Opkomsten Padvindsters (2021-2022)

9 en 10 juli: laatste voorbereiding Engeland
We begonnen dit belangrijke voorbereidingskamp met het controleren van alle bagage. Toen iedereen de Engelandkleding en -insignes had gekregen gingen we de tenten opzetten. En daarna begon een belangrijke activiteit: het klompenverven. Er is enthousiast gewerkt en het resultaat mag er zijn: het zijn heel mooie klompen geworden!
Daarna moesten er nogal wat kleine taakjes gedaan worden. Met dank aan Eveline (moeder van Kaat) hebben we nu 200 buttons die in elkaar gezet moesten worden. En de patrouillekisten moesten natuurlijk gecontroleerd worden. Na het avondeten hebben we Lars alvast geïnstalleerd omdat hij zondag afwezig was. Verder hebben we gezellig bij het vuur gezeten en nog een leuk avondspel met glowsticks gedaan. Zondag was een rustige dag. We begonnen met een gezamenlijk ontbijt en speelden daarna wat fanatieke potjes Hollandse Leeuw, samen met de leiding. Natuurlijk moest alles ook weer afgebroken en opgeruimd worden. We speelden nog een paar gekke stoelendansspelletjes (madness sit en “ik zie een beer”) en toen was het tijd voor de installatie van Katinka, Anne-Linde (zij gaat met ons mee naar Engeland), Meike en Tess. Na de afsluiting hebben Marlene en Hugo nog een aantal belangrijke punten besproken met de ouders. En toen was ons geslaagde kamp voorbij. Engeland… we komen er aan!

11 en 12 juni: ouder-dochterkamp
Het thema van het ouder-kindkamp was: de picten en highlandgames, een schotse traditie. De ouders en kinderen werden verdeeld in vier verschillende clans en moesten eerst hun eigen tent en keuken opbouwen. Daarna begonnen we de highlandgames met paalwerpen en zakdragen. Met de punten die ze bij die spellen kregen, konden ze land veroveren. Daarna mochten ze ook nog luchtbuks schieten voor punten. Toen ging iedere stam een stamppot koken voor een stamppotbuffet. Om de energie er nog even uit te krijgen gingen we nog wat potjes vette haas spelen. Eerst de kinderen tegen elkaar, daarna de ouders tegen elkaar en als laatst leiding tegen de kinderen. Bij het kampvuur hadden we nog een murder-mystery om op te lossen: één van de clanhoofden had de high chief, het hoofd boven de clanhoofden, vermoord! 
Zondag begon met een echt Engels ontbijtje en daarna gingen de clans alles afbreken. Tussendoor kwam nog een klein potje murderball om iedereen wakker te schudden. Na de lunch volgde nog een groot eindspel met meer land veroveren en aan het eind hadden we één clan met het meeste land, zij waren dus de beste!

26 februari: introductie scoutingwedstrijden en murderball
Vandaag hadden we samen met de verkenners de introductie voor de scoutingwestrijden. Het begon met een mislukte recordpoging van een groep vloggers. Binnen kregen we uitleg over het thema van de scoutingwestrijden en wat je daar allemaal voor moet doen. Daarna gingen we in de eigen patrouille voorbereiden. Als afsluiting hebben we nog wat murderball gespeeld, onze nieuwe favoriet, en dat levert mooie beelden op.

19 en 20 februari: weekendkamp Hof
We begonnen dit weekendkamp met een uitleg van Pepijn over het opzetten en afbreken van de tenten. Daarna konden de patrouilles het zelf doen. Door de storm van de dag ervoor lag er genoeg brandhout in het bos; er is dus veel gehakt. Ook kregen we (als voorbereiding op de scoutingwedstrijden) extra uitleg over routetechnieken en knopen maken.
Voor het eten gingen we toch maar naar binnen, vanwege het slechte weer. ’s Avonds hebben de derde- en vierdejaars een dropping gelopen; de jongerejaars hebben gezellig weerwolven gespeeld en gekletst. De volgende dag konden we tussen twee buien door de tenten afbreken en nog buskruit spelen.

29 januari 2022: Aliens (leidingwissel)
Vandaag was week één van de leidingwissel. Deze opkomst stond helemaal in het teken van de ruimte en aliens. De padvindsters waren vandaag verschillende alien-rassen die allemaal hun planeet hadden verwoest en nu op zoek waren naar een nieuwe planeet, maar omdat ze met zoveel zijn werd het een heuse battle over het melkwegstelsel. Op een soort riskmanier kon je door andere aliens uit te dagen meer planeten winnen, maar ook weer verliezen. Een paar van de spellen waren: sterren kegelen, UFO werpen, space defenders, vette alien, ruimteschip lanceren en nog veel meer. Maar wat deze spellen nou zijn konden wij astronauten niet uitvogelen, als je een alien tegenkomt moet je het maar aan ze vragen. Uiteindelijk had één alien-team wel de meeste zonnestelsels weten te veroveren en werden de rest van de aliens weggestuurd om een andere planeet te zoeken; of is er misschien toch een mogelijkheid op samenwerking tussen deze alien-rassen? Dat zien we volgende week, in de tweede week van de leidingwissel.

22 januari 2022: teambuilding
Vandaag werkten we aan de samenhang in de groep en patrouilles, door middel van teambuilding. We begonnen met een ronde over de basis: regels, gedrag naar de leiding en elkaar. Daarna speelden we in de patrouilles samenwerkingsspellen. Een van de spellen is “Heb-je-ooit”, waarin je patrouille in een kring zit met één iemand in het midden die een heb-je-ooit-vraag stelt. Als deze vraag dan sloeg op één of meerdere patrouille leden dan moesten die van plek wisselen, degene die dan overblijft mocht de volgende vraag stellen. Zo kunnen de kinderen elkaar beter leren kennen. Een ander spel is “mijnen”veld, waarbij een paar patrouilleleden geblinddoekt een “mijnen”veld over moesten lopen op aanwijzing van hun niet-geblinddoekte patrouilleleden. Zo krijg je meer vertrouwen in elkaar. Ook speelden we geblindoekt voetbal, waarbij twee patrouilles tegen elkaar voetballen. De helft van de patrouille is geblinddoekt en moet zo proberen te scoren op aanwijzingen van de rest van de patrouille (en dat is moeilijker dan het lijkt). Ook dit helpt om vertrouwen op te bouwen en het helpt met de communicatie en het leren luisteren. Het laatste spel was “zeil omdraaien terwijl de hele patrouille er op staat”. Zodra dat was gelukt konden ze ook nog proberen het zeil zo vaak mogelijk op de vouwen, wel netjes, zonder de grond aan te raken. Dit helpt ook weer met communicatie en luisteren naar anderen. Al met al was dit een goede teambuildingopkomst en zijn de patrouilles weer een stukje hechter geworden.

15 januari 2022: introductie Engeland
Vandaag was de officiële Engeland-introductie voor de padvindsters, maar eerst wat verdrietigers: het afscheid van Floor en Anouk. Zoals het hoort hebben we hen wat afscheidsgeschenken gegeven in de vorm van een persoonlijk bijltje en insigne. Van Floor en Anouk kregen we mooie foto’s als aandenken.
Toen het afscheid achter de rug was gingen we verder met ons Engeland programma. Te beginnen met keukens bouwen, want dat moeten ze op het Engelandkamp ook kunnen. Toen die eenmaal stonden hebben we een echt english breakfast gebakken, al was dat voor de lunch. Dit was bij alle patrouilles uitstekend gelukt en iedereen heeft hun buikje vol gegeten. Helaas moesten toen wel de keukens weer afgebroken worden, maar dat gaat altijd een stuk sneller dan opbouwen. Daarna zijn we op het plein ren-je-rot-engeland-editie gaan spelen. Toen iedereen weer warm was konden we beginnen met een lekkere high tea en de Engelandpresentatie. Voor deze presentatie kwamen oud-padvindsters vertellen over hun ervaringen. Ook vertelde de leiding hoe dit Engelandkamp eruit gaat zien. De meiden zijn super enthousiast en hebben nu nog meer zin in Engeland dan ze al hadden!

8 januari 2022: nieuwjaarsgala werd gezellig broodje bakken en murderball
Vandaag stond eigenlijk een nieuwjaarsgala op het programma, maar vanwege het weer en de coronaregels zijn we broodjes gaan bakken en werd het meer een bijklets-opkomst. We hebben van te voren een zeiltje over de kampvuurkuil gehangen tegen de regen. Als eerste heeft de helft van de padvindsters hout gehakt en vuur gemaakt terwijl de andere helft het brooddeeg ging maken. Toen deeg klaar was en we een goed brandend vuur hadden zijn we in het bos ‘murderball’ gaan spelen. Bij dit spel moet je de bal in je eigen kring weten te krijgen door de bal af te pakken van de tegenstander, een soort rugby met een normale bal. Dit ging er hard en fanatiek aan toe. Zelfs Ruurd en Lars deden mee met de actie. Toen we uitgespeeld waren zijn we bij het kampvuur gaan zitten om het brood te bakken. De moeder van Ruurd kwam langs met puppy’s waarmee de meiden konden knuffelen, goede socialisatie voor de puppy’s en vooral veel fun voor de meiden. De broodjes waren goed geslaagd en het was een geslaagde opkomst.