2009 Tsjechie

2009-ex_groep
En inderdaad… om 23:30 zijn ze veilig in Emmerich aangekomen. Eenmaal op het Raadhuisplein in Oosterbeek is Tijmen voor de laatste keer toegezongen. Nog even vijf tassen gemeenschappelijke bagage achterin Fransjes auto gezet en dan… naar huis en naar bed! De geslaagde expeditie is voorbij.Kijk ook eens naar de foto’s op de fotopagina.

SMSjes over terugreis zondag:

  • sms 22:30 uur: Laatste overstap gehad. 23:30 in Emmerich klopt nog steeds!
  • sms 20:25 uur (uitgelokt door te vragen of het nog gezellig was; MM): Het is gezellig als altijd. We krijgen twee uur expeditie er gratis bij. 23:30 in Emmerich klopt nog steeds.
  • sms 17:00 uur: twee uur vertraging… (oude tijden herleven? 🙂 MM)
  • sms 09:21 uur: we zitten nu in de trein van Dresden naar Leipzig en nog steeds op schema.
  • sms 07:13 uur: we zitten in de eerste trein op de terugweg; eerste schatting: 21:30 uur Emmerich.

Zaterdag 18 juli
Reizen van Oosterbeek naar Liberec.
We vertrekken vandaag om 07:40 uur uit Emmerich en hopen via Duisburg, Minden, Hannover, Halle, Leipzig en Dresden om 21:18 uur in Liberec aan te komen. We slapen in een jeugdherberg om dicht in de buurt van het station te kunnen blijven. Als we daar aangekomen zijn zullen we met Fransje bellen.

2009-ex_kaartje_1

Vertrokken!
Raadhuisplein Oosterbeek. Het is zes uur ’s morgens. Op het plein enkele Nederlandse auto’s. Ouders die komen zwaaien en/of naar Emmerich zullen rijden. De Tsjechische auto is niet geregeld door de voorbereidingsgroep, maar staat er bij toeval. Kan mooi als decor dienen voor de groepsfoto…
Iedereen is gelukkig min of meer op tijd aanwezig. Erwin houdt een toespraakje waarmee hij de expeditie geopend verklaart. Ze bieden Daniel een t-shirt aan (vraag hem daar na afloop maar eens naar…) en ook voor Fransje is er een cadeautje. Dan gaat alles in de auto’s. Bagage, rowans/sherpa’s, begeleiding… het past en om 06:20 uur vertrekt de rij auto’s richting Emmerich. De expeditie is begonnen!

Ze zijn ruim op tijd (!) in Emmerich, maar helaas, er is geen trein die eerder vertrekt. Dat wordt dus wachten… De uitzwaaiers vermaken zich gelukkig prima, ze kunnen zelfs nog even in de wagon kijken. De groep begint ondertussen aan een (tweede?) ontbijt. Om 07:40 begint de volgende fase van de expeditie, de trein vertrekt!

De foto’s van de vertrekken uit Oosterbeek en uit Emmerich (met dank aan Marcel) staan in het fotoalbum.

Zaterdagavond is twee keer gebeld. Om 19:30 kwam het bericht dat het gelukt is om in de laatste trein van het reisschema te komen: de trein die hen uit Duitsland naar Tsjechië zou brengen. Daar hebben ze flink wat moeite voor moeten doen, want ergens onderweg hadden ze vertraging opgelopen. Dat verbaasde niemand. Omdat ze zo goedkoop mogelijk wilden reizen, mochten ze alleen met stoptreinen gaan waardoor ze acht keer moesten overstappen… Een aansluiting is dan makkelijk te missen.Daniel heeft echter een demonstratie gegeven van zijn onderhandelingskunst, waarna hij het voor elkaar kreeg dat ze van de Deutsche Bahn toestemming krgen om zonder bijbetaling een sneltrein mochten nemen, zodat ze weer konden inlopen op hun reisschema!

Om 22:10 uur kwam het bericht dat ze goed aangekomen zijn bij de eerste slaapplaats in Tsjechië, de jeugdherberg in Liberec. Ze vinden het er erg “Tsjechisch” (het maakt een beetje een aftandse indruk, er zijn bijvoorbeeld vier bedden per kamer(tje) bij elkaar gepropt en het lijkt eerder Russisch dan Europees). De stemming is echter top: ze wensen ons toe dat wij het net zo gezellig hadden. Ze hadden hoorbaar plezier met elkaar!
Zondag 19 juli
We reizen met de trein van Liberec naar Harrachov. Daarna beginnen we aan onze eerste loopdag. We lopen naar Spindleruv Mlyn, en slapen daar in een pension.

2009-ex_kaartje_2

Het is een flinke wandeling van Harrachov naar Spindleruv Mlyn.

2009-ex_1e_loopdag

Tijdens de voorbereidingen in Nederland gingen ze er van uit dat de vakjes op de kaart één bij één kilometer is. Op grond daarvan was een route van ongeveer twaalf kilometer uitgestippeld. Al lopende bleek dat Tsjechische kaarten een andere schaal hebben: er passen daar twee kilometers in een kaartvakje… De tocht was dus 24 kilometer. Goed dat ze thuis al van het oorspronkelijke plan (20 kilometer lopen) afgestapt waren en dat de planning tot 12 vakjes was beperkt 🙂

Na 20 kilometer zijn ze nog een stukje met de bus gegaan naar Spyndleruv Mlyn. Daar zitten ze in een ontzettend luxe gastpension, voorzien van bad en douche. Wat een contrast met de eerste nacht die in een soort Stasi-gevangenis werd doorgebracht. Ze gaan van het ene uiterste naar het andere!

Het luxe pension, dat er Zweeds uitziet, heeft echter wel een keerzijde: het ligt tegen de kerk aangebouwd. Ze blijken in een zeer goed christelijk oord beland te zijn. God waakt over ons, stellen de rowans/sherpa’s dus tevreden vast. Ze moeten zich echter wel een beetje christelijk gedragen…
De andere keerzijde is dat Thal steeds zijn hoofd stoot aan de lage plafonds.
Maandag 20 juli
Activiteitendag in Spindleruv Mlyn, we gaan een dagje raften. Natuurlijk niet op een wilde water river, maar wel gewoon met een gids. Overnachten doen we weer bij het pension. Vandaag bellen we met Fransje.

2009-ex_raften

Ze belden om ongeveer kwart over vier. Kletsnat. Nee, niet door de regen, maar door het raften. Ze waren op een rustig riviertje en daarom hebben ze elkaar zelf maar nat gemaakt. Daniel ging natuurlijk als eerste te water. Als voormalig zweminstructeur heeft hij daar vermoedelijk niet al te veel bezwaar tegen gemaakt…

2009-ex_broek

Vanavond zijn de dames en heren van plan te gaan stappen.
Morgen nemen ze eerst een stukje de kabelbaan, dan maken ze een kleine wandeling omdat de tocht van gisteren toch wel het nodige gevraagd heeft van de voeten en de ruggen. Daarna zullen ze met de bus verder reizen naar de camping.
En ook nu: typeren ze de stemming en de sfeer als “gezellig” (en zo hoort het ook). Wordt vervolgd!
Dinsdag 21 juli
Loopdag 2, van Spindleruv Mlyn naar Cerny Dul. Vervolgens met de bus naar Cista waar we samen met de ouders van Erwin op de camping gaan overnachten.

2009-ex_kaartje_3

Vandaag zijn ze de stad in geweest. Ignace en Alexander kochten een nieuwe zonnebril. Lisa, Michelle, Liesbeth, Thal en Rens hebben boodschappen gedaan bij de Lidl, de anderen zouden lopend naar de camping terug gaan.5

Opnieuw waren er problemen met de Tsjechische kaarten. Dit keer bleek de route niet lineair maar circulair op de kaart te staan (of was Erwins denken/kaartleestechniek circulair in plaats van lineair?). Na een uur lopen was het hele gezelschap opnieuw bij diezelfde Lidl als waarvandaan ze vertrokken waren…

Terug op de camping had Liesbeth de tenten al opgezet en zijn ze gaan zwemmen in het meer. Er is daar een waterval waar je van af kan glijden. Dat deed wel pijn aan de billen, en het kostte Tijmen een zwembroek (zelfs Gaastra blijkt daar niet tegen bestand :-)).
Eten koken duurt lang en omdat de inkoop niet helemaal goed berekend was, moest er salade worden bijgehaald in het restaurant van de camping. Gelukkig hebben ze zoveel geldacties gedaan dat het te bekostigen is…
Na het eten speelden ze in het restaurant van de camping nog het maffiaspel.
Woensdag 22 juli
Tweede activiteitendag: we gaan steppen. Met een lift gaan we naar de top van een berg om vervolgens in een tocht van een paar uur weer beneden aan te komen. We overnachten weer op de camping bij Cista. Vandaag bellen we met Fransje.

Vandaag zijn ze om half negen opgestaan. Ze hoefden zich niet te haasten om op tijd de bus te kunnen nemen naar Janské Lázne (hoe je dat uitspreekt, dat weten ze zelf eigenlijk ook niet). Daar gingen ze steppen op grote gele autopeds. Met de stoeltjeslift naar boven, naar de top van de berg (1.260 m) en daarna over een parcours van 6,5 km asfaltweg door het bos 690 meter naar beneden. dat gaat keihard. Er was dan ook tijd om deze hele exercitie nog een keer of drie te herhalen. Je voelt je weer helemaal kind op zo’n step. Het ging allemaal goed en het was erg leuk, maar ook erg warm.
Het is namelijk warm weer. Ze zijn verbrand en er is tot nu toe nog geen drup regen gevallen.

Toen ze belden zaten ze bij het restaurant om wat te eten. Ze mochten voor 200 kronen (drie keer niks in euro’s) kiezen wat ze wilden eten. Alex laat weten dat hij voor dit bedrag een stuk vlees van 300 gram heeft weten te scoren.

Toen kwam er een ober borden met eten uitdelen, dus tot zover het “live” verslag van dinsdag en woensdag. Over twee dagen meer!
Donderdag 23 juli
Reizen naar Adrspach. Daar bezoeken we de rotsstad en gaan we lekker zwemmen in een meertje in de buurt. We overnachten op een camping bij Adrspach.

2009-ex_kaartje_naar_adrs

De omgeving van Adrspach is net zo mooi als alle folders aangeven. Ze hebben er erg van genoten. Programmatechnisch was het niet handig om naar de rotsen te gaan, maar ze waren wel bij het prachtig heldere meer. Daar mag je niet in zwemmen, maar E. en A. hebben het toch maar gedaan…

Met de trein naar de camping, twee stadjes verderop (het is niet helemaal duidelijk of dat de camping was die in het programma staat).
’s Avonds was het noodweer. Heel nat, onweer en wind. De stormlijnen moesten aan de tenten worden gehangen. Om half twaalf was er zelfs tot hun grote verbazing een luchtalarm. De grappen over de binnentrekkende Russen waren snel gemaakt… De volgende ochtend bleek echter dat ze dat alarm aanzetten als er bomen dreigen om te vallen. Moet je maar net weten… Zelf hebben ze er op de camping overigens helemaal geen last van gehad.

Vrijdag 24 juli
We reizen met de trein van Adrspach naar Praag. We nemen een tussenstop in Trutnov om daar een bunker uit de tweede wereldoorlog te bezoeken. We overnachten in Praag in een scoutinggebouw. Vandaag bellen we met Fransje.

Vanmorgen heel vroeg opgestaan om op tijd bij de bus te zijn die hen naar de bunker in Trutnov zou brengen. Helaas… bij de bushalte bleek dat de bustijden heel anders waren dan ze op internet hadden gevonden. Dan maar een alternatief programma: met de trein naar Trutnov. Daar was de bus al een half uur geleden vertrokken, de volgende ging pas 20 minuten voordat ze in de trein naar Praag moesten stappen. De bunker daarom maar uit het programma geschrapt. Wel hebben ze Trutnov bekeken en daar boodschappen gedaan in de plaatselijke supermarkt.

2009-ex_kaartje_trutnov_praag

De treinreis naar Praag duurde drie uur, lekker wat tijd om te slapen en wat te lezen. Ze worden moe, dus deze rustpauze was meer dan welkom. De stemming blijft -ondanks die vermoeidheid- overigens uitstekend.

In Praag hebben de rowans/sherpa’s anderhalf uur met rugzak en al door de stad gelopen terwijl de begeleiding allerlei dingen regelde voor de volgende dag (OV-tickets, plattegrondjes e.d.).
Het scoutinggebouw waar ze in overnachten is “een nogal smerige stenen rowanhut”, die zelfs Daniël er toe bracht om een bezem te pakken.

2009-ex_koppen

Ze belden terwijl ze aan het koken waren. Daarvoor hadden ze eerst opnieuw boodschappen moeten doen, omdat een van de boodschappentassen uit Trutnov ergens was blijven staan. Ook dit was een nuttige ervaring: ze zagen dat ze nu in een totaal andere wijk zijn dan ze thuis gewend zijn.Bij het koken (roerbakgroenten en vissticks) hadden ze uitzicht op zowel een prachtige zonsondergang als een busstation met 30 geparkeerde bussen.  Een contrast waar ze zelf de humor van inzien.

2009-ex_clubhuis_praag

Tot slot nog wat diversen:

  • het zure Tsjechische brood behoort niet tot hun lievelingseten; ze houden het nu op harde Duitse broodjes en croissants;
  • donderdag hebben ze hun laatste “zakmaaltijd” gegeten;
  • twee keer per dag zingen ze Tijmen toe (hij was 15 juli jarig).

Zaterdag 25 juli
Praag bezoeken en overnachten in hetzelfde scoutinggebouw.

2009-ex_praag

Zondag 26 juli
Reizen met de trein van Praag naar Oosterbeek. Slapen doen we gewoon thuis in ons eigen bed. Maar het zal wel laat worden voordat je er in ligt…
Vandaag zullen we proberen aan te geven of de trein op tijd zal zijn. Houd de site daarvoor in de gaten!

We vertrekken om 06:29 uur uit Praag en hopen via Dresden, Leipzig, Halle, Sangerhausen, Kassel, Warburg, Hamm en Duisburg om 21:25 uur in Emmerich aan te komen.

Praha hl.n.  So, 26.07.09  ab  6:29    Eurocity, Bordrestaurant
Dresden Hbf  So, 26.07.09  an  8:46 17
Dresden Hbf  So, 26.07.09  ab  9:20 10 Regional-Express
Leipzig Hbf  So, 26.07.09  an  11:03 22
Leipzig Hbf  So, 26.07.09  ab  11:51 14 Regional-Express
Halle(Saale)Hbf  So, 26.07.09  an  12:18 10
Halle(Saale)Hbf  So, 26.07.09  ab  12:40    Bus Richtung: Sangerhausen
Sangerhausen  So, 26.07.09  an  13:40
Sangerhausen  So, 26.07.09  ab  13:46 4 Regional-Express
Kassel Hbf  So, 26.07.09  an  15:53 11
Kassel Hbf  So, 26.07.09  ab  15:59 8 Regional-Express
Warburg(Westf)  So, 26.07.09  an  16:35 3
Warburg(Westf)  So, 26.07.09  ab  16:39 4 eurobahn, Fahrkartenautomat im Zug
Hamm(Westf)  So, 26.07.09  an  18:06 2
Hamm(Westf)  So, 26.07.09  ab  18:44 10 Regional-Express
Duisburg Hbf  So, 26.07.09  an  19:47 5
Duisburg Hbf  So, 26.07.09  ab  20:20 12 Regional-Express
Emmerich  So, 26.07.09  an  21:25 1