Opkomsten Padvindsters (2022-2023)

23 en 24 juni: weet-ik-niet kamp
Vrijdag en zaterdag hadden we het weet-ik-niet kamp. We begonnen vrijdagavond rond etenstijd. Rashid kwam weer langs om avondeten te maken, en dan krijg je shoarma. Nadat de disco-afwas klaar was hebben we vuur gemaakt en marshmallows geroosterd. ’s Avonds is er nog een dropping gelopen. De volgende ochtend begonnen we met ochtendgymnastiek en daarna een goed ontbijt, een goede start van de dag. Toen moesten we helaas voor altijd afscheid nemen van Rashid. Daarna begonnen we met wat waterspellen, zoals een sponsrace en een met water gevulde pion over je hoofd overgeven. Dit liep natuurlijk uit in een watergevecht. Daarna hebben we soep gemaakt voor de lunch en kwam Margreet uitleg geven over één van de activiteiten van het zomerkamp. We sloten af met een borrel voor de ouders en toen was het rustige maar super gezellige kampje weer klaar. Óp naar het zomerkamp!

17 juni: onder leiding van de vierdejaars
De opkomst van vandaag was bedacht en uitgevoerd door de vierdejaars. We gingen koken, op gas want ja, er is nog steeds een stookverbod. Nadat ze in groepjes een quiz hadden gedaan konden ze, op volgorde van de quizpunten, ingrediënten uitzoeken. Daarna hebben ze een aantal gerechten gekookt. Toen alles weer opgeruimd was, hebben we op het veldje nog buskruit, met nieuwe verstoptechnieken, tien-tellen-in-de-rimboe en beun-je-buurman gespeeld. Een warme maar leuke opkomst!

10 juni: nog meer water…
Omdat het vandaag nog veel mooier weer was dan vorige week… hebben we nog méér gedaan met water. Eerst maakten we een waterglijbaan om lekker over te glibberen en te glijden. Daarna gingen we naar de eendjesvijver om af te koelen. Deze keer ging iedereen het water in!

3 juni: vlot varen!
Deze opkomst gingen we, vanwege het lekkere weer, vlot varen in de eendjesvijver. Dus moesten eerst alle piopalen en jerrycans naar de vijver getild worden… Vervolgens heeft iedereen het vlot goed in elkaar geknoopt en toen het moment van de waarheid kwam… bleef het drijven!! We genoten van de warme zon en het – nog koude – water. We speelden ook het bordspel in de picknickbank. Als laatste deden we meel-rugby, een soort murderball maar dan met meel in een panty als bal. We hebben de ochtend-met-mooi-weer goed besteed!

20 mei: installatie
Vandaag hadden wij een extra opkomst ingepland die we hebben gebruikt om nog een padvindster te installeren. Zij begon met het maken van een fluitenkoord terwijl de rest in het bos een parcours uit ging zetten, met goed toezicht van de leiding … Toen alles uitgezet was moest het natuurlijk eerst uitgetest worden, dus gingen alle padvindsters geblinddoekt eroverheen. Daarna nog een potje bankenvoetbal en toen was het zover: Sophie is geïnstalleerd en moest daarna natuurlijk nog geloven aan het parcours wat voor haar uitgezet was.

13 mei: kijkdag
Vandaag is de kijkopkomst. We hadden een goed aantal kijkers en wat ga je dan doen? Vuur maken! Maar eerst begonnen we met een potje trefbal. Daarna hebben we in drie groepjes onder leiding van de derdejaars een touwtje doorgebrand, marshmallows geroosterd en smores gemaakt. Om af te sluiten hebben we ook nog een goed potje murderball gespeeld. Iedereen had het naar hun zin.

29 april: vakantie-opkomst
Het is meivakantie, daarom hielden we op 29 april een “vakantie-opkomst”. Lekker rustig aan doen en gezellig kletsen en zo. We hebben weer een vuurtje gemaakt om bij te kletsen en broodjes te bakken. Daarnaast hebben we ook nog mocktails gemaakt, zonder alcohol natuurlijk. Het was een lekkere en gezellige opkomst.

22 april: eigen open dag
De rest van de groep had ’s middags Open Dag op Trappershorst, wij hadden ’s ochtends onze eigen Open Dag op de Beukelaar. We hebben vuur gemaakt, brood gebakken en hamburgers voor op brood klaargemaakt. 

1 april… bikkels in de regen!
Zaterdag 1 april hebben we, hoewel het weer niet zo goed was, toch de hele ochtend buiten bij Trappershorst hard gewerkt aan het bouwen van twee katapulten. Een variant met elastieken en een variant met een “gooi”-element. Tussendoor konden we gelukkig lekker bij het vuur opwarmen met een kopje thee, om daarna weer hard aan de slag te kunnen gaan. Door een goede samenwerking binnen de groepjes hebben we twee mooie en werkende katapulten neer kunnen zetten. Bikkels!

25 maart: moeders-doen-ook-maar-wat…
Vandaag hebben we niet de geplande “masterchef-opkomst”, maar iets totaal anders. Het thema: “moeders-doen-ook-maar-wat-maar-zijn-wel-goed-in-helpen-zoeken”. Daarvoor kregen Pepijn en Meinke hulp van drie ervaren moeders: Hillegien (Pepijn), Margreet (Meinke) en Patricia (Tess). Ze speelden o.a. een zoekspel waarin ze 20 voorwerpen zoals zilverpoets, vaas, kaars, kaasschaaf moesten zoeken. Moeders zijn ook heel goed in het op het laatste moment helpen met een surprise, dus moesten ze 15 minuten “snelknutselen”. Natuurlijk deden ze de sportieve activiteiten van de moeders: springtouwen, elastieken, Annemaria Koekoek. En… een spannende fotoquiz, waarbij dus niemand van de padvindsters wist wat een testbeeld was… Aan het eind van de ochtend was het duidelijk: moeders zijn ook goed in leuke opkomsten organiseren! Nogmaals bedankt!

18 en 19 maart: scoutingwedstrijdenweekend
Het thema van de SW dit jaar is gebaseerd op het TV-programma Battlebots. Elke patrouille is een team dat meedoet aan een wedstrijd waarbij robots met elkaar in gevecht gaan. Nadat ze vorige week de hike gelopen hebben, is het nu tijd voor het belangrijkste deel: het koken en de themapresentatie.
Het kamp begint op zaterdagmiddag, en met heerlijk weer bereiden de scouts hun kampje voor. Tent, keuken, kribvuur, alvast wat aankleding voor het thema. Meteen daarop begint het koken, en elke groep bereidt al iets voor in hun thema; de jury komt al langs om de voorbereiding te beoordelen. De ene groep maakt wraps, wat wel zo logisch is voor Mexicanen. De andere hamburgers, het kan niet anders of dat moeten de Amerikanen zijn. Als het eten klaar is komt de jury langs, die overal even proeft om zo te bepalen welke patrouille het beste kan koken. Zoals gewoonlijk gaat het koken weer door tot het donker is, en volgt erop nog even een leuk avondspel.
’s Ochtends, na het ontbijt, is het weer vol gas. Ze hebben anderhalf uur om de presentatie voor te bereiden, om het verhaal af te ronden, om het decor op te bouwen en om de robot klaar te zetten. Ondertussen loopt de jury al wat rond om te kijken naar de samenwerking en organisatie. Elke groepje doet weer iets anders. De Teletubbies maken een plek voor de zon. De Mexicanen en Amerikanen een muur tussen hun kampjes. De Mafia laat het lijken alsof je bij hen aan tafel zit. Bikini Bottom hangt gezocht-posters op, ze zoeken een robot die verdacht veel op Spongebob lijkt. En bij Sesamstraat worden de padvindsters gesmincked tot Sesamstraatkarakters. En dan is het tijd voor het jureren. Alle patrouilles moeten mee, en kijken samen met de jury één voor één bij elke presentatie. Gevechten breken uit en vredes worden gesloten, het hele spectrum komt voorbij. Nadat de jury klaar is komen natuurlijk de ouders langs, om hun eigen oordeel te vellen over de presentaties. En vooral niet om alle punten aan hun eigen kinderen te geven…
En dan is het voorbij, de winnaars zijn bijna bekend. Eerst even alles opruimen, en dan is het tijd voor de uitslag. De winnaar is Sesamstraat van de padvindsters, en als tweede volgen de Mexicanen van de verkenners. Beiden gaan ze door naar de RSW, om daar de competitie aan te gaan met scouts van andere groepen in de regio.

4 maart: voorbereiding scoutingwedstrijden
Vandaag hebben we de scoutingwedstrijden voorbereid. Iedere patrouille heeft hun patrouillekist schoongemaakt, opgeruimd en weer compleet gemaakt. Ook de tenten zijn weer gecontroleerd en voorzien van de juiste hoeveelheid haringen. Tussendoor hebben we nog wat eekhoorntjes in de bomen gespot. Daarna hebben de ouderejaars uitgelegd hoe je een kribvuur moet maken en we sloten af met een potje murderball. Iedere patrouille is nu goed op weg voor de hike van volgende week en het kampje van de week daarna.

18 februari: introductie scoutingwedstrijden
Vandaag hadden we de introductie van de scoutingwedstrijden. Het thema van dit jaar is robots en specifieker: de Japanse robotgevechten. Om het thema in te luiden kwam er een recruiter voor een Nederlandse robotwedstrijd zoeken naar deelnemers; gelukkig waren daar de mensen van de “Oosterbeekse Robot Vereniging” die hun robot wel wilden demonstreren. Helaas kwam er toch wel veel rook en weinig beweging uit de robot en dus werd er aan ons gevraagd of wij niet een robot kunnen maken. Daarna is iedereen in hun eigen patrouilles gestart met de eerste voorbereidingen. Als laatste hebben we nog buiten in het bos vlaggenroof gedaan.

10 en 11 februari: winterkamp regio
Samen met andere groepen uit de regio (waaronder onze verkenners) waren wij ook op het winterkamp in Ede. Het was van vrijdag tot zaterdag. Vrijdagavond werden de tenten opgezet en geopend. Na de opening volgde er nog een dierengeluiden-avondspel. Op zaterdag waren er allemaal verschillende workshops zoals dieren villen (wees gewaarschuwd als je de foto’s bekijkt), luchtbuksschieten, kaarsen maken en cake maken. Tussendoor was er nog een goede lunch met knakworsten. Na de workshops werd er snel opgeruimd en toen was het kampje alweer voorbij.

4 februari: gehandicapt
Hoe één aanpassing het leven een stuk moeilijker kan maken. Al voordat de opkomst begon werden alle duimen vast gemaakt waardoor ze ziet meer te gebruiken waren; dit maakt vlaghijsen best lastig… Daarna gingen we verschillende opdrachten doen die echt wel moeilijk zijn zonder duimen, zoals tekenen, jenga en kaartspellen. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg was werden de padvindsters daarna ook nog eens aan elkaar vast gebonden aan hun benen en armen. Op deze manier volgde nog een potje trefbal. Het was een leerzame opkomst!

21 januari: Winterfestijn
Geen sneeuw, maar wel snijdende kou op deze opkomst met de hele groep. De padvindsters trekken vandaag op met de verkenners.
Eerst een spel om op te warmen. Tikkertje, waarbij iedereen die moet wegrennen veilig is als ze met een groepje van drie bij elkaar zitten. Komt er iemand bij, dan moet de eerste weer weg.
Daarna komt het echte programma. De scouts moeten in groepjes anderen uitdagen voor een potje flessenvoetbal, koekhappen of touwtrekken. De winnaar krijgt een stukje van een coördinaat, waarmee als die compleet is ze een prijs kunnen vinden.
Na afloop is het nog even tijd voor een potje murderball, wat onheilspellender klinkt dan dat het is. Het is een soort van rugby, maar dan net anders. Eerst in twee gemixte groepen, en als laatste nog één keer de jongens versus de meiden. Dat laatste blijkt een spannend potje te zijn, maar vlak voor het einde scoren de verkenners als eerste.
Het winterfestijn was dus met de hele groep, en die zien we na afloop. Het bestuur heeft voor warme vuurtjes, lekkers en warme chocomel gezorgd, en ook alle ouders uitgenodigd om langs te komen. En daar zijn er veel van aanwezig, dus na een kort woordje van Hugo staan ieder gezellig om het vuur.

14 januari: vuur!
Vandaag begonnen we met een klein opwarmertje in de vorm van “ha chi ba, het toneelspel”. Daarna gingen we vuur maken in onze nieuwe patrouilles, maar niet op de normale manier. Ten eerste regende het de hele ochtend (maar wij zijn niet van suiker …). Ten tweede begon iedere patrouille met een klein startpakketje van een stuk hout en twee lucifers. Om meer vuurmaakmateriaal te krijgen moest je opdrachten doen, zoals de kabouterdans, een rondje om het gebouw heen rennen of 150 keer touwtje springen. Het uiteindelijke doel was een touwtje doorbranden. Toen dit gelukt was hebben we binnen nog boter-kaas-en-eieren in estafettevorm gespeeld.

7 januari: nieuwjaarsontbijt
We begonnen de eerste opkomst van het jaar met een nieuwjaarsontbijt. Iedereen had een lekker hapje meegenomen om te delen. Na het lekkere ontbijt hebben we nog wat spellen gedaan in het bos, trefbal en hollandse leeuwen. Verder was het een rustige opkomst om lekker bij te kletsen na de vakantie.

27-29 december: kader winterkampje
We hebben drie gezellige en rustige dagen met de vierdejaars gehad. We begonnen met hout sprokkelen en in kleine stukken zagen voor het kampvuur. Daarna ging vrij snel het vuur aan om het gesprokkelde hout te drogen. We maakten een pizza-oven waarin we lekkere pizza’s bakten. ’s Avonds hebben de vierdejaars zelf de patrouilles voor dit seizoen gemaakt, dat ging snel en efficiënt. Daarna hebben ze nog een dropping gelopen.
De volgende ochtend werden ze wakker gemaakt voor het ontbijtje op bed, gemaakt door de leiding. Een eitje, wentelteefjes en ontbijtspek. Daarna hebben we het vuur weer aangemaakt om broodjes te kunnen bakken met knakworsten daarin. ’s Middags hebben we een gezellig meidenmiddag gehad, maskertjes, nagellak, voetenbadjes en de GIRLZ lezen. Voor avondeten heeft de leiding met hulp van een paar padvindsters friet gemaakt. ’s Avonds hebben we nog wat spelletjes gedaan en een kaas-worst scenario. De volgende ochtend zijn we rustig opgestaan en hebben we opgeruimd. En toen was het kampje al weer over.

3 december: Sinterklaas
Het thema van onze sinterklaasopkomst was “het surprisejaar”; alle surprises waren super mooi en creatief bedacht!

26 november: waar is de leiding?
Deze opkomst was de vaste leiding allemaal afwezig, dus toen de meiden op de Beukelaar aankwamen was er niemand! Gelukkig stond Anouk het plein te vegen en hing er een briefje met daarop hints naar hulpleiding. Samen met Anouk zijn ze op zoek gegaan. Eerst hebben ze Anne-linde gevonden en daarna Ruurd. Maar… ondanks deze goede hulpleiding gaat er natuurlijk niets boven je eigen leiding. Dus moesten ze een nieuwe Pepijn, Lars, Meinke en Tess vinden. Dat gebeurde door te kijken wie het beste was in… “Hollandse Leeuwen” (voor Pepijn), “EHBO” (voor Meinke), “houthakken” (voor Lars) en “een creatieve opdracht” (voor Tess). Degenen die de opdrachten het beste deden werden dus de nieuwe leiding en die mochten – vanzelfsprekend – sluiten.

19 en 20 november: Frozen! (weekendkamp)
Op het programma stond: een frozen kampje. Het was de bedoeling dat het een echt survivalkamp zou zijn, inclusief slapen onder een eigengemaakt onderdak; maar vanwege het weer (het zou dus écht gaan vriezen!) hebben we besloten om toch maar in tenten te slapen. Wel begonnen we met een hike die, voor de ouderejaars, met bepakking werd gelopen. De meiden moesten puzzels oplossen om coördinaten te krijgen voor de volgende post. Op het kampterrein (Waterberg) hebben ze meteen de tenten opgezet. Ondertussen maakte de leiding het avondeten: lekkere dikke snert. ’s Avonds hebben we nog lekker bij het vuur gezeten om warm te blijven in de vrieskou. Ook hebben we met zijn allen het sinterklaasjournaal gekeken, want ja, je moet wel bijblijven…
Na een koude nacht, waarbij we de -8 hebben aangetikt!, kwam iedereen dan maar toch hun bedje uit voor een ontbijtje. Na het ontbijt zijn we warm geworden met ochtendgymnastiek, waarbij je de oefeningen moest doen terwijl je vastgebonden was aan iemand anders. Oefeningen zoals voetbal en sit-ups. Daarna hebben we alles opgeruimd en was het koude maar gezellige kamp alweer voorbij.

8 oktober: pionieren
De tweede techniekweek, deze keer pionieren! De eerste- en tweedejaars hebben een cursus knopen leggen gekregen, met uitleg over de platte knoop, de mastworp, de kruissjorring en een driepoot maken. Toen ze dat konden, hebben ze nog een wipwap gemaakt. Ondertussen waren de derde- en vierdejaars druk bezig met hun eigen gezinsschommel. Deze was wat moeilijker maar uiteindelijk stond hij mooi en stevig.

1 oktober: routetechnieken
We zijn begonnen met de techniekweken. Allereerst komen de routetechnieken aan de beurt. In groepjes Hebben we een korte route gemaakt rondom het gebouw, daarna moest een ander groepje die route lopen. Ondanks de regen was het gezellig en een goede oefening voor de scoutingwedstrijden!

24 september: kenmerkenbingo
Vandaag hadden we een kenmerkenbingo. Op je bingokaart staan dan kenmerken i.p.v. getallen. Je moet iemand zoeken met een kenmerk en de naam er bij schrijven. Dit is een goede manier om mensen te leren kennen. Daarna hebben we groepjes gemaakt en zijn we een soort scouting-estafette gaan doen. Iedereen begon met een touwtje doorbranden met een klein vuurtje. Als dat was gelukt en opgeruimd (heel belangrijk ;)) gingen ze door naar het maken van een driepoot. Daarna moesten ze elkaar door een mijnenveld loodsen. Dan nog een korte hike en als laatste een verbandje verbinden. Het groepje dat als eerste alles had gedaan won. Dit was een mooie manier om onze scoutingskills weer op te roepen. Mooi op tijd voor de techniekweken volgende weken. 

17 september: open dag
Op 17 september was de open dag. We hebben vuur gemaakt en gekookt (wat een verrassing). In groepjes maakten we verschillende dingen, zoals brood, kaneel-en-suiker-appels en chocolade-bananen. Veel zoet dus. iedereen vond het hartstikke lekker en gezellig.