Scoutingwedstrijden (2006)

Het is februari 2006. James Bond heeft een brief ontvangen waarin staat dat hij met pensioen gaat… Voor het zover is moet hij nog één ding doen: een goede opvolger vinden! Het schijnt dat er in Oosterbeek zeer geschikte kandidaten voor “Geheim Agent” rondlopen…
De verkenners en padvindsters van Scouting OPV-Schoonoord zijn in het kader van de jaarlijkse patrouillewedstrijden van harte bereid om te solliciteren. Elke patrouille bestaat uit geheim agenten die de beste opleidingen hebben gevolgd op de spionageschool. Zij moeten de komende weken een moeilijke missie volbrengen!

2006-03_sw-01

De patrouillewedstrijden van scouting OPV-Schoonoord zorgen elk voorjaar weer voor de nodige spanning. Drie weken lang proberen de jongens en meisjes om in allerlei onderdelen als beste tevoorschijn te komen. Elke week zijn er andere juryleden (meestal leiding van andere speltakken) die hen aan de hand van een uitgebreide jurylijst o.a. beoordelen op creativiteit, (scouting)technieken, samenwerking. Hoewel meedoen natuurlijk belangrijker is dan winnen, is het wel leuk om eerste te worden: de beste padvindsterspatrouille én de beste verkennerspatrouille mogen door naar de regionale scoutingwedstrijden in Lunteren.

2006-03_sw-02

Zaterdag 11 maart
De eerste dag moeten er spionagevoertuigen gepresenteerd worden. Elke patrouille bouwt zelf met hout en touw een eigen voertuig, dat aan de nodige eisen moet voldoen. Er moeten twee bijzondere dingen aan toegevoegd zijn, er zitten minimaal twee zitplaatsen in en de afmetingen staan vast.
Op het terrein rond Trappershorst wordt de hele morgen gesjouwd en gebouwd. Een koude oostenwind teistert de voertuigbouwers, het is zelfs zo koud dat sommige verkenners er voor kiezen om maar binnen op de verwarming te blijven zitten.
De voertuigen zijn prachtig. Ze hebben straalaandrijving, laserpistolen, proppenschieters, een periscoop, massa’s elektronica en af en toe zelfs een stuur. De jury is vooral onder de indruk van een gepionierd (onder?)watervliegtuig van de padvindsters. Maar ook de grote stoere kruising tussen een BMW en een Hummer van Thijs, Jamies auto die voorzien van een complete stereo-installatie een rookgordijn kan leggen en de doorzichtbare Landrover van Dennis vallen goed in de smaak.
Tot groot plezier van de meisjes wint deze week een padvindsterspatrouille. Dit ontlokt een van de jongens de uitspraak dat er “veel te veel vrouwen in de jury zitten”. Het lijkt er echter op dat de meisjes deze week gewoon beter zijn.

2006-03_sw-03

Zaterdag 18 maart
De tweede wedstrijd dag worden de spionnen op een heel andere manier op de proef gesteld. Ze lopen in de bossen bij Rozendaal een lange tocht (hike), waarbij ze onderweg een groot aantal intelligentie- en behendigheidstesten moeten doen. Er worden rondom het kasteel zelfs tegenstanders van James Bond gesignaleerd…

Helaas halen veel kandidaat-spionnen een lage score omdat ze fout lopen. En dat is voor een toekomstige James Bond natuurlijk niet best. Daarentegen gaat het verplaatsen zonder gezien te worden de meesten erg goed af. Heel ver van de bewoonde wereld is een soeppost ingericht. De erwtensoep is erg lekker, na zo’n eind lopen! Na afloop maken ze een verslag van alles wat hen onderweg is overkomen. Sommige verslagen zijn zo goed in thema uitgewerkt dat ze complete alarmsystemen bevatten.
Aan het eind van de dag wordt duidelijk dat de meisjes nog steeds bovenaan staan! (en dat terwijl er bij de hikejury juist veel mannen zaten…)

2006-03_sw-04

Zaterdag 25 en zondag 26 maart
Het laatste weekend van maart vormt de afsluiting van de wedstrijden. Zaterdagmiddag moeten de spionnen een maaltijd in James Bond Stijl klaar maken. Vanzelfsprekend let de jury er goed op of het voedsel luxe en smaakvol is, of de geheim agenten nette kleren dragen en of ze goede manieren hebben. Het diner bestaat uit vier gangen, waaronder een alcoholvrije cocktail. Het is duidelijk dat alle kandidaten goed begrepen hebben hoe James Bond zijn maaltijden graag ziet. Een aantal patrouilles is geheel in het zwart gekleed, en ze dienen het eten op prachtig servies op. De patrouille van Dennis heeft zelfs gouden borden. Als je de keurig gedekte tafels buiten in het bos ziet staan, met daaraan de netjes in het zwart geklede kandidaatspionnen, zou je niet zeggen dat de hele maaltijd zeer hygiënisch op houtvuur is bereid. Ook na deze derde beproeving staan de vrouwelijke spionnen nog op de eerste plaats.

2006-03_sw-05

Na een kort nachtje breekt de zondag aan, de laatste wedstrijddag. Vandaag presenteert iedere spionageploeg zich nogmaals uitgebreid aan de jury. Ze hebben een waterdichte identiteitskaart gemaakt van hun eigen team (eenvoudig te controleren door de kaart onder water te dompelen) en ze moeten een intelligentietest en een behendigheidstest demonstreren. Bij de intelligentietesten valt op dat alle proefpersonen de vragen goed hebben……Tot slot moet er een apparaat getoond worden waarmee je (zonder iets te gooien) een blikje vanaf vier meter kan raken. De meest wonderlijke machines passeren de revue. Natuurlijk is ook vandaag weer een vakjury uitgenodigd, maar aan het eind van de ochtend mogen ook alle ouders, familie en bekenden langs komen en jureren. Het is duidelijk dat het in je voordeel is als je je hele familie uitnodigt om hier aan mee te doen!

2006-03_sw-06

Aan het begin van de middag zijn beide jury’s klaar met hun beoordeling en wordt de einduitslag bekend gemaakt. Helaas voor de padvindsters hebben zij hun eerste plek toch nog moeten afstaan aan een van de verkennerspatrouilles. Vanzelfsprekend zijn Thijs, Ignace, Auke, Mitchell, Robin, Christian en Jacky er enorm blij mee! Op korte afstand worden ze gevolgd door zowel de patrouille van Dennis als die van Anniek (met Marieke, Hanneke, Michelle, Marleen, Lisa en Emma) die de tweede plaats delen en de patrouille van Tom die op de vierde plaats eindigt. Maar de meisjes krijgen een herkansing: de winnende patrouilles van zowel de verkenners als de padvindsters mogen de OPV-Schoonoord vertegenwoordigen op de regionale wedstrijden die 12-14 mei 2006 in Lunteren worden gehouden. Ook daar zullen ze een opvolger voor James Bond gaan zoeken. We wensen hen daar heel veel succes!