2017 Zweden

Van 15 juli tot 22 juli gaan we op expeditie naar Zweden.
We zullen regelmatig berichtjes en foto’s op de site (laten) plaatsen.
Hieronder vind je in cursief in elk geval ons geplande programma. Of we ons daar aan gaan houden? Dat zal in de loop van de week wel blijken…

Zaterdag 15 juli 2017
Yooo mensen, vandaag vertrekken we vanaf het Raadhuisplein richting Malmö, Zweden. Daar hebben we super veel zin in. We vertrekken om half 10 dus moet iedereen aanwezig zijn om 9 uur.

Het was voor iedereen toch wel een beetje spannend: het vertrek vanaf het Raadhuisplein. Na nog wat laatste instructies, het inpakken van de busjes, het instellen van de routeplanners en natuurlijk de verplichte groepsfoto… kwam het altijd lastige afscheid. En toen… eindelijk… vertrok busje 1, gevolgd door busje 2 en natuurlijk lukte het busje 3 ook om te starten. Met slechts een kwartiertje vertraging waren ze weg en was het Raadhuisplein weer leeg. 
’s Avonds om 20:00 uur vragen ze zich af of ze er al zijn (de ouders waarschijnlijk ook). Maar nee, de foto’s zijn uit Denemarken. Dus ze schieten op, dat wel!
Gelukkig was het nog maar een klein stukje rijden en inmiddels is iedereen veilig in Malmö.

Zondag 16 juli 2017
Vandaag gaan we naar Malmö. Malmö is de op-twee-na-grootste stad van Zweden. Het is de hoofdstad van Skane Iän, de meest zuidelijk gelegen provincie in Zweden.
De stad heeft 318.107 inwoners (2013) en een oppervlakte van 7.176 hectare. Groot-Malmö (de stad, de gemeente Malmö en omliggende gemeentes) heeft zo’n 687.481 inwoners. Malmö ligt in het landschap Skane in de gemeenten Malmö en het is ook de hoofdstad van de gemeente Malmö.
Ten zuiden van Malmö bevindt zich de Sontbrug (voltooid in 2000), die Zweden verbindt met Denemarken. De transnationale regio Sont (Öresund) wordt met rond de 3,5 miljoen inwoners ook wel de grootste metropool van Scandinavië genoemd. Aan de Deense zijde van de 16 kilometer lange gecombineerde spoor- en autowegverbinding ligt Kopenhagen.
’s Ochtends gaan we een beetje cultuur snuiven met een leuke tour die we uitgestippeld hebben. Ennnn, neem wat zakgeld mee want ’s middags gaan we shoppen!!!

Toen we eenmaal wakker waren op onze eerste campingplek bezochten we in Malmö een kasteel en een museum. Daarna kon iedereen zelf de stad bekijken.
’s Avonds stonden we op een mooie plek aan het water, waar we ook onze maaltijd hebben gekookt.

Maandag 17 juli:
Verrassingsdag!! Dit betekent dat jullie op de dag zelf pas te horen krijgen wat we precies gaan doen. We kunnen jullie één ding vertellen: het wordt een superleuke en gezellige dag!

De verrassing was niet zomaar een verrassing: we gingen abseilen! Heel spannend in een erg mooi gebied.

Dinsdag 18 en woensdag 19 juli:
Vandaag gaan we de kanotocht starten. We gaan een mooi stuk kanoën op het Sommenmeer. We gaan in groepen kanoën en we nemen spullen mee om de nacht doorbrengen op een eilandje in het meer. Op de eerste dag zullen we rond de 8 tot 10 kilometer kanoën naar het eilandje. Daar kunnen mensen kiezen of ze nog verder willen peddelen of dat ze willen gaan zwemmen of vissen. We gaan eten op het eilandje en zullen daar ook gaan slapen om de volgende dag weer verder te kanoën. We zullen de tweede dag in een rondje terug varen naar Petrus kajak waar we ook begonnen. Het zal een mooie tocht worden.
En het wérd een mooie tocht! 
Bericht van dinsdagavond 19:00 uur: “We zijn vandaag wezen kanoën en zojuist aangekomen op het (op een paar Duitsers na) onbewoond eiland! Iedereen is droog aangekomen en het eiland is beeldschoon! Naast geïmproviseerde vishengels (van takken uit het bos) is er ook een gloednieuwe hengel aangeschaft door Ricardo! Die zijn we nu op dit moment aan het uittesten!”
De foto’s staan in het fotoalbum, je ziet er goed op hoe mooi het er is!

Update woensdag.
Na een nacht overnachten op het onbewoonde eiland, zijn we terug gaan peddelen naar het kanoverhuurbedrijf. Na daar op de parkeerplaats te hebben geluncht zijn we richting Vrigstad gereden. Nadat we daar snel boodschappen hebben gedaan, zijn we op zoek gegaan naar een mooie plek om te wildkamperen.
Vrigstad? Dat ligt toch niet op de route? Helaas konden we niet naar het slot omdat het op de verkeerde dag was gereserveerd en niet geruild kon worden.
Maar! Morgen hebben we een meet & greet met het eland Daniel kunnen regelen! Morgen om half 9 mogen we de elanden van het elandpark Vrigstad ontmoeten, voeren en krijgen we ook een rondleiding! Om alle elanden van het park beter te leren kennen kunt u kijken op: de link naar het park.
Op dit moment (woensdagavond) zijn we lekker aan het barbecuen en het weer is heerlijk vandaag! Wat gaat de tijd helaas snel! Tot de volgende update!

Donderdag 20 juli:
Vandaag gaan we een tour volgen in het Kalmar Slott in het plaatsje…. KALMAR! Het slott is een van de best bewaard gebleven kastelen uit de renaissance. De oorsprong van dit kasteel gaat echter terug tot 1180 toen het gebouwd werd als burcht die de grens moest beschermen tegen piraten.
Na de tour gaan we ergens lunchen en gaan we een bezoek brengen aan de dom van Kalmar en als het lekker weer is misschien nog ergens zwemmen.

Omdat er iets fout is gegaan in de reservering van het kasteelbezoek, hebben we vandaag iets heel anders gedaan, namelijk: een rondleiding door het elandpark Vrigstad. We hebben de dieren gevoerd en geaaid en we kregen ook een rondleiding. De foto’s staan in het fotoalbum, maar via deze link kun je zelf kijken hoe de dieren daar wonen.

Na de rondleiding bij de elanden en de rendieren door de Twentse Hanneke, hebben we nog een echt elandenvleesworstje gegeten. “De structuur van het vlees was heel stevig”, aldus Ricardo. Maar het was heel lekker!
Daarna reden we een uur terug richting Malmö, en onderweg hebben we nog echte scouting pantosti’s gemaakt. “En ze waren lekkaaaah”, aldus Michelle.
Rond kwart voor vier zijn we weer aangekomen in het clubgebouw in Malmö. Hier hebben we chili con carne gegeten en we zitten nu gezellig rondom een kampvuurtje met marshmallows. Morgen gaan we op bezoek bij een heus Vikingdorp.

Vrijdag 21 juli:
Vandaag gaan we echt cultuur snuiven maar dan leuk! We gaan namelijk naar het Vikingdorp Fotjevikken. Het dorpje is ongeveer een half uur rijden van Malmö dus we hoeven niet zo vroeg op te staan. Fotjevikken is een echt authentiek Vikingdorp waar zelfs nog een echte Vikingboot ligt! Er ligt aan dit Vikingdorp ook een museum waar zo ongeveer alles over Vikingen te vinden is. Verder is er ook een Vikingmarkt waar je rond kunt snuffelen. Je kan daar bovendien een goed kijkje krijgen in het leven van de Vikingen.

Vandaag staat in het teken van het Vikingdorp en shoppen! Het weer is wat minder, maar dat drukte de sfeer helemaal niet. Vanavond lekker wraps eten en een bonte avond. Wordt gezellig!

Zaterdag 22 juli:
De laatste dag van de expeditie 2017 is alweer aangebroken. Aangezien we weer redelijk op tijd terug willen zijn in Oosterbeek zullen we vroeg moeten vertrekken. Dit betekent: vroeg opstaan!