2011 Schwarzwald

2011-08 rijtje looptocht

Laatste nieuws over de terugreis:

  • 22:10 uur: iedereen is veilig, moe en voldaan thuisgekomen!
  • 20:24 uur: Aankomst Raadhuisplein: tussen 21:50 en 22:00.
  • 19:48 uur: de overstap is gelukt! Het schema is nog steeds 21:13 in Emmerich.
  • 19:22 uur: actueel schema: aankomst om 21:13 in Emmerich. Over een klein half uur nieuws na de volgende overstap.
  • 14:00 uur: Trein stamp- en stampvol met Fussball-hooligans, en dus vertraging. Tijd van aankomst nu 21:13.
  • 12:00 uur: geheel volgens de “snelle” planning nemen ze nu de trein naar Neustadt (19:25 Emmerich dus).
  • 09:30 uur: volgens planning in de trein uit Freiburg; ze gaan proberen of het lukt om in 19:25 in Emmerich te zijn (de “snelle route”, zie onder); ze houden ons op de hoogte!
  • De verwachte aankomsttijd is volgens de planning: 20:21 uur Emmerich, 21:00 uur Oosterbeek.
logo zwartewoud

In 2011 gaan we van 7 t/m 14 augustus naar het Schwarzwald in Duitsland. Op deze pagina zullen we proberen een zo actueel mogelijk verslag bij te houden van onze belevenissen.
Op de plattegrond staan de plaatsen aangegeven waar we naar toe gaan (je kunt zelf op de kaart in- en uitzoomen).
In de groene blokken staat ons geplande programma. Kijk vooral ook regelmatig even bij de foto’s, we zullen er regelmatig een sturen!

Zondag 7 augustus: een lange reisdag met een extra avontuur
06:30 -> verzamelen Raadhuisplein
07:00 -> vertrek van Oosterbeek naar Emmerich (ouders rijden)
07:40 -> vertrek van station Emmerich naar Schluchsee met Schöne Wochenende kaart (met wel zes overstappen!)
20:11 -> aankomst Schluchsee, we overnachten op Camping Schluchsee

2011-08 rijtje vertrek
2011-08 1 bagage in auto

(Meer dan) op tijd vertrokken!
Ongelooflijk maar waar: om half zeven zijn alle rowans/sherpa’s, hun ouders en de meeste begeleiding gewoon aanwezig op het Raadhuisplein! Zo hoort het natuurlijk ook Knipogen
Bas, Daniël, Fransje, Jesse, Jules, Maaike, Martin en Tijmen hebben er (soms nog wat slaperig) duidelijk zin in!
Er is nog tijd om wat te kletsen, om de rugzakken in de juiste auto’s te doen en natuurlijk om een groepsfoto te maken. Carl en Lennaert komen rechtstreeks naar Emmerich en Mitchell komt een dagje later. Hij is net terug van de Wereld Jamboree.
En dan, notabene vóór de geplande vertrektijd, gaan ze op weg, de Expeditie 2011 is begonnen!

Het wordt een lange zit: na het vertrek uit Emmerich moeten ze overstappen in Koblenz (11 minuten overstaptijd), Mainz (26 minuten), Mannheim (26 minuten), Karlsruhe (34 minuten), Offenburg (56 minuten) en Freiburg (28 minuten).

De vlotte start krijgt helaas geen vlot vervolg. Vanaf de eerste trein lopen ze al een uur achter op schema, “Bauarbeiten” bij de DB (“geplande werkzaamheden”, noemt NS dat). Het wordt al duidelijk door het smsje uit Koblenz (11:42 uur) dat later kwam dan het reisschema aangeeft…
De reis is zoals verwacht lang en best saai. Maar ook heel gezellig. In Karlruhe koken ze op het perron (omstreeks 17:00 uur). Op de foto’s (met dank aan Jules!) lijkt het alsof het een smakelijk soepje is, in werkelijkheid vindt niemand het lekker. De knakworsten en de aardappelsalade maken veel goed. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om op een station te koken.

2011-08 julesmaaikejesse

Foutje…
Ruim vóór aankomst op het uitstapstation wordt iedereen duidelijk gewaarschuwd dat ze bijna uit moeten stappen. De overstaptijd is niet altijd erg lang, en het kan heel onhandig zijn om als je moet uitstappen eerst je spullen nog te moeten pakken. Bij het op-één-na-laatste stationnetje nemen Maaike, Jesse en Jules (die in een andere coupé zitten) de waarschuwing wel heel letterlijk: ze stappen een station te vroeg uit! Op-het-knopje-drukken helpt niet meer, de trein (met daarin de anderen) vertrekt echt… Gelukkig komt het allemaal goed. De meest voor de hand liggende oplossing (“neem de volgende trein”) werkt niet, want er is geen volgende trein. Maar er is gelukkig wel een taxi die hen voor niet al teveel geld bij de camping afzet, waar ze slechts tien minuten na de anderen veilig aankomen!
De rest stapt natuurlijk wél bij het juiste station uit en gaat vervolgens met de bus verder tot de camping. De chauffeur is zo vriendelijk om hen voor de deur uit te laten stappen.
Natuurlijk volgt er een goed gesprek met de vroeg-uitstappers, maar iedereen is blij dat ze weer bij elkaar zijn. De sterke verhalen zijn “leuk voor later”.

Omstreeks kwart voor tien bellen ze op. Ze zijn vooral blij dat ze er eindelijk zijn. Ze hebben een goede plek op de camping met gratis douches waar ze nog even goed gebruik van gaan maken. Je wordt wel duf van zo’n reisdag! Het is enorm gezellig en ze verheugen zich op het zeilen van morgen. De rest van de avond hebben ze niets meer gedaan.

Maandag 8 augustus: zeilen wordt waterfietsen
We bezoeken de stad en ’s middags gaan we zeilen op de Schluchsee. We overnachten op Campingplatz Bühlhof.

2011-08 02 zeilen

Maandag gaan ze eerst naar de supermarkt. Eten inkopen en ook de eigen voorraden chips en cola aanvullen. Daarna een stukje met de trein naar de verhuurplaats van de zeilboten. Er staat veel wind en het is beslist géén lekker weer. De verhuurder is er niet, daarom beginnen ze maar met de lunch. Als de verhuurder komt, geeft hij aan dat er veel te veel wind staat om te zeilen. Hij geeft ze zo geen zeilboten mee! Er is gelukkig een alternatief: een vierpersoons waterfiets en een soort elektrisch bootje. Daarmee vermaken de jongens zich uitstekend. Maaike en Fransje blijven zeer tevreden achter op het terras 🙂

Daarna gaan ze – deels met de trein – richting de camping. Eerst doen ze voor de tweede keer nog boodschappen, want een aantal essentiële dingen was nog vergeten 🙂 Het begint inmiddels te regenen. Helaas ligt de camping bovenop een steile bult. Ze komen dan ook kletsnat én verhit boven. De campingeigenaar geeft aan dat ze niet verhuren aan groepen. Geen probleem, ter plekke vormen ze drie families (Fransje met haar gezin, Daniel met zijn gezin en Tijmen met een aantal neven). En dan mag het… Voorwaarde is wel dat het klokslag tien uur doodstil moet zijn. Iedereen houdt zich daar keurig aan!

Ingeborg en Mitchell komen trouwens vijf minuten na sluiting van de slagboom aan (ze konden de camping moeilijk vinden). Gelukkig mogen ze nog gewoon naar binnen.

De foto is gemaild door special reporter Jules. Als hij zijn telefoon opgeladen kan houden, volgen er meer.

Dinsdag 9 augustus: stevige looptocht
We gaan deze dag hiken in de prachtige natuur. De route loopt van Hinterzarten naar Kirchzarten en is ongeveer 10 kilometer. We overnachten op Camping Kirnermartes, Vörlinsbach 22, Oberried. De door natuur omgeven camping ligt aan de rand van het dorp Oberried.

2011-08 tenten op camping

Vanmorgen is de campingeigenaar gelukkig een stuk toeschietelijker. Maar ze hebben zich vannacht dan ook heel netjes gedragen… Om negen uur is er wat consternatie: een van de campinggasten is onwel geworden en wordt met een reddingshelikopter afgevoerd. Die landt op 200 meter van de tenten… Het gaat inmiddels goed met de patiënt, dus iedereen kan nu enthousiast over het spektakel praten.

Ze staan om half acht op, maar pas om half elf is iedereen klaar om te vertrekken voor de looptocht. Het is een zware, maar prachtige wandeling. Daniël geeft nadrukkelijk door dat hij trots is op iedereen. Ze lopen geweldig en ondanks de nodige tegenslag blijft het humeur prima. Ze helpen ook elkaar op een plezierige manier!

2011-08 camping buhlhof

Het is af en toe best lastig, de route klopt niet altijd, er zijn soms gaten in de weg, of erger: in de bruggetjes. Sommige bruggen ontbreken helemaal waardoor ze extra om moeten lopen. De Schlucht is adembenemend mooi. Hoog, begroeid, mooie rivier en prachtige watervallen. Op zeker moment komen ze langs schansen waar mensen op aan het trainen zijn (op kunstgras). Spectaculair om te zien! Het een-na-laatste stukje snijden ze af, want iedereen is moe. En het allerlaatste stukje doen ze met de trein. Kan je in elk geval even lekker zitten… Na de trein nog een bus en dan nog 500 meter lopen. Maar dat is een stukje dat te overzien is.

Omstreeks half tien komen ze pas op de camping aan. Iedereen is heel moe, redelijk uitgeput, maar erg tevreden. Ze mogen gelukkig onbeperkt douchen. Daniël belt pas om 21:45 uur de laatste berichten door. Omdat ze geen zin meer hebben in koken gaan ze nog een pizza eten in het restaurant. Die worden met drie stuks tegelijk gebakken en geserveerd… ze zijn dan ook pas tegen half twaalf terug bij de tenten waar ze direct gaan slapen.

2011-08 titisee

De foto’s zijn van special reporter Ingeborg.

Woensdag 10 augustus: rustig dagje
We lopen deze dag van Oberried naar Muggenbrunn-Todtnau. Deze wandeling is ongeveer 15 kilometer. We overnachten op Camping Hochschwarzwald.

Woensdagmorgen schijnt de zon! Het begin van een periode met best lekker weer.
Ze gaan met de bus naar Muggenbrunn omdat ze een soort OV-kaart hebben waarmee ze min of meer gratis kunnen reizen én omdat iedereen nog behoorlijk moe is van de wandeling van dinsdag. Daar zetten ze de tenten op zodat ze de bagage kunnen achterlaten.
Vervolgens gaan ze naar Todtnau, in eerste instantie naar de supermarkt.
Daarna moet iedereen Schwarzwalder Kirschtorte eten (tenslotte ben je in het Schwarzwald…). Dat levert nog wel wat problemen op want de een lust geen slagroom, de ander geen taart, de volgende geen kersen en weer een ander wil liever appeltaart… Pas als de taart op is mogen ze verder 🙂

2011-08 carlmartinbas


Ze zijn op tijd terug op de camping waar ze nasi koken. Als alles klaar is kiepert één pan vol met nasi om… Gelukkig is er genoeg en is het geen ramp. Wel een goede les om voortaan toch iets beter op te letten als je een volle -hete- pan moet beetpakken…
’s Avonds sturen ze nog een smsje: “Vandaag erg mooi weer. Stuk met de bus gegaan om zere voetjes te ontlasten.”

Donderdag 11 augustus: rodelen en ijsje eten
We gaan naar Todtnau, ongeveer vijf kilometer verderop. Daar gaan we rodelen in de Hasenhorn Coaster (10:00 – 16:45 uur). We kunnen vervolgens de stad bezoeken, inkopen doen, kaartjes naar huis sturen en rust nemen. In Todtnau is een overdekt zwembad en een glasblazerij. We overnachten weer op Camping Hochschwarzwald.

2011-08 danielfransjetijmen

Donderdag begint lekker rustig. Na het ontbijt gaan ze weer naar Todtnau, naar de rodelbaan.
Met hun OV-kaart kunnen ze gratis met het liftje omhoog, maar omdat er om en om een liftje met mensen en een met een rodelkarretje gaat (en het druk is), duurt het als je eenmaal boven bent wel drie kwartier voor je weer naar beneden kunt.
Ze besluiten dan ook om het tweede ritje niet te doen en in plaats daarvan een ijsje te eten in de stad.
Daniel, Fransje en Tijmen brengen nog een bezoek aan een kerk met prachtige glas-in-lood ramen.
’s Avonds is er een barbecue. Met de rest van de houtskool steken ze een kampvuur aan waar ze gezellig de rest van de avond omheen zitten.
De overige campinggasten vinden de groep wel interessant. De overburen lenen een tafeltje uit (handig om de ontbijtspullen op te zetten). En een Nederlands jongetje (“Jesse”, dat schept meteen al een band) komt steeds langsfietsen met gezellige verhalen.

2011-08 ontbijt

Vrijdag 12 augustus: Kletterwald
We gaan vandaag klimmen/tokkelen bij de Erlebnis Kletterwald, in Lörrach. We gebruiken de bus om daar te komen. We overnachten weer op Camping Hochschwarzwald.

2011-08 lennaertmitchell

Vrijdagmorgen tegen tien uur stuurt Jules weer een foto: ontbijten in de zon!
Fransje heeft een dagje vrij en gaat op een stoel (met voetenbankje) van de overburen lekker in de zon zitten.
De anderen gaan naar het Kletterwald dat met de bus en de trein prima te bereiken is. De buschauffeurs zijn soms heel erg aardig en behulpzaam, soms lijken ze een beetje genoeg te hebben van de toeristen. De groep wordt op een onlogische plek uit de bus gezet waarna ze lang moeten wachten op een volgende bus (hoewel ze wel keurig op tijd rijden allemaal).
De Klettergarten is leuk. Ongeveer drie uur lang hebben ze van alles geleerd over klimmen en zekeren.
Nu gaan ze hun laatste “zakjesmaaltijd” eten.
Het afwascorvee is hier geen enkel probleem. Iedereen vraagt of ie mag afwassen. De reden? Dan kun je je mobiele telefoon opladen bij de daar aanwezige stopcontacten 🙂
Wél een probleem vormen de douchemunten. Die zijn vaak uitverkocht. Er ontstaat dan ook een levendige onderlinge ruilhandel.
Zaterdag 13 augustus: de laatste dag
We gaan met de bus naar Freiburg, een stad met ruim 200.000 inwoners, vooral bekend van de wijnstreek en het oude stadscentrum. Camping: Hirzberg-Freiburg.

Ze gaan met de bus en de trein naar Freiburg.
Daar zetten ze eerst op de camping de tenten op en daarna gaan ze naar de stad. Aan het eind van de dag eten ze heel lekker bij de Italiaan.
De sfeer is nog steeds uitstekend, maar iedereen begint nu wel moe te worden. De terugreis is dus precies op tijd .

2011-08 allemaal

Zondag 14 augustus: gedurende de dag geven we de prognoses voor onze aankomsttijd vanavond door
Van Freiburg gaan we met de trein naar Emmerich (5x overstappen) waar we om 20:21 uur kunnen aankomen. Daarna rijden ouders ons met de auto naar Oosterbeek. Het einde van de expeditie staat gepland om 21:00 uur op het Raadhuisplein in Oosterbeek. Zie voor de actuele verwachte aankomsttijd de site.

2011-08 jeugdleden

Vandaag is een totale openbaar-vervoer-dag. De planning is als volgt:

– 09:28 uur, vertrek Freiburg
– 11:02 uur, vertrek Offenburg (overstaptijd 36 minuten)
– 12:07 uur, vertrek Karlsruhe (overstaptijd 37 minuten)
– 13:44 uur, vertrek Mannheim (overstaptijd 26 minuten)
– 15:32 uur, vertrek Mainz (overstaptijd 26 minuten)
– 17:16 uur, vertrek Koblenz (overstaptijd 9 minuten)
– 20:21 uur, aankomst Emmerich
Daarna met auto’s terug naar het Raadhuisplein in Oosterbeek (aankomst omstreeks 21:00 uur).
 
Hebben ze dit schema (of wellicht zelfs het snellere maar onwaarschijnlijkere schema) gehaald? Bovenaan dit verslag worden zondag de actuele tijden bijgehouden!
Het snelle schema is na Karlsruhe:
– 13:00 uur, vertrek Neustadt
– 13:32 uur, vertrek Kaiserslautern
– 15:09 uur, vertrek Bingen
– 16:16 uur, vertrek Koblenz
– 19:25 uur, aankomst Emmerich