Austerlitz (2009)

Zaterdag 25 juli: aankomst leiding en laatste voorbereidingen.

Om 10:00 uur verzamelden wij (Niels, Janneke en Ilse) op de Beukelaar. Nadat we alle spullen gepakt hadden vertrokken we naar Austerlitz. Uiteraard hebben we onderweg nog gepauzeerd met een kop koffie/thee.

2009-pvkamp-01Aangekomen op het terrein werden we ontvangen door Kees, de kampstaf. Een erg vriendelijke vent waar je altijd bij terecht kunt. Wij staan helemaal achter op het kampterrein. Onze plaats ziet er erg mooi uit. We kunnen zowel in de schaduw staan als in de zon. Nu maar hopen dat het droog blijft deze week.

Als eerste zijn we gaan kijken welke tent waar het beste kan staan. Vervolgens zijn we druk bezig geweest met de opbouw. De vendel (leidingtent) staat zo opgesteld dat we zicht hebben op beide patrouilletenten (de tenten waar de meiden in slapen).
Tussen de patrouilletenten in bouwen de meiden morgen een prachtige keuken. Hier gaan ze de rest van de week hun eigen eten klaar maken.

Toen we zagen dat het bijna 17:00 uur was zijn we snel het dorp in gegaan om boodschappen te doen. Net voor sluitingstijd gelukkig. Morgenavond krijgen de meiden macaroni te eten, met natuurlijk een lekker toetje. Onze magen begonnen te rommelen… op naar de pizzeria. Onze enige kans om nog even lekker met z’n drieen uit eten te gaan.

Terug op het kampterrein was het tijd ons te melden bij de kampstaf. We kregen onder het genot van een kopje koffie/thee uitleg over komende week:

 • waar moet het afval heen?
 • wie maakt wanneer de wc’s schoon?
 • houden we een gezamelijk kampvuur met ongeveer 100 personen?
 • in totaal staan er 15 andere groepen op dit kampterrein. Dat is aardig wat, maar zeker gezellig!

Verder is er plotseling een tijdmachine op ons terrein verschenen. Wat raar?!?

Op dit moment zitten we lekker bij het kampvuur. We gaan zometeen nog even de rest van de week met elkaar doorbespreken. Wij hebben er zin in!
Laat die meiden maar komen!

Zondag 26 juli: aankomst padvindsters, kampopbouw afmaken en wandeling naar de piramide.

2009-pvkamp-02Vanmorgen waren Ilse en Janneke al om half zeven wakker! Niels heeft nog even heerlijk doorgeslapen tot acht uur.
Nadat we nog even wat voorbereiding gedaan hadden kregen we de eerste telefoontjes dat de eerste auto’s waren verdwaald. Gelukkig kon Ilse het allemaal goed uitleggen en was om kwart over tien bijna iedereen aangekomen. Frencis kwam iets later. De meiden waren blij dat de patrouilletenten al stonden en ze meteen hun eigen spulletjes klaar konden leggen.

Nadat de meiden ons eigen terreintje wat hadden doorgelopen, gingen we ons kampliedje zingen. Tijdens dit zingen kwam professor Barabas er aangelopen. Hij vroeg zich af of hij in 2035 was. Wij vertelden hem dat we in 2009 zijn en wij vroegen ons of we er in 2035 echt zo vreemd bijlopen.
De professor vroeg ons of we samen met hem de tijdmachine in wilden gaan om naar 2035 te gaan. Ilse wilde dit erg graag want ze zou het leuk vinden als we dan kunnen vliegen. Helaas was de tijdmachine echt niet goed want we kwamen in de Romeinse tijd uit.

Keuken
Toen werd het tijd om een keuken te gaan maken. De padvindsters gingen hard aan de slag, ze waren allemaal erg enthousiast. Toen het lunchtijd werd hadden ze het even gehad, dus hebben we eerst maar gegeten. Na het eten hebben ze de keuken afgemaakt.

2009-pvkamp-03Vrije tijd
Nadat alles op ons terrein klaar was zijn we naar het grote speelveld gegaan, daar hebben we lakenbal gedaan. Dat houdt in: je houdt een laken met zijn tweeen vast en legt daar een bal op, samen probeer je die bal over het net te gooien. Het is nog een hele opgave! Vooral het opvangen van de bal!
De meiden deden goed mee, vooral Maaike en Emma vonden zichzelf helemaal geweldig.
De padvindsters kregen wat vrije tijd, Ilse en Janneke gingen nog even tennissen en Niels vermaakte zich met een boek over dwergen.

Gezellig
Om zes uur moesten de meiden weer verzamelen op het kamp. Het was namelijk tijd om in hun eigen keuken te gaan koken. Frencis kwam het eten bij ons halen en ze hebben daarna gezamenlijk gekookt. De sfeer was goed. Brenda heeft samen met Emma afgewassen. Zelfs dat was gezellig. Onder het gezang van Emma, kinderen voor kinderen. We moesten er wel even voor zorgen dat ze door werkten want we zouden nog een wandelingetje gaan maken naar de pyramide van Austerlitz.
Het was nog best een behoorlijke wandeling maar toen we de pyramide zagen was dat helemaal goed gemaakt. Het was wel een behoorlijke teleurstelling dat hij dicht was ;-). Midden in het bos hebben we met zijn allen twee potjes “weerwolven” gedaan. Doordat we midden in het bos zaten maakte dat het extra spannend. De padvindsters zagen behoorlijk op tegen de terugweg, maar al zingend hebben we het gered.

Ze liggen nu (zondagavond heel laat) in bed, op Maaike en Emma na die nog even bij de ereraad zitten om de dag door te spreken en te kijken na wat we morgen allemaal gaan doen!
Het was een geslaagde eerste dag. Weinig echt in thema, maar dat komt omdat we drukker waren met de opbouw!

Maandag 27 juli: ontgroening in de oertijd en zorgen voor een ei.

2009-pvkamp-05Boink! (hallo in oertaal)
Vanmorgen gingen we weer de tijdmachine in. Toen we er uit stapten, waren we in de oertijd.
We werden ontvangen door drie oerbewoners: Janoenk, Nieloenk en Ilsoenk. Ze waren erg vriendelijk, maar zagen direct dat er een aantal buitenbeentjes waren. Er moesten namelijk nog heel wat padvindsters ontgroend worden. Zij (Saskia, Suzan, Dorien, Frencis, Anouk, Niels, Janneke) werden van het kampterrein afgestuurd met verschillende opdrachten:

 1. verkleed je op z’n oers
 2. beschrijf een complete dag in Oosterbeek in de jaren: 500 v Chr., 750 na Chr, 1915 en 2050
 3. verzamel zoveel mogelijk uurwerken
 4. zorg voor 15 euro aan 50 cent muntjes
 5. bedenk een leuke act voor de bonte avond
 6. maak een groepsfoto in thema
 7. bedenk een themanaam voor iedereen

Ze mochten niet eerder dan 11:30 uur terug komen. Zo hadden de anderen (Emma, Maaike, Eva, Brenda en Ilse) de tijd om het een en ander voor te bereiden op het kampterrein.

Houtskool
Om 11:30 uur werden degenen die ontgroend moesten worden opgehaald. De opdrachten werden gekeurd.
2009-pvkamp-06Daarna kregen ze een blinddoek om en moesten ze een parcours afleggen. Ze kregen de mogelijkheid het huisdier van de oerbewoners te aaien. Achteraf gezien was dit een blok houtskool en waren dus alle handen zwart. Er werd een verhaal verteld waarbij de ontgroeners gebaren moesten maken. Hierdoor smeerden ze al het zwarte houtskool over hun eigen lichaam. Het parcours werd verder voortgezet naar een modderbaan. Maar voordat ze hierdoor heen gingen moesten ze eerst nog even in de macaroni van gisteravond staan. Na dit alles gingen ze lekker onder de douche. Iedereen kon er achteraf om lachen.

(Afscheid van een) ei
Verder hebben we allemaal een ei ontvangen. Dit is niet zomaar een ei, maar onze beste maatje gedurende het kamp. Het ei heeft ook een naam gekregen. Helaas zijn er nu al twee gesneuveld. We stellen een afscheidsbrief op voor deze eieren.

Morgen stappen we weer in een nieuwe tijd.

Dinsdag 28 juli: brrrr…. ijstijd! Maar ook: sauna, katapulten, koken op houtvuur en… naar de film! Met de eieren gaat het niet zo goed.

Vandaag kwamen we terecht in de IJstijd. Nadat we ’s ochtends per tijdmachine de Oertijd hadden verlaten, kwamen we erachter dat we nog verder terug in de tijd waren gegaan.

Warm aangekleed en sauna
We kwamen drie mensen tegen die allemaal heel warm aangekleed waren en ons welkom heetten met een verhaal over een jonge holbewoner die voor het eerst mee op mamoetjacht mocht.
Daarna gingen we een sauna bouwen om er voor te zorgen dat we het niet koud kregen. Nadat we een deel van de ochtend gebruikt hebben om de sauna te bouwen gingen we daarna van de sauna genieten en koekjes eten, behalve Niels, Janneke en Brenda, want die gingen boodschappen doen.

2009-pvkamp-09Katapult en koken op houtvuur
’s Middags hebben we eerst katapults gemaakt met fietsbanden, minimaal twee stokken en twee elastiekjes.
Vervolgens hadden we wat vrije tijd en daarna moesten we koken op houtvuur. Maaike, Frencis en de anderen waarvan het ei gesneuveld was moesten het vuur aanmaken en dat was geheel gelukt zonder extra aanmaakhout of hulp van de leiding.
We hebben pakketjes van aluminiumfolie gemaakt met aardappel, wortel en ui en een speklap aan een stok boven het vuur gebakken. Anouk heeft haar speklap op de grond laten vallen, maar nadat we hem met water afgespoeld hadden, konden we hem gelukkig wel opeten. Het duurde vrij lang voor al het eten gaar was, maar het smaakte wel heel goed. Als toetje hadden we vandaag een banaan. Aansluitend zijn alle padvindsters in de kampwinkel ijs gaan eten. Eva en Suzanne waren vandaag aan de beurt om af te wassen.

2009-pvkamp-10
Film!
Na het eten hebben we de katapults getest en daarmee konden ze filmscenes verdienen. Na een kwartier schieten, gooien en andere manieren kregen we de waterballonnen kapot en gingen we film kijken. Geheel in thema hebben we Ice Age 2 gekeken. Dit in een geheel zelf gebouwde bioscoop met drie oplopende rijen.

Leed
Helaas zijn er vandaag weer drie eieren gesneuveld; we hebben nu nog vier mensen over die nog wel een ei hebben. Dorien loopt al twee dagen lang rond met een rugzak om haar ei Casper gewikkeld in een regenjas te beschermen. De overige mensen, waarvan het ei gesneuveld was, hebben een herdenkingsplaats gemaakt om hun gesneuvelde eieren te herdenken.
Tussendoor hadden we nog een EHBO-gevalletje: twee maal een teek (één heet Pammeltje, de andere heeft nog geen naam). Saskia had de allereerste teek van het kamp.

Woensdag 29 juli: zon, zee en zstrand maar het weer besliste anders. Maaltijdsalade, groot kampvuur met alle groepen en een lege batterij van de laptop.

Vandaag werden we wakker in de zomertijd. We zijn blijkbaar terwijl we sliepen door de tijd gereisd.
In de zomertijd wilden we dingen gaan doen met zon, zee en ztrand (de drie Z’s), maar helaas hield het weer ons een beetje tegen.

Geen Henschotermeer
Terwijl we aan het ontbijten waren, begon het te regenen en daardoor hebben we onze tocht naar het Henschotermeer vroegtijdig afgelast.
In plaats daarvan gingen we naar het zwembad. Daar hebben we met zijn allen bommetjes gemaakt en een hele goede tijd gehad.

Zomerse maaltijdsalade
Terug op het kampterrein hadden we een beetje vrije tijd en daarna gingen we koken. Nou ja koken… we gingen een grote maaltijdsalade maken, geheel in zomertijd stijl. Het was erg lekker.
Daarna hebben we een stukje voorbereid voor het grote kampvuur wat later de avond ging plaatsvinden.

Kampvuur
’s Avonds gingen we naar het grote kampvuur waar elf groepen met elkaar kampvuur hebben gevierd. Op het einde van de avond kwam er ook een groep Engelsen langs, die ook nog Engelse liedjes kwamen zingen.
Daarna hadden we er weer een lange dag op zitten en aangezien de batterijen van de laptop bijna op zijn kunnen we het verhaal vandaag niet heel veel langer maken. Morgen schrijven we weer een langer verhaal.

Groetjes van ons allemaal en bedankt voor de post!

2009-pvkamp-11

Donderdag 30 juli: met het vliegtuig naar Zeist, shoppen, zingen op een podium, appelgebak, tomatensoep en… een modeshow plus huwelijk tot slot!

2009-pvkamp-12Vandaag werden we wakker in de toekomst. We hebben ontbeten en een lunchpakketje gemaakt. Daarna zijn we in het vliegtuig gestapt om naar Zeist te gaan. Vliegen is namelijk in de toekomst helemaal in, we vliegen dan overal heeeeeeeeeel makkelijk heen… Stewardess Maaike gaf uitleg over de veiligheidsriemen die vast moeten, de bagage die je naast je neer moet leggen en de zuurstofmaskers. Daarna konden we eindelijk opstijgen.

Shoppen
Binnen no time waren we in Zeist midden in het dorp. We hebben daar met de dames afgesproken dat we om half twee zouden verzamelen om te lunchen. Shoppen was natuurlijk weer helemaal geslaagd, de meiden hebben een hoop gekocht, maar toch voornamelijk snoep. De leiding heeft een tijdje op het terras gezeten. Leuk om te zien dat de padvindsters steeds voorbij komen om even hoi te zeggen!

2009-pvkamp-13Beroemd?
De meiden waarvan de eieren kapot waren hadden de opdracht gekregen vijf euro te verzamelen in het dorp om een traktatie voor de rest van de kopen. Ze hadden bedacht dit te gaan doen door op een podium te gaan staan en liedjes te zingen midden op de markt. Na vijf minuten hadden ze de vijf euro al, maar ze gingen nog even door. Aan het einde van het concert hadden ze wel 16,60 verdiend! Zo trots als ze waren zijn ze naar de winkel gegaan om appelgebak te kopen voor de hele groep.

Lekker eten
Ook mochten de meiden vandaag zelf bepalen wat we gingen eten. Het werd tomatencremesoep met brood en aardappelsalade. Het heeft ze goed gesmaakt! En ons ook!
Na het eten hebben we een modeshow gehad over alle dingen die de meiden gekocht hebben zodat we allemaal wisten wie wat had gekocht! Erg leuk!

2009-pvkamp-14JA
Na een enorme plensbui over ons hoofd te hebben gehad, zijn we nog een potje slagbal gaan doen. Slagbal maar dat anders. Er komen namelijk in de toekomst dingen uit de lucht gevallen die je weg kan slaan maar zodra je ze weg slaat komen zo ook weer terug… dus rennen maar meiden!!
Ze waren wat moe dus echt pit zat er niet meer in, maar het hoogtepunt van de dag moest nog komen, namelijk het huwelijk van Maaike en Saskia! Ze hebben beide JA gezegd, en ze hebben nu elk een trouwring om hun teen!

Het was een geslaagde dag!

Vrijdag 31 juli: de jaren ’70/’80/’90, pannenkoeken en bonte avond met visite.

Vanmorgen kwam Professor Barabas weer tevoorschijn. Hij vertelde dat hij afgelopen dagen druk bezig was geweest met de tijdmachine, maar dat het hem nog steeds niet gelukt was om hem te repareren. Nog maar eens even kijken en *flits* voordat je het wist zat je weer in een andere tijd.trix

Fantastisch spandoek
Dit keer kwamen we in de jaren 80/90 terecht. Wat hier gebeurde werd direct afgespeeld in een nieuwsbericht: Koningin Julliana trad af en Bea kwam hiervoor in de plaats, optredens van Elvis waren ontzettend populair, explosie van Tsjernobyl, flowerpower…noem maar op. De explosie van Tsjernobyl speelden we na door een verfballon op een wit doek kapot te gooien. Doordat we dit allemaal deden kregen we een fantastisch spandoek.

Om ons wat meer terug richting de hippietijd te kunnen verplaatsen, maakten we allemaal onze eigen flowerpower-ketting en versierden we de kampvuurkuil.

Als een speer
Hierna gingen we richting het speelveld om te picknicken. Brenda kwam met het goede idee om vast de keuken en 1 patrouilletent op te ruimen. Dit hebben we dus maar meteen gedaan. Iedereen hielp goed mee. Het opruimen ging als een speer.
Na het opruimen kregen we vrije tijd en hiermee ook direct de tijd om eventueel het een en ander voor te bereiden voor de bonte avond. We aten heerlijke pannenkoeken, gemaakt door de leiding.

2009-pvkamp-15

Rond 20:00 uur kwamen de eerste gasten bij onze kampvuurkuil. We hebben gezongen, onze geoefende acts laten zien, broodje gebakken, marshmellows opgewarmd en gezellig gekletst en ja hoor ook een verhaal over de tijdmachine gehoord. We weten nu waarom hij het niet doet en ons steeds naar een andere tijd stuurt. Kortom: het was een hele gezellig avond!

Laat
Op dit moment (vrijdagavond, heel laat) zitten we nog bij het kampvuur. Dit keer met de APL’s (assistent patrouilleleiders), Eva en Saskia. We hebben de dag van vandaag besproken en hebben doorgenomen wat we morgen gaan doen. Gelukkig zijn ze het overal mee eens.

(NB: er zijn deze keer geen foto’s meegestuurd maar omdat iedereen vandaag (zaterdag) weer thuis komt… volgen die ongetwijfeld samen met de verhalen van de deelnemers zelf! Graag gedaan, M)

Zaterdag 1 augustus

We zijn weer thuis. Het is een leuk kamp geweest! Foto’s zijn bij de padvindsters zelf, die ze tijdens de kampreunie op 11 september hebben gekregen.