Opkomsten Padvindsters (2023-2024)

6 april: chaoskoken
Deze opkomst gingen we koken. Maar natuurlijk ging dat niet op de normale manier! Om ingrediënten te krijgen moesten we in groepjes vragen beantwoorden. Met een goed antwoord mocht je één ingrediënt van de tafel pakken. Met die ingrediënten probeerden we een eetbaar gerecht te maken. Uiteindelijk kwamen daar drie best goede en lekkere gerechten uit! Om af te sluiten hebben we natuurlijk nog een potje Hollandse Leeuwen gedaan.

2 maart: scoutingtechnieken
Deze opkomst gingen wij oefenen met de scoutingtechnieken om voor te bereiden op de scoutingwedstrijden. Binnen werd er geoefend met de route-technieken: hoe je moet kaartlezen, welke technieken er voorbij komen tijdens de hike en hoe die technieken dan werken, hoe je effectief een hike loopt en nog veel meer. Bij de kampvuurkuil werd er hard gewerkt aan het maken van een kribvuur. Waar we later, op een geslaagd kribvuur, marshmallows hebben geroosterd. Verder werd er op het veld geoefend met het opzetten van je tent, zodat deze niet omver waait of instort als je lekker ligt te slapen. Na al deze uitleg zijn de meiden nu een stuk beter voorbereid op de scoutingwedstrijden die over twee weken al beginnen met de hike.

10 februari: pyjamaparty
Vandaag hadden we een pyjama opkomst. Voor één keer hoefde het uniform niet aan en mocht je in je beste pyjama komen. We begonnen met koekjesdeeg maken en bakken, daarna gingen we onze eigen gezichtsmaskers maken. Eén maskertje van banaan en één van avocado. Toen dat lekker was in getrokken konden we door met nagels lakken en haren vlechten. We sloten af met een kort spelletje.

27 januari: gipsmaskers maken
Deze opkomst waren we eindelijk weer op de Beuk. In ons, door de ouders schoongemaakte, lokaal. We gingen gipsmaskers maken. Om onze wenkbrauwen te behouden moesten we eerst ingesmeerd worden met een goede laag vaseline. Toen de laag dik genoeg was, kon het klieren en gipsen beginnen. Ook Meinke moest eraan geloven. Het was een beetje een vies werkje, volgens de meiden, maar het resultaat mag er zijn. En ja, iedereen heeft nog hun wenkbrauwen.

20 januari: kribvuren maken
Deze opkomst hadden we ’s middags opkomst op Horst vanwege het winterfestijn. Met oog op de aankomende scoutingwedstrijden zijn we gaan oefenen hoe je een kribvuur moet maken. Met hulp van de ouderejaars en de leiding zijn er vier prachtige kribvuren gemaakt. Op die kribvuren hebben we lekkere broodjes hamburger gemaakt. Ook hadden we wat verdwaalde RSA-leden op bezoek, voornamelijk op zoek naar eten. Ook werd er op wat ingenieuze manieren getoond om vuur op te stoken. Na de opkomst konden we gelijk door naar het winterfestijn op het plein.

13 januari: pizza’s bij Scouting Lunteren
We waren op bezoek bij de padvindsters van scouting Lunteren. We begonnen met openen op de Lunterse manier, wel met een geïmproviseerde vlaggenmast, en daarna begonnen we met meelrugby. Dat is zoals het klinkt, rugby met een panty gevuld met meel. Daarna gingen we a-frame lopen om kennis te maken met de andere groep. Om elkaar nog beter te leren kennen zijn we daarna een touwtje gaan doorbranden om nog beter samen te werken en onze scouting skills te laten zien. Toen dat was gelukt zijn we pizza’s gaan bakken, met een goede uitleg over hoe je de deegbollen kan uitrollen tot een mooie pizza bodem. De pizza’s waren weer super lekker en het was gezellig samen met Lunteren, zeker voor herhaling vatbaar.

6 januari: nieuwjaarsgala
De eerste opkomst van het nieuwe jaar! We hadden ons traditionele nieuwjaarsgala-ontbijt. Iedereen kwam in hun (scouting gepaste) galakleding en had een aantal kleine snacks meegenomen. De opkomst was gezellig en het eten was lekker.

2 december: sinterklaas
Vandaag was onze sinterklaasopkomst en dit jaar hadden we het grote dobbelspel. Iedereen heeft een cadeautje meegenomen die allemaal op één grote stapel worden gelegd. Door middel van het rollen van een dobbelsteen en de regels die daaraan vast zitten, worden de cadeautjes verdeeld, uitgepakt, gestolen en doorgewisseld. Tussen twee rondes door hebben we een potje trefbal gespeeld met de leiding en een aantal bijzondere ontwijktechnieken. Bij de tweede ronde werd er nog meer gestolen, gewisseld en geruild en uiteindelijk is iedereen met een leuk cadeautje, en een volle maag van de pepernoten, naar huis gegaan.

25 november: verhuizing
We hadden vandaag uiteindelijk onze verhuisopkomst. Dit houdt in dat we een deel van onze spullen naar ons nieuwe lokaal en kast gingen verplaatsen. Maar voordat we dat konden doen gingen we eerst hollandse leeuwen spelen om even warm te worden. Daarna zijn alle patrouilles de patrouillekisten gaan uitzoeken en schoonmaken, terwijl de leiding en aan paar meiden de grote kasten gingen uitruimen en schoonmaken. Ook de Engelandborden zijn van de muren afgehaald en worden binnenkort in het nieuwe lokaal opgehangen. Iedereen was lekker hard aan het werk en de lokalen en kasten zien er weer schoon en goed gevuld uit. Om af te sluiten hebben we nog “beun-je-buurman” gespeeld. En toen was de opkomst alweer afgelopen.

18 november: fluitenkoord en Freek Vonk
Vanochtend hadden we een beetje een rare opkomst, alle jongerejaars moesten het fluitenkoord nog afmaken, dus die zijn daarmee bezig geweest. Tegelijkertijd gingen de ouderejaars in het dorp een video maken als Freek Vonk à la LuckyTV (voor de mensen die dat kennen). In principe een filmpje maken als Freek Vonk, maar dan in de “normale” wereld. Daar hebben ze hoopjes lol aan gehad. De jongerejaars zijn ook goed ver gekomen met hun fluitenkoord, nu thuis de laatste loodjes nog.

11 en 12 november: weekendkamp en installatie
Het eerste kampje van het seizoen. We werkten aan de laatste techniek: vuur maken en houthakken. We begonnen meteen na het openen met leren houthakken, hoe houd je een bijl vast, hoe zorg je ervoor dat je niemand of jezelf in de benen hakt, hoe maak je hout klein genoeg, enzovoort. Toen iedereen dat onder de knie had gingen we door met vuur maken, wat heb je nodig voor een vuur, wat zijn de verschillende manieren om het vuur aan te krijgen, hoe zet je jezelf en anderen niet in de fik en nog veel meer. Toen er een goed vuur brandde zijn we gaan koken: een stoofpot voor in de dutch oven. Iedereen was druk bezig met groente snijden, het vuur aanhouden en roeren in de pot. Na een paar uurtjes konden we lekker genieten van een warme maaltijd. ’s Avonds hebben de ouderejaars nog een kleine dropping gelopen, terwijl de jongerejaars lekker rond het vuur zaten.
Zondag was de installatie. Terwijl de eerstejaars begonnen aan hun fluitenkoord zetten de anderen buiten een parcours uit waar de eerstejaars geblinddoekt overheen moesten. Toen alle ouders er waren zijn we begonnen met het parcours: eerst over twee wip-wappen, daarna onder een zeil door tijgeren, toen een touwbrug over en als laatste door een spinnenweb heen. Toen alle eerstejaars (en Sara en Pieter) het parcours hadden overleefd, begon de echte installatie. Helaas was daarna het kampje alweer afgelopen. Toch weer een super leuk en gezellig kampje gehad.

4 november: techniekweek 2
We hadden onze tweede techniekweek en vandaag gingen we hiken. We begonnen met uitleg over hoe je een kaart gebruikt, welke routetechnieken er zijn en hoe je die moet gebruiken. Ook hebben we gewerkt met coördinaten en een kompas. Daarna ging iedere patrouille een route lopen met hun net geleerde kennis. Dat ging zo goed dat we nog wat tijd over hadden, dus hebben we om af te sluiten nog een paar potjes murderball gedaan. Vandaag dus super veel geleerd en het was ook nog eens leuk en gezellig.

21 oktober: techniekweek 1
Vandaag hadden we de eerste techniekweek, deze stond in het thema van pionieren en knopen leggen. In patrouilles gingen we aan de slag met de basisknopen; de mastworp, een kruissjorring en een driepoot bouwen. Buiten was Martijn bezig met het uitleggen van het juist openen, sluiten en de vlag knopen. Hierbij kwamen de platte knoop en de schootsteek naar voren. Iedereen is nu weer bij met hun knopen en we zijn weer allemaal een stuk handiger geworden 🙂

14 oktober: pannenkoeken
14 oktober hadden we de jaarlijkse pannenkoekenactie! van 11 tot 14 uur was pannenkoekenrestaurant “De Beukelaar” geopend voor iedereen. Van tevoren moest alles natuurlijk opgezet worden: het restaurant in het padvindsterslokaal, beslag maken in het middenlokaal en het bakken in de keuken. Voordat de eerste klanten kwamen was er nog kort ruimte voor een potje trefbal met een aantal van de meiden. En toen was het restaurant geopend! Een paar meiden hebben zelfs een bord gemaakt om klanten te werven, zoals een aantal wandelaars die nu wel een hele goede lunch op hebben 🙂 Er werd druk beslag gemaakt, gebakken, geserveerd en gegeten. Ook het slechte weer kon ons niet tegenhouden. Iedereen vond het weer super lekker. Al met al dus weer een geslaagde actie. 

7 oktober: graffiti
7 oktober hadden wij graffiti op het programma staan. Alle meiden kregen hun eigen canvas om mooi te maken met spuitbussen, maar omdat die niet heel precies zijn konden ze zelf stencils knippen en die gebruiken om de mooiste kunstwerken te maken. En dat is ze goed gelukt! Om af te sluiten hebben we nog een potje trefbal gespeeld tegen de Havelihorde.

30 september: Open Dag
Vandaag was de open dag, dus hadden wij opkomst op Horst. Wij gingen vuur maken en koken, typisch scouting dus. We hadden kaneelbroodjes, broodbakjes met fruit en slagroom en nacho’s met gesmolten kaas. De eerstejaars hebben weer kunnen oefenen met hout hakken en iedereen heeft genoten van het lekkere eten. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Lars, dus kreeg hij traditiegetrouw een bijltje van de leiding.

23 september: Disney en heel veel spelletjes
We hadden een opkomst in Disney thema. Dit begon met stand-in-de-mand om elkaars namen beter te leren kennen. Toen gingen we groepjes maken. Daarna hebben we trefbal in vier vakken gedaan, wat eindigde met een “stand-off” tussen drie meiden. Toen één groepje had gewonnen gingen we cake-kastelen maken in het thema van de Disney teamnamen. We hadden een Olaf, een hondenhok voor Pluto, een kippenkasteel voor de haan van Moana en een capibara-hol voor de capibara van Encanto. Ook de leiding was druk bezig met het ware Disney kasteel. Toen de cake op was, begon het een beetje te regenen, dus hebben we binnen elkaar aan het lachen geprobeerd te maken. Toen het weer was opgedroogd buiten, hebben we nog een “hanengevecht” gedaan. Daarbij moest iedereen op 1 been gaan staan en elkaar proberen om te duwen. En om af te sluiten nog een potje buskruit op het veld. 

16 september: vuur en zo
Vandaag hadden we de eerste opkomst na het overvliegen. We begonnen eerst met er wat energie uit te h0alen door middel van “drie is te veel”. Lekker alvast de nieuwe uniformen vies maken. Toen wij erachter kwamen dat ze nog niet vies genoeg waren, zijn we maar met zijn allen gaan rupsen (en rollen bij sommigen). Daarna hebben we een kennismakingsbingo gedaan om elkaar, en elkaars namen, beter te leren kennen. Elkaar allemaal vragen stellen over huisdieren, scholen, hobby’s buiten scouting en nog veel meer, zodat we toch iets meer over elkaar te weten zijn gekomen. Daarna hebben we nog vuur gemaakt, waarbij de eerstejaars al de beginselen van het hakken te leren hebben gekregen. Toen het vuur brandde hebben we nog lekkere broodjes gebakken en toen zat deze geslaagde opkomst er alweer op.

9 september: overvliegen
Voorafgaand aan het overvliegen speelden we murderball.
Zie voor alle overvliegfoto’s het album met de groepsfoto’s!

26 augustus: Oud-Hollandse spelen
De eerste opkomst na de zomervakantie deden we oud-hollandse spellen. Na het openen begonnen we met een stoelendans rondom de kampvuurkuil. Daarna gingen we in groepjes tegen elkaar strijden. Punten verzamelen door het doen van de spelletjes zoals levende knoop, eierlopen, blikgooien, koekhappen en nog meer. Daarna hebben we nog bijgekletst bij het kampvuur met, natuurlijk, marshmallows! Het was weer een gezellige klets-opkomst.