2014 Italie

Laatste berichten over de aankomst zaterdag 23 augustus

2014-08 terugkomst rsa

High tea
Ze hebben het gehaald, mooi op tijd was iedereen weer terug op Trappershof om te genieten van een heerlijke high tea. Er staan een paar foto’s in het fotoalbum.

SMS zaterdag 11:38
Hebben nu de laatste stop bij de (je raadt het al) MacDonalds. Nog een dikke 200 km rijden, dus als er niks geks gebeurt gaan we de 14 uur prima halen.

SMS zaterdag 06:25
Om half zes gewekt door de regendruppeltjes, nu koffie drinken bij het tankstation in het dorp en dan weer op pad!

SMS vrijdag 21:58
We gaan wildkamperen/slapen in het zwarte woud. Morgen vroep op en dan nog dik vijf uur rijden.

SMS vrijdag 16:41
Zijn de tunnel uit. Ondertussen is er ge-file-flirt en de macarena gedanst op de snelweg. In de afgelopen zes uur hebben we 150 km afgelegd…. Nog 800km te gaan …

SMS vrijdag 14:15
Lekker aan het filerijden voor de Gotthard-tunnel….

SMS vrijdag 12:35
We hebben perfect weer gehad in Italië. Net twee uur gereden over 50km om de vallei uit te komen. Nu de verplichte stop bij de mac… groeten!

SMS Vrijdag 10:24
Nog een laatste lijntje lopen over het kampterrein en dan gaan we (eindelijk) op weg…

==============================================================

Donderdag 14 augustus 2014

Vandaag is het zo ver, De RSA vertrekt op expeditie naar Italië, met een paar tussenstops in Oostenrijk en Zwitserland.

Om 8:00 verzamelde iedereen op het Raadhuisplein. Tassen werden ingeladen en de laatste medische formulieren werden ingevuld en ingeleverd.

2014-rsa-2

Yorick hield een praatje voorafgaand aan het vertrek, waarin de leden van de expeditie voorbereidingsgroep werden bedankt. Ondanks veel gezelligheid en weinig efficiëntie is er toch een hele mooie expeditie voorbereid.

Opmerkingen vanuit het verzamelde publiek “..dit gaat een stuk sneller dan bij de verkenners…”.

Als extra begeleiding gaan Selma Maussart en Lisa Visser  mee. Zij vervangen Seya en Daniël, die beide niet mee kunnen

Het gebruikelijke statieportret, een vaste traditie, heeft ook een praktische functie; “…dan kunnen we na afloop kijken of we iemand vergeten zijn…”.

2014-rsa-3

Van links naar rechts:
Lisa, Yorick, Pim, Selma, Tristan, Carlijn, Noortje, Suzan, Dorien, Martijn, Mischa,  Max, Hilmar, Luca, Ricardo en Floris.

En dan is het punt van het onvermijdelijke vertrek aangekomen. RSA expeditie 2014 is begonnen.

2014-rsa-4

De reis begon met een korte stop bij de McDonalds van Heteren (…Tristan was zijn schoenen vergeten…). De volgende stop was gelukkig pas over de grens (Deze keer bij de burger king, dus er is een stijgende lijn te zien).

De sfeer zat er tijdens de autoreis goed in, al duurde de reis op het einde wel wat lang. Er waren namelijk nogal wat wegwerkzaamheden op de route. Lisa en Selma mengden zich ondertussen lekker met de rest van de groep.

Het eindpunt, Camping Rohrspitz in Bregenz, Oosterrijk, is om kwart voor acht vanavond bereikt. De camping heeft ook een jachthaven, en daar zijn 2 webcams op gericht http://www.salzmann.at/de/start/aktuelles/neuigkeiten.html . Misschien kan je daar een verdwaalde rowan of sherpa op tegen komen of even kijken hoe het weer ter plaatse is.

De camping ligt aan de Bodensee, en dat levert sowieso mooie uitzichten op:

2014-rsa-5

Op een mooie vlakke plek zijn er 3 tenten opgezet. 1 Grote boogtent en 2 kleine koepeltentjes. Mooi op tijd, want kort na het opzetten kwam er kort buitje. Konden we gelijk kijken of de tenten goed waterdicht zijn, en wat blijkt; ze zijn inderdaad waterdicht. 😉

Als avondeten was er vanavond pasta. En op het moment van bellen was er voor iedereen even wat vrije tijd.

Kortom alles is goed gegaan, alles is heel gebleven en de sfeer zit er lekker in.
Morgen gaan ze raften, het volgende contact moment is op zaterdag avond.

Vrijdag 15 augustus

De vrijdag was een dag die een beetje in het water viel, letterlijk, niet figuurlijk. Het weer is wisselvallig met behoorlijk wat regen. En daarnaast was er natuurlijk het Raften….

Er werd geraft in een 2-persoons raft, een beetje vergelijkbaar met een opblaasbare 2-persoons kano, alleen dan versterkt en verstevigd. Opmerkelijk, maar niet onverwacht was de actie van Max, die al binnen een paar minuten in het water lag, zelfs nog voordat de kano met de dames om was gegaan.

Vandaag is het ook Maria Tenhemelopneming, een nationale feestdag in Oostenrijk. Dit maakte het inkopen voor het avondeten een beetje lastig omdat alle supermarkten gesloten waren. Gelukkig zijn er altijd nog tankstations die noodles maaltijdpakketten verkocht. Zo had iedereen toch nog wat fatsoenlijks te eten.

2014-rsa-6

’s Avonds was het van 18:00 tot 22:00 droog, een prima tijd voor een groot kampvuur. Tristan heeft zijn gitaar mee genomen, en de groep bezit blijkbaar de nodige muzikale talenten.

Zaterdag 16 augustus
Vandaag werd er uitgeslapen tot 08:00, waarna er lekker lui opgestart is en om 11:00 ging met op weg naar Bregenz. Een klein groepje van Micha, Martijn, Yorick en Selma heeft de Pfänder beklommen (1064 m. hoog) met aan de ene kant uitzicht over de bodemsee en Bregenz en aan de andere kant zijn 240 alpentoppen te bewonderen.

De rest van de groep heeft zich opgeslipt in 2 groepen die, of alsnog boodschappen gingen doen, of lekker van Bregenz gingen genieten.

Hierna werd het tijd om Oosterrijk achter zich te laten en naar Zwitserland te vertrekken in een 3 uur durende autoreis naar Camping La Chapella. Tijdens het oversteken van de Fluela pas is er even gestopt voor de kodak momentjes, en toen heeft de Alpen besloten zich van zijn ruige kant te laten zijn. De temperatuur sensoren van de busjes gaven 0ºC aan, en men kwam midden in de zomer in een heuse sneeuwstorm terecht.

Camping Chapella in Cinus-Chel is een terrassen camping met 2 niveaus omringt door dennenbomen en bergen en met een bergrivier ernaast. Het bovenste niveau is meer een familiecamping en het onderste terras is voor de mountainbikers, kanoërs en andere buitensport mensen die i.p.v. een gasbarbecue liever een kampvuur aansteken. Natuurlijk zijn de RSA tussen de buitensporters gezet, en de grote hoeveelheid kampvuurtjes schijnt een erg gezellig beeld te geven.

’s Avonds is een rijst gerecht klaar gemaakt. En daarbij heeft Jordi met groot succes de rol van chefkok op zich genomen. Daarnaast doet Mama Suus haar bijnaam eer aan, en regelt een hoop zaken op het kampterrein. De sfeer blijft uitstekend, en de weerverwachting wordt alleen maat beter “… Maar ja, we gaan dan ook richting het zuiden…”.

Morgen en overmorgen staat de wandeltocht door bergen van Graubunden op het programma. Het volgende contact moment is aankomende dinsdag avond laat, waarbij wij hopen het verslag op woensdag ochtend hier op de site te kunnen plaatsen.

Zondag 17 augustus

Om 8:00 ging het wekkertje waarna iedereen zich klaar maakte voor de looptocht. Na de nodige voorbereidingen en een verplaatsing met de busjes kon om 12:00 met de tocht begonnen worden. Vandaag stond een 1000m. klim op het programma naar berghut Chamonas d Ela op 2252 meter hoogte. Het eerste stuk ging de hele groep compleet voor de gezelligheid. Halverwege gingen de Dorien, Noortje, Lisa en Yorick (wegens blessures aan knieën en voeten of het hebben van een rijbewijs) weer terug naar de busjes beneden. Zij gaan de busjes terug rijden en overnachten op de weer op camping La Chapella.

De rest ging door. De eerste dag was erg zwaar lopen, met veel losse kiezel hellingen. Daarnaast was het ook zwaar omdat vele niet wisten wat ze konden verwachten. Je kon duidelijk zien wie zoiets vaker gedaan had (mischa liep bijvoorbeeld constant voorop). Tristan ging voor hulpverlener van de dag, door bij mensen die het zwaar hadden wat bagage over te nemen. En na wat onwennigheid begon de rest er ook de slag van te pakken te krijgen. Een beetje goed materiaal helpt ook, Floris had bijvoorbeeld grote problemen met het proeflopen, maar liep nu met nieuwe uitrusting lekker mee. Tegen etenstijd werd de hut bereikt. Een kant-en-klaar maaltijd werd bereid op esbit blokjes, niet een culinair hoogstandje, maar wel goed vullend en makkelijk mee te nemen. Rond 22:00 was iedereen op van de wandeling en werden de bedden verdeeld. Voor 13 r/s waren 10 bedden beschikbaar. Dat betekende dat er ook nog 1 iemand op de tafel sliep, eentje onder de tafel en de derde op de laatste lege plek op de grond een matje uit kon rollen. Al met al was het een zware en vermoeiende dag, maar wel eentje die erg goed was voor de onderlinge kameraadschap in de groep.

2014-rsa-12

Maandag 18 augustus

Vroeg opstaan en daarna verder met de overtocht over de Digls Orgels pas.
Ook hier weer de verraderlijke kiezelsteen ondergrond die het klimmen extra zwaar maakte. Maar je kon goed merken dat iedereen er al een dag klimmen op had zitten, men was meer gefocused, en wist beter wat ze konden verwachten. Jordi had bijvoorbeeld de eerste dag nodig om zichzelf in het ritme te krijgen, maar liep vandaag lekker mee in de kopgroep.

Tegen het middaguur werd het hoogste punt van 2699 m. hoogte bereikt. Een prestatie van formaat. Het weer is zowel zondag als maandag goed geweest maar door de wind op de top was het toch behoorlijk koud zoals op de foto te zien is.

Ze bleven dan ook niet te lang, maar gingen aan de andere kant van de berg rustig naar beneden om bij een meertje te gaan lunchen in het zonnetje. Daarna verder afdalen naar het oppik punt waar de busjes en de rest hun op zaten te wachten. De tocht was “…zwaar en heftig, maar wel goed…”. Net als zaterdag wordt er weer overnacht op camping La Chapella

Als avondeten was er pannenkoeken met fruitsalade en worstjes die boven een kampvuur geroosterd werden. De verwachting is echter dat het vanavond niet al te laat gaat worden, want iedereen is behoorlijk vermoeid.

Morgen is er een welverdiende rustdag en word de grens van Italië overgestoken.
Het volgende telefonische verslag wordt op woensdag avond verwacht waarbij we open het op donderdag ochtend weer op de site te zullen hebben.

Een korte update

Deze keer een wat korter verslag, op het bellen was er vandaag helemaal bij in geschoten. Er is wel het volgende uitgebreide sms bericht verstuurd.

2014-rsa-13

Hey, alles is goed gegaan. Helemaal vergeten te bellen, bel morgen. Vandaag zijn we naar Milaan eerst een stuk met de auto deze hebben we net voor Milaan geparkeerd en met de metro verder, als ontmoetingsplek hebben we voor de dom van Milaan gekozen daarna was er vrije tijd voor iedereen. De jongens en meider hebben zich prima vermaakt, zo heeft Max een sjiek outfit weten te scoorden waarmee hij alle dames om zijn vinger wikkelt. Naar afloop zijn we in Milaan uit eten gegaan. In een wild west restaurant gewoon omdat het kan 🙂 morgen staat een zwem dag op het programma.

Dinsdag 19 augustus

Vandaag is er van Zwitserland naar Italië gereisd. Maar vanwege een afgesloten pas, was de route meer Zwitserland => Italië => Zwitserland => Italië. Een prachtige alternatieve route door verschillende Alpen passen met slingerende weggetjes. En met zo veel grensovergangen is natuurlijk de kans best groot dat er eens een Zwitserse grenscontrole is. Wie pik je er dan als grenswachter uit: juist de Nederlandse bussen vol met jongeren… Gelukkig konden ze na enig oponthoud doorrijden.

Het was tegen het avondeten dat de camping in Baveno bereikt werd. Na het avondeten waren de r/s vertrokken richting de camping bar, maar waren ondertussen wel vergeten de afwas te doen. Gelukkig was er nog de begeleiding, die heeft de vuile vaat netjes in een doos gedaan en bij ze in de tent gezet als kleine herinnering.

Woensdag 20 augustus

Vandaag stond Milaan op het programma. Het eerste stuk met de eigen bussen, daarna met het openbaar vervoer. Men mocht in kleine groepjes de stad in, en iedereen heeft zich prima vermaakt.

2014-rsa-14

Opmerkelijk genoeg was dat iedereen die dag wel gebruikt heeft om iets te kopen, van armbandjes tot jurken tot Max zijn uitspatting (wit overhemd met zwart jasje en stropdas, wat hem blijkbaar erg goed staat). ’s Middags zat iedereen al aan de pizza, dus als avondeten is er voor een wild-west restaurant gekozen (“…is weer eens wat anders…”.). Hoewel het de hele dag bewolkt is geweest, was het wel droog tot aan de terugreis naar de camping. Tijdens die rit barste een onweersbui / kleine storm los. Uiteindelijk waren ze rond 23:00 terug op de camping.

Donderdag 21 augustus

Vanochtend heeft iedereen lekker uitgeslapen, waarna er boodschappen gehaald zijn. Vervolgens was stond een dagje waterpret bij Lago Maggiore op het programma.

Terwijl de meesten zichzelf vermaakte op het strand met zonnen, zwemmen en het gitaarspel van Tristan en Selma, besloten Yorick en Ricardo hun zakgeld te besteden aan het huren van een speedboot. In groepjes is daarna iedereen het meer over gevaren. Het leuke van de r/s leeftijd is dat je dan ook zelf zo’n boot mag besturen. En wat blijkt, sommige hadden dat al vaker gedaan, of al heel snel de smaak te pakken. Vooral Hilmar, Floris en Noortje vielen op met hun uitstekende stuurmanskunsten. Zo blijkt maar weer dat niet altijd de beste stuurlui aan was staan, soms hebben ze gewoon zelf het roer in handen. Op het moment van bellen zat iedereen na te genieten van de maaltijd (spaghetti carbonara met watermeloen als toetje) die Jordi bereid had. Deze heeft de hele week de rol van chef-kok met verve ingevuld.

Morgen begint de terugreis naar huis. Men wil dit rustig aan doen, en overnacht dan ook in Duitsland i.p.v. het hele stuk in één keer te rijden.

De planning is dat zaterdag om 14:00 de rowans en sherpa’s weer terug zijn in Oosterbeek op Trappershof (dus niet horst). Controleer zaterdag aub ook nog deze website, als er eventuele vertragingen zijn, dan proberen wij die hier te melden.