’s Avonds wel een beetje koud (zeker op deze hoogte) en soms wat vochtig. Maar overdag zonnig met wat kleine wolkjes. Kans op verbranding 😉

De sfeer is nog steeds prima, maar ze zijn op dit moment wel moe. Gelukkig zijn de paspoorten ingenomen (hostel op de grens!) en de receptie is morgen pas om 10:00 uur open. Ze “moeten” dus wel uitslapen!
Daarna gaan ze rustig de berg weer aflopen richting Spyndleruv Mlyn waar de busjes zijn.

Dinsdag 13 augustus: tweede wandeldag
Vandaag is de tweede wandeldag. We wandelen een andere route terug naar de busjes. We overnachten op camping Papillon in Doní Lánov, waar we ook een kampvuur kunnen maken.

2009-ex_kaartje_2

Woensdagavond, tegen half negen. Daniel klinkt door de telefoon alsof hij om de hoek staat 😉 Ze zitten notabene aan de pannenkoeken met kaasfondue (!)

Dinsdag lopen ze het tweede deel van de tocht. Deze keer is het grotendeels bergaf, dus een stuk makkelijker dan de heenweg.
Yorick loopt mee, Daniel en Seya halen met Danique de busjes op en doen boodschappen. Omdat ze vervolgens om de berg heen moeten rijden, zijn ze ongeveer gelijk met de groep op deplaats van bestemming.
Het was een mooie tocht. Veel natuur te zien, iedereen vond het mooi. Op een paar blaren na ging het probleemloos, iedereen heeft de tocht uitgelopen!
Onderweg was er een buitje regen, maar eenmaal in het dal was het alweer warm. Al met al hebben ze niet te klagen over het weer.

De camping is -zoals te zien is op internet– helemaal Nederlands. Ze importeren zelfs Nederlandse kaas! Op de parkeerplaats twee auto’s met een Tsjechisch kenteken, verder alleen maar Nederlandse auto’s…
Daar volgt een -voor hen- onverwachte verrassing. Ze krijgen bezoek van Erwin, Lex, Thal en Tijmen die in de buurt op vakantie zijn. Behalve gezellig, is het ook praktisch. Twee van de vier gasbranders die mee zijn op expeditie zijn beschadigd (waardoor het koken langer duurt). Ze mogen er nu een lenen (de heren koken toch nauwelijks zelf).

Het is een gezellige avond geworden.

Woensdag 14 augustus: steppen en Adrspach
Woensdag gaan we steppen! In de middag gaan we de rotsen van Adrspach bekijken. In de avond gaan we weer terug naar camping Papillon.

Woensdag gaan ze de downhilltocht doen. Steppend. Eerst met z’n allen in een groot taxibusje naar boven en daarna kort maar heftig met 20 km per uur 10 kilimoeter naar beneden rijden over een echte bergweg (wel geasfalteerd, maar voorzien van heel veel haarspeldbochten). Het enige dat je moet doen is af en toe remmen en je evenwicht bewaren 😉 En iedereen die het advies “dichte schoenen en jasje aan” genegeerd had… kreeg daar spijt van 😉

In Spyndleruv Mlyn heeft de begeleiding de algemene boodschappen gedaan, de rowans/sherpa’s konden in een grote supermarkt hun eigen behoeften aanvullen (waar ze blij mee waren).

’s Middags een mooie wandeling door de rotsen van Adrspach. Zo’n 3,5 km lange tocht langs mooie rotsen, een trap met 800 (?) treden, een spleet van 50 cm breed, een pad onder een riviertje door en meer van dat soort bijzondere dingen.

En nu zijn ze dus terug op de gezellige camping. Het is een soort “boerencamping” maar dan zonder boerderij. Maar wel met een zwembadje en met Nederlandse kaas. Vanavond is er een pannenkoeken/kaasfondue-avond waar ze aan mee doen. Het smaakt prima!

Vrijdagavond even na negen uur. Een nieuwe reporter aan de lijn (Seya). Ze zitten op dat moment voor de tweede (!) keer deze week in een restaurant te eten, als je de kaasfondueavond meetelt zelfs voor de derde keer 😉 Ook Seya klinkt erg enthousiast.

De kaasfondue/pannenkoekenmaaltijd was erg geslaagd. Alleen waren er voor een aantal jongens toch wat te weinig pannenkoeken… Gelukkig werkten de campingmensen enorm mee, er was fondue over die uiteindelijk nog verwerkt is in extra broodjes zodat al met al iedereen toch voldoende gegeten heeft.
Ook die avond hebben ze daarna nog gezellig bij het kampvuur gezeten. Er was, hoe toevallig, een familie uit de buurt van Rotterdam met drie kinderen die zowel zelf rowan/sherpa waren als ook met de AOT hadden meegelopen! De begeleiding kreeg een compliment dat onze rowans/sherpa’s hen zo gemakkelijk in hun groep opnamen. Leuk om te horen!

Donderdag 15 augustus: Praag
Vandaag gaan we de Tsjechische hoofdstad Praag onveilig maken! Er is in Praag genoeg te doen. We kunnen zelf in groepjes de stad in. We kunnen er ook voor kiezen om eerst nog wat met z’n allen te gaan doen. We slapen de laatste twee nachten in een scoutinggebouw dicht bij Praag!

2013-08 kaart praag

Donderdagmorgen begon rustig. Tegen kwart over elf zijn ze gaan rijden, omstreeks half twee kwamen ze bij het clubhuis aan waar ze twee nachten zijn geweest. Het gebouw ligt midden in de stad, waardoor maar weer eens enorm duidelijk werd dat onze eigen drie gebouwen zo’n enorme luxe zijn (midden in het bos). Soms is het goed om te zien dat het ook anders kan 😉

Vervolgens met de trein door naar Praag. Dat was een avontuur op zich: uitzoeken hoe je in een grauw “Oostblokstationsgebouw” toch de juiste trein vindt. Die bovendien zo oud is, dat je elke keer als hij moet remmen je oren dicht moet houden.

In Praag spreken ze een centraal punt af waar iedereen terug moet komen en vervolgens gaan ze in groepjes de stad in. Er is van alles gedaan. Een groepje heeft twee uur in een platenzaak doorgebracht, anderen gingen pizza eten op een terrasje en natuurlijk hebben ze het bekende “rondje stad” (inclusief de beroemde Karluv Most) gedaan.
’s Avonds met z’n allen aan een lange tafel gegeten. Het was toen wel al laat, dus ze moesten de laatste trein in de gaten houden, voor de zekerheid werd dat de een-na-laatste-trein, zodat het geen probleem zou worden als ze ‘m zouden missen. Maar dat gebeurde niet gelukkig. Toch waren ze pas rond half een weer terug in het clubhuis.

Vrijdag 16 augustus: raften
Vandaag gaan we voor de adrenaline! We gaan raften op een kunstmatige wildwaterbaan. Het is een baan waarop het er hard aan toe gaat. We worden gegarandeerd nat. De rest van de dag doen we rustig aan of we gaan nog naar Praag in de avond.

Vrijdagmorgen om acht uur heeft Seya vers brood gehaald, omstreeks half elf stond het raften op het programma. Dat liep niet helemaal zoals gepland. Op het afgesproken terrein kon je wel kanovaren maar nergens was het raften te vinden. Uiteindelijk was er een soort bouwput, waar vroeger de raftbaan geweest was. Bij de overstromingen eerder dit jaar was alles weggeslagen en ze waren nu druk bezig het weer op te bouwen. Daar kon niemand natuurlijk wat aan doen, maar het was onhandig dat het niet aan de tussenpersoon was doorgegeven waar onze groep alles mee had geregeld. Gelukkig konden ze wel regelen dat ze toch konden kanovaren op een “riviertje zoals je dat ook wel in Frankrijk ziet”. Er gebeurde van alles, sommigen sloegen om, anderen kwamen vast te zitten (het was erg laag water), je kon er ook prima zwemmen en ze hebben zelfs een bever gezien! Al met al was het dus een prima alternatief.

En nu zitten ze dus alweer in een restaurant, vlak bij de plaats van het kanoën. Na het eten gaan ze met de busjes terug naar het clubhuis. Daar is nog een kleine bonte avond en daarna moeten ze zich voorbereiden op de terugreis.
Iedereen is nu wel erg moe (wat wil je ook…) maar de sfeer is nog steeds prima. Sommigen zouden wel willen blijven 😉 maar zoals Seya aangaf: “de taxi naar Nederland vertrekt morgen”…

Zaterdag 17 augustus: terugreis
Helaas is zaterdag de expeditie weer voorbij. We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden in een dag terug naar Oosterbeek, waar onze ouders ons opwachten.(NB. De ouders hebben inmiddels bericht gekregen over de aankomstlocatie. Niet gekregen? Of wil je het ook graag weten? Neem dan even contact op met Marlene)

Onderstaande berichten stonden oorspronkelijk bovenaan de site, zodat iedereen kon volgen wanneer ze aan zouden komen:09:21 uur
“We zijn vertrokken, bussen zijn afgeladen met r/s, bagage, snoepgoed en diesel. Eerste schatting van aankomsttijd is 19:30 uur.”

15:42 uur
“Als wij geen file krijgen is 19:30 nog steeds onze geschatte aankomsttijd.”

18:00 uur
“Hebben wat vertraging gehad, half acht nog steeds mogelijk maar krap. “

Laten we er dus maar van uitgaan dat ze deze planning aanhouden. Hoe dan ook hebben ze beloofd niét vóór half acht aan te komen. En als het een beetje later wordt… ach, dan wachten we wel even 😉
Tot straks bij de aankomst!

19:03 uur
“Iets vertraging gehad; geschatte aankomsttijd 19:39 uur.”

Deze laatste sms niet meer op tijd op de site gezet, die 9 minuten… waren wel handig, daardoor waren ouders die “te laat” waren toch nog min of meer op tijd 😉 

2013-08_aankomst_1
2013-08_aankomst_3


De ouders van Jordi hadden gezorgd voor een geweldige ontvangst. Frites besteld bij de snackbar, lekker hapjes gemaakt, genoeg te drinken in de koelkast, kroketten klaar om gebakken te worden… prima geregeld!

Tegen tien over half acht kwamen ze aan. Keurig op tijd en “moe maar voldaan”. Het was wel een lange reis geweest, ook al ging het prima op tijd.
Iedereen was blij om elkaar weer te zien.

2013-08_aankomst_4

Na een uurtje eten, drinken, kletsen en bijkomen was het toch echt tijd om de bussen uit te gaan pakken. Die moeten vanavond nog schoon worden weggebracht.

Als dat gebeurd is, kan iedereen terugkijken op een geweldig leuk kamp. Dank aan iedereen die er op wat voor manier dan ook een bijdrage aan heeft geleverd!