2021 Capelle aan den IJssel

De RSA kampeerde van 2-8 augustus 2021 op het Scoutcentrum Rotterdam (in Capelle) en vierde daar elke dag een ander feest.
[Update zondag 17:30 ]

2 augustus 2021: Suikerfeest

We vertrekken vanaf station Oosterbeek met de trein richting Rotterdam. Dat is nog flink aanpoten als je met een rugzak op je rug moet lopen…
Op dit kamp gaan we langs alle (? in elk geval: veel) feestdagen. Vandaag is het Suikerfeest.

Na aankomst maken we ons het terrein snel eigen: tenten opzetten, versiering ophangen, activiteitendak opbouwen en keukens maken.
’s Avonds is het Suikerfeest en eten we couscous. Een mooie eerste dag!

3 augustus 2021: Koningsdag

Vandaag is het Koningsdag op het RSA-kamp. Het kampterrein is daarom ook versierd met oranje ballonnen en rood-wit-blauwe vlaggetjes.
Gelukkig is het mooi weer, want we gaan naar de Kralingse Plas. Hier doen we samen spelletjes in de zon en Jaro en Lars zijn zo dapper om te gaan zwemmen.
Het is wel een stukje lopen naar het strandje toe, de avondmaaltijd met friet wordt dan ook goed ontvangen. En niets is zo lekker als een zelfgemaakte frikandel speciaal.

’s Avonds houden we de koningsspelen. Koekhappen, blikgooien, estafette en lummeltje: er wordt hard gestreden voor de winst.
Het is genieten op het kampterrein dat we maar hoeven te delen met twee andere groepen en de zwanen. Een lekkere warme douche is dan ook zeker welkom na deze dag. Mooi oranje is niet lelijk maar de shirts kunnen in de was, want morgen gaan we pasen vieren! (De eieren zijn al gekocht 😉 )

4 augustus 2021: Pasen

Vandaag kunnen we een beetje langer slapen dan gisteren, wat inmiddels ook wel welkom is bij zowel jeugdleden als begeleiding. Het is natuurlijk pasen, dus daar hoort een ontbijtje met eieren bij. De verf komt samen met het ontbijt op tafel, zodat iedereen een prachtig ei voor een ander kan schilderen.

Na het ontbijt en het corvee is het tijd voor de hindernisbaan op het terrein. Deze baan loopt over het water van een van de vele grachtjes hier, met een flinke laag kroos erop om ze op te vangen. Menig kapsel is hiermee gevuld, maar alle deelnemers zijn minstens één keer heelhuids overheen gekomen.
Na de lunch gaan we vlotten bouwen. Ondanks de instructies is dit nog best een uitdaging, maar er is gelukkig niemand gezonken. Dit tot grote teleurstelling van de staf van het terrein, die op hun stoeltjes in de zon hopen op wat leedvermaak. 

Na een lekkere koude buitendouche onder de tuinslang is er eventjes vrije tijd om bij te komen en schone kleren aan te doen. Tegen het einde van de middag verstoppen we de eieren over het kampterrein. Iedereen moet zijn eigen ei, dat ’s ochtends door een ander is versierd, terug vinden. Bij de meeste mensen lukt dit vrij goed, alleen Ricardo heeft wat hulp nodig.

Op dit moment (we schrijven het verslag ’s avonds) zijn de meiden de jongens aan het versieren met lippenstift. De heren mogen wel zelf kiezen welke kleur nagellak ze willen. Helaas willen ze geen groepsfoto maken. Bij de helft van de jongens staat het oprecht heel goed, namen zijn niet nodig want ze weten zelf wie we bedoelen. Hopelijk een beetje op tijd naar bed want morgen wordt een drukke dag met een strakke planning. 

5 augustus 2021: Sinterkerst

Vandaag is het Sinterkerst en dat vieren we in Rotterdam!
We staan op tijd op want we hebben vandaag een vol programma. Met de groep lopen we naar de Metro. Het is maar een paar haltes tot Rotterdam Blaak. Dit is het station bij de kubuswoningen, het potloodgebouw en de Markthal. Hier hebben we de eerste vrije tijd. De begeleiding zoekt een terrasje op voor een kopje koffie en de rest verkent de SoLow en de Markthal. Voor een spel later op het kamp moet iedereen voor één euro een cadeautje kopen. 

Vanaf de Markthal lopen we een route door Rotterdam langs allerlei highlights. Natuurlijk kan daarbij de Erasmusbrug niet ontbreken! De route leidt ons naar de Kop van Zuid, waar de Holland-Amerikalijn gevestigd was. Vanaf daar gaan we met de watertaxi verder. Een watertaxi is een snelle boot die ongeveer 55 km per uur vaart. Als we over de golven gaan levert dat wel wat gillende mensen op. De kapiteins (we zijn verdeeld over 2 taxi’s) genieten hiervan en zoeken dus ook extra golven op. Dit leidt tot een nat pak voor Amber, gelukkig droogt het snel weer op.
Met de watertaxi varen we langs de boot SS Rotterdam en door een stukje van de Rotterdamse haven. Hier zwaaien we naar de bemanning die daar aan het werk is.

Na een wilde vaart komen we aan bij de Euromast. Hier worden we afgezet en vervolgens lopen we naar het centrum. Voor een ieder is er wel een winkel te vinden om zich te vermaken. De een gaat naar de platenwinkel, de ander naar de gamewinkel en er zijn kledingwinkels om te shoppen. De MacDonalds heeft natuurlijk ook weer goed aan ons verdiend. Evenals het terras voor een kopje koffie voor de begeleiding
Na twee uur shoppen verzamelen we weer en stappen we op de metro terug naar ons kampterrein. Deze avond eten we wat later, maar dat maakt het eten niet minder lekker. We eten heerlijk gemarineerde kip met gekruide boontjes en rijstepap… Sommige jeugdleden moeten thuis nog wat vaker oefenen met koken….
Moe maar voldaan kruipen we na wat vrije tijd lekker in de tenten.

6 augustus 2021: jarig

Vandaag zijn we allemaal jarig! En dat moet natuurlijk met een echt feestje gevierd worden. Neem je zwemspullen mee maar ik zeg nog niet wat we gaan doen!

We lopen naar Fun Forest. Dit ligt bij de Kralingseplas. 
In dit bos gaan we de bomen in, in het klimbos. Er zijn verschillende parcoursen, de meest dapperen kunnen aan een elastiek uit de boom springen.
Er is voor ieder wat wils. Ook Damian is met hoogtevrees toch op twee parcoursen geweest. Sommige rowans hebben kinderen die niet meer verder durfden geholpen om het toch af te maken.

Na het klimmen komt de zwemkleding uit de tas. We krijgen allemaal een supboard en een peddel en kunnen zo de Kralingseplas op. De wind maakt dit zeer uitdagend! Als het harder gaat waaien stranden we allemaal aan een kant van de plas. En dan is het ploeteren tegen de wind in om weer terug te komen. Gelukkig is niemand weggewaaid.

Als iedereen weer omgekleed is lopen we weer terug naar het kampterrein. Dit is best een stukje lopen, zeker na al die inspanning die we allemaal al geleverd hebben.
Terug op het kampterrein heeft iedereen dan ook honger. Gelukkig is de spaghetti snel klaar. Na het avondeten en de corvee zingen we bij het kampvuur voor onze verjaardagen en eten we cake met slagroom. Om 11 uur begint het te regenen, voor iedereen een goed excuus om het bed in te kruipen.

7 augustus 2021: oudjaar

Vandaag begint de dag met een heuse bootcamp. Lars laat ons allemaal oefeningen doen en in teams hebben we flink gesport. Ook spelen we een potje volley en voetbal met elkaar. Dat is erg gezellig. We eindigen de sportieve ochtend met een foto-spel. De winnaar mag als eerste douchen!

Na de lunch hebben we een relaxte middag gehouden. Dat mag ook wel een keer na zo’n vol programma. Vrije tijd, douchen en oliebollenbeslag maken. Ja, vandaag is het oudjaarsdag. Vandaar ook de bootcamp, we beginnen op tijd met de goede voornemens.
Einde van de middag spelen we een dobbelspel met de cadeautjes. En de begeleiding pakt de vendel vast in. Fijn dat deze droog en schoon ingepakt is. Net op tijd, want als alles klaar is begint het hard te regenen en te onweren. Gelukkig zitten we lekker droog in onze keukens en onder het activiteitendak.

Een voordeel van de regen is dat we vanavond lekker met elkaar onder het dak oliebollen kunnen eten en de laatste avond van het kamp kunnen gaan beleven.

8 augustus 2021: op nieuwjaarsdag terug naar huis

Vandaag ruimen we alles op en gaan we met de trein weer naar huis. Moe en nagenietend van een leuke week in Rotterdam en Capelle!