Patrouilleweken (2006)

Op zaterdag 28 oktober 2006 hebben we voor 11 en 18 november per patrouille ons eigen programma gemaakt. We verzonnen allemaal bijzondere activiteiten, varierend van stokbrood bakken boven een kampvuurtje, een bezoek aan het Afrika Museum tot een fotoshoot in Hollywood.

2006-11_padvindstersZaterdag 28 oktober komen de padvindsters vol spanning naar De Beukelaar. Ze krijgen vandaag te horen bij wie ze in de patrouille zitten. Een patrouille is een groepje van 6 à 7 personen, die gedurende het hele jaar als groepje bij elkaar blijven. Dit jaar hebben we, sinds lange tijd, drie patrouilles! Iedere patrouille krijgt een eigen naam: Uilen, Vossen of Wolven. Ook heeft iedere patrouille een patrouilleleidster (PL) en een assistentpatrouille leidster (APL). De PL en de APL krijgen een grote verantwoording. Zij moeten ervoor zorgen dat het goed loopt in de patrouille en dat iedereen ervan op de hoogte is wat er gedaan moet worden. Ze moeten de taken verdelen en eventuele problemen oplossen.
Vandaag mogen de Uilen, Vossen en Wolven bedenken wat ze tijdens de patrouilleweken op 11 en 18 november willen gaan doen. De Uilen hebben voor de eerste week een ontbijtje in gedachten en voor de tweede week een nachtwandeling. De Vossen willen de eerste week zelf maskertjes maken en de tweede aweek naar het Afrika Museum. De Wolven zien het wel zitten om de eerste week Hollywood na te bouwen en de tweede week willen ze graag een eigen foto-shoot. Een opkomst bedenken is één ding, maar de plannen moeten ook nog uitgevoerd worden. Er wordt druk gediscussieerd: wat hebben we nodig voor welke opkomst? Wie neemt het mee? Moeten er nog boodschappen gedaan worden? Hebben we vervoer nodig?

Zaterdag 11 november
De Uilen komen allen met een lege maag aan op De Beukelaar. Tassen vol met eten, kleding en make-up worden leeg gekiept. Ze maken tosti’s en koken eieren totdat de magen gevuld zijn. Vervolgens wordt iedereen leuk aangekleed om een totale metamorfose te ondergaan.
De Vossen houden de opkomst wat later op de dag. Dit was niet zonder reden. Ze koken hun eigen maaltijd.
De Wolven bouwen hun eigen Hollywood. In verband met het regenachtige weer komt iedereen doorweekt aan op De Beukelaar, maar dat maakt het alleen maar gezelliger en knusser in het warme gebouw. Als ondergrond hebben ze een doos opengeknipt en op tafel gelegd. Elke patrouillelid mag haar eigen gebouw tekenen en een plaats geven. Uiteindelijk ontstaat hun eigen Hollywood.

Zaterdag 18 november
De Uilen zouden deze nacht een nachtwandeling houden. Maar helaas heeft de patrouille te veel zieken, waardoor deze opkomst niet door kan gaan. Degene die er wel zijn mogen voor deze keer meedoen met de Wolven. De nachtwandeling komt nog wel een keer!
De Vossen gaan naar het Afrika Museum. Het vervoer is geheel in stijl: ze gaan in een landrover. Zittend op de banken in de lengterichting van de auto, de gezichten naar elkaar toe, gaan ze op hun gemakje naar het zuiden. In het Afrika-museum bekijken ze eerst het buitenmuseum, waar een Ghanees dorp is nagebouwd; een groep ronde hutjes, verbonden met muurtjes. “Best ruim voor één (groot) gezin”, vinden de meeste padvindsters. De mannen hebben een “praatafdak” net buiten het dorp, om te vergaderen en/of een spel te spelen. Het rechthoekige gebouw in het midden van het dorp blijkt niet het voorouderaltaar te zijn, maar de hut voor de kleinkinderen.
Wat verderop staan een aantal Dogon-huizen uit Mali nagebouwd. Het zijn geel lemen huizen met puntige daken. Het grootste en opvallendste huis is van de oudste man in het dorp. Ook hier is een soort afdak, maar de ruimte er onder is heel laag, je kunt er alleen maar onder zitten. Nog wat verder, in het bos, bekijken ze hutten van de Baka-pygmeeën uit Kameroen. Kleine. lage, ronde hutjes die wel een beetje lijken op hutten die kinderen wel eens bouwen in het bos. De Pygmeeën bouwen zo’n hut in een paar uur, en laten hem gewoon staan als ze weer verder trekken. Dat doen ze geregeld, als het eten op begint te raken in het gebied waar ze wonen.
Voordat we het museum uit gaan, kopen we nog wat in het museumwinkeltje. Daarna drinken we nog wat in het restaurantje ernaast, en dan rijden we weer in stijl terug. Onderweg is er een prima sfeer (ofwel: een heel gegil) in de auto, de meiden zwaaien naar alles en iedereen.
De Wolven beginnen de opkomst, in het donker, met het kijken naar een spannende film. Vervolgens is het tijd om het vuur aan te maken (gelukt binnen 15 minuten) en de broodjes te bakken: brooddeeg om een stok boven het vuur. Hier heb je heel veel geduld voor nodig! Tijdens het klaarmaken van het broodje beginnen we vast aan de soep. Het wordt een heerlijke maaltijd! Daarna beginnen we aan onze foto-shoot. De leiding creëerde een mooie achtergrond van bamboebomen. Voordat er foto’s gemaakt kunnen worden krijgt iedereen een masker van leiding Ilse, met als gevolg dat iedereen met een groen gezicht rondloopt. Ze maken elkaar op en kleden zich om, zodat we mooi op de foto komen.