Engeland 2010 week 3 (p)

De padvindsters zijn weer terug uit Engeland!
2010-08-13 aankomst leiding
Het tijdschema is ongeveer (Engelse tijd in Engeland, Nederlandse tijd in Frankrijk/Belgie/Nederland):

– 07:15 opstaan en natuurlijk verjaardag vieren; gelukt
– het is maar 10 minuten rijden naar de boot, incheck sluit om 09:25 uur; gelukt
de boot vertrekt om 09:55 uur uit Dover; gelukt
– omstreeks 12:30 uur: aankomst Calais; gelukt
– daarna is het in theorie en zonder stoppen ongeveer 4 uur rijden naar Oosterbeek. Maar omdat ze natuurlijk niet meteen om 12:30 kunnen rijden, omdat ze vanzelfsprekend wél veel stoppen onderweg en we de files niet onder controle hebben… is de aankomsttijd op het Raadhuisplein lang onduidelijk geweest. Naar eer en geweten schatten we eerst in dat het 17:45 uur zou worden, maar… de files weten van geen ophouden. Nieuwe schatting is 18:30 uur; wordt alleen gewijzigd op internet als er binnen nu en drie kwartier nog nieuws is (ze houden wel mobiel contact).

Verwachte aankomsttijd: 18:30 uur Raadhuisplein en absoluut niet eerder.


Het laatste nieuws

zaterdag 10:00
De foto’s van de aankomst staan in het fotoalbum.

vrijdag 18:30 uur
Iedereen is weer veilig terug op het Raadhuisplein!

vrijdag 17:40 uur
Ik mag van Janneke de pc uit zetten 🙂 Ze verwachten nog wel file voor de brug bij Heteren, maar… ze zijn er bijna. De verwachte aankomsttijd blijft dus 18:30 uur!

vrijdag 17:00 uur
Kunnen jullie het nog volgen? File, file, file (vrijdag…). Nieuwe prognose: 18:30 uur, uiterlijk 17:45 uur hoor ik nog een nieuwe schatting, anders ga ik (opnieuw) op weg richting Oosterbeek.

vrijdag 16:30 uur
Het goede nieuws: ze zijn in Nederland! Het slechte nieuws: de files zijn nog steeds wat onvoorspelbaar. We schatten in dat ze 17:45 uur kunnen halen. De definitieve verwachtig is dus: 17:45 uur Raadhuisplein en niet eerder. Ik houd mijn telefoon bij me, maar de tijd op de site wordt vanaf nu dus niet meer aangepast (tenzij er binnen het kwartier toch nog iets spannend gebeurt…)

vrijdag 15:45 uur
De files bij Antwerpen zijn hardnekkig. In principe zouden ze 17:30 moeten kunnen halen, maar… met vele slagen om de arm. Nieuwe afspraak: vlak voor half vijf bellen ze nog een keer voor een nauwkeuriger prognose!

vrijdag 15:10 uur
Het ging té goed… Sms: “we staan in de file bij Antwerpen. Horen dat ons zoals het er nu uit ziet nog 8 km te wachten staat in Nederland. Dus het zal wel wat later worden!” Wordt vervolgd, (ik blijf op mijn post )

Vrijdag 13:50 uur
Ze zijn nu zo ver, dat er al een voorlopige afspraak gemaakt kan worden. Ze zijn op zijn vroegst om 17:00 op het Raadhuisplein (absoluut NIET EERDER), wellicht iets later. Ik krijg vlak voor 16 uur nog een laatste update (want je weet maar nooit met de files). Die zet ik dan nog op de site, daarna moet ik zelf richting Oosterbeek rijden. Ze houden me dan nog wél op de hoogte, maar ik kan jullie dat dan dus pas op het Raadhuisplein zelf vertellen 🙂

Vrijdag 13:45 uur
“We zijn in Belgie! Heerlijk dat rechts rijden! Meiden zijn kapot. Helft slaapt, andere helft maakt logboek af”

vrijdag 12:40 uur
Ze zijn van de boot af en hebben zich daar weer prima vermaakt. Nu nog vier uur rijden, en natuurlijk de nodige pauzes. Ze houden ons op de hoogte!

 vrijdag 10:45 uur
“We zitten op de boot, klaar voor vertrek!”

vrijdag 08:45 uur
Wekker stond op 07:15 uur, zingend en toeterend iedereen wakker gemaakt, want Esmee is jarig!

donderdag 23:55 uur
Aanvulling verslag per sms, al gekregen om 21:55 uur, maar ik was toen zoals aangekondigd bij de aankomst van de verkenners.

Zaterdag 7 augustus: vertrek

Om half negen halen ze de meiden uit bed. Het heeft de hele nacht geregend, en helaas is de tent van Maaike lek. Gevolg: Carlijn en Laura hebben natte slaapzakken (die gelukkig in het gastgezin kunnen drogen). Ze ontbijten en maken lunchpakketten, zodat ze straks op tijd kunnen vertrekken. Dan moet alles worden opgeruimd… Iedereen werkt heel hard en zonder mopperen! Ze krijgen dan ook de welgemeende complimenten. Om kwart over elf zit alles, vrijwel droog, in de busjes.Natuurlijk volgt dan nog een emotioneel afscheid van de subkampleiding. Ze leren de vriendschapsknoop (een mooie vierkante dasknoop), maken nog een groepsfoto en dan… moeten ze toch echt vertrekken. Ze zullen hen de komende dagen nog veel zien, want de hele subkampstaf komt uit (de buurt van) Blackpool. Iedereen is nu wel een beetje zenuwachtig voor de hospitality.

2010-08-07 afscheid

Na een half uurtje zijn ze bij het eerste gezin: daar blijven Noortje, Laura, Dorien, Carlijn, Esmee en Suzan. Ze worden alle vijftien heel enthousiast ontvangen met thee en limonade. Het is een prachtig huis met aardig mensen en… een aardig hondje (voor Laura!). Als de bagage uit de bus is, is het afscheid zoals verwacht een beetje moeilijk, maar… dat gaat snel over. Glimlachend vertrekt iedereen naar het volgende adres, en de zes blijven opgewekt achter.
2010-08-08 de klompenEva en Sammie worden afgezet bij het tweede adres. Vervolgens gaan Saskia en Maaike toch nog naar een eigen adres. Daar was eerst nog wat verwarring over, maar uiteindelijk kon er toch nog iets geregeld worden. In dit gezin zitten ook vier verkenners (Danique, Max, Mitchell en Stephen), maar de padvindsters hebben een eigen zolderetage. Maaltijden en misschien sommige programma-onderdelen gaan ze samen doen. De gastvrouw is zelf scoutingleidster en heeft er duidelijk heel veel zin in.
De leiding is ondergebracht in een clubhuis, vlak in de buurt. Het is inmiddels prachtig weer en ze zitten maar vijf minuten van zee…. Afgezien van het feit dat ze de padvindsters, zoals verwacht, nu al missen… zullen ook zij dus een prima tijd krijgen. Ze frissen zich momenteel wat op en gaan dan gezellig met elkaar uit eten. Ze hebben de telefoonnummers van de gastgezinnen, en de padvindsters hebben de telefoonnummers van de leiding, dus ze blijven met elkaar in contact!
Het duurt niet lang of de eerste mails vanuit de gastgezinnen komen al binnen, met enthousiaste verhalen!

WAT EEN RUST EN WAT EEN ENTHOUSIASME
Dinsdag 10 augustus. Omdat ze een redelijk goed e-mailverbinding hebben, komt het verslag vandaag per mail. Vanzelfsprekend gaat het vooral over de leiding zelf en waar mogelijk ook over de belevenissen van de padvindsters.

De leiding gaat na een heerlijke douche lekker eten bij een Italiaans restaurant. Ze nemen als voorgerecht een stokbrood met knoflook… Dat denken ze althans. Ze krijgen een soort van pizza met knoflook! Ze verdelen ‘m eerlijk en daarna past de pizza er ook nog wel in.
Na het eten lopen ze terug naar het clubhuis. Iris en Sebastiaan gaan lekker slapen, Remco gaat internetten en Selma en Janneke lopen naar zee. Daar verwachen ze een zandstrand… maar helaas is de vloed zo hoog dat het water tegen de boulevard aanslaat. Ze mogen en kunnen dan dus ook niet het strand op. Ze lopen daarom over de boulevard, wat ook heel lekker is. Om middernacht zijn ze terug, nog even kletsen met Remco en dan naar bed.

Zondag 8 augustus: home hospitality (tenzij anders vermeld is dit het verslag van de leiding)

2010-08-08 tenten drogenVanmorgen slapen ze eerst lekker uit tot half tien. Iris en Sebastiaan maken nu hun lekkere wandeling, Janneke gaat internetten en Remco en Selma blijven nog lekker rustig even wakker worden.
Na het ontbijt is het helaas toch tijd om weer aan het werk te gaan. Alle tenten, inclusief de vendel zijn nog nat. Omdat het vandaag mooi weer is, hebben ze alle tenten opgezet en alle touwen en zeilen uitgelegd. En inderdaad: aan het eind van de dag is alles droog om weer in de bussen te gaan. Dat scheelt donderdag weer werk! Ze maken meteen de bussen grondig schoon, stofzuigen, vloeren schoonmaken enz. zodat dat straks ook minder werk is als ze terug zijn. Om 15:30 uur zijn ze klaar, de tenten zijn (op het dak van de vendel na) droog.

2010-08-09 janneke verslagRemco, Selma en Janneke willen graag even naar de vliegshow in Blackpool, Iris en Sebastiaan blijven bij de tent. Ze gaan met de tram richting de Noordpier, waar de show zal plaatsvinden. Het is een drukte van belang, ze gaan op een stenen trap zitten waar ze alles goed kunnen zien. Remco is druk met foto’s maken en Selma en Janneke… vallen dwars door de herrie van de vliegtuigen heen in slaap! Heel Blackpool is uitgelopen om de show te zien en zij liggen als toeristen op de trap te slapen. Het zal een komisch gezicht geweest zijn 🙂 Als ze wakker worden krijgen ze dus eerst stevig de slappe lach…
Ze gaan snel terug naar Iris en Sebastiaan omdat ze samen uit eten zouden gaan. Ze willen met de tram, maar omdat die niet verder kan vanwege een ambulance die op de trambaan staat, gaan ze met een echte Engelse taxi die toeterend het terrein van het clubhuis op rijdt! Daar is Steve inmiddels ook (subkampleider) om even een babbeltje te maken.
In de stad vinden ze geen leuk restaurantje, dus gaan ze maar naar dezelfde plaats als zaterdag. Zelfde tafel, zelfde plekken. Selma kan er niet zo goed tegen: veel te veel structuur 🙂 Ook Steve en zijn vrouw komen er eten. Iris, Remco en Selma kiezen een ander menu, maar Sebastiaan en Janneke kiezen heel veilig voor hetzelfde… het is verrukkelijk!

Blackpool heeft veel verschillende gokhallen. Remco is verslaafd aan de grijpautomaten en heeft daar dan ook even lekker gegrepen. Helaas zonder resultaat. Rond 22:00 uur gaan ze terug naar het clubhuis waar Janneke probeert een vuvuzela traditioneel te verbranden. Pfffff…. die branden dus niet. Maandagavond volgt een nieuwe poging. Het is tijd om naar bed te gaan, morgen zien ze de padvindsters weer!

Maandag 9 augustus: home hospitality

Ze moeten vandaag redelijk vroeg op. Om 10 uur moeten ze bij Eva en Sammie zijn en bovendien meoten ze de hele dag het clubuis uit omdat de eigen groep er in moet zijn. Ze doen eerst wat boodschappen voor het ontbijt, en eten dat vervolgens op de parkeerplaats op.

2010-08-09 lelding rijtje lunch

Eva en Sammie
Daarna gaan ze naar Eva en Sammie. Die zijn super enthousiast. Gisteren zijn ze in Blackpool geweest, daar hebben ze op het strand ToyStory gezien in 3D.
2010-08-09 eva en sammieZe gingen met z’n tweeën op avontuur met de bus en ze kwamen nog veilig terug ook. Ze mensen van hun gastgezin leven heel zuinig en ze houden niet van vet eten. Ze krijgen dan ook geen pasta of pindakaas op brood, maar wel jam! Het valt hen tegen dat ze nog geen Engels ontbijt hebben gehad. ’s Avonds zullen ze zelf gaan koken voor de ouders. Het gezin heeft helaas geen kinderen, maar de vrouw des huizes is erg creatief. Ze hebben dan ook flink geknutseld, o.a. poppetjes met kralen gemaakt. Ze waren op dat moment nog niet op de bovenetage geweest omdat ze dachten dat dat niet mocht. Vanmiddag zouden de ouders alletwee weg zijn omdat ze moeten werken, dus dan… zouden ze op onderzoek uitgaan. Vanzelfsprekend heeft de leiding dit niet gehoord… Gelukkig vertellen de dames wel dat ze de leiding missen… nou… de leiding mist hen ook!

2010-08-09 esmee dorien enzDorien, Suzan, Carlijn, Esmee, Laura en Noortje
Daarna rijden ze dik een uur verder naar het gezin met Dorien, Suzan, Carlijn, Esmee, Laura en Noortje. Daar worden ze helemaal gelukkig. Zes stemmen roepen allemaal doorelkaar heen wat ze allemaal al gedaan hebben. Gisteren hadden ze een barbecue met allemaal scouts. De dochters (Izzy en Rozy) zijn geweldig, ze hebben allemaal een mooie kamer, allemaal een eigen bed, en ze genieten. Wat een enthousiasme! Ze geven de leiding een rondleiding door het geweldig grote huis.

2010-08-09 maaike saskiaMaaike en Saskia
En dan is het tijd om naar Maaike en Saskia te gaan waar ze om 15:00 uur afgesproken hadden. Ze waren er pas om 15:30 uur, maar er is niemand thuis. Ze zoeken dan eerst maar even naar een wasserette waar Selma en Remco op de wasmachines blijven letten. Iris, Sebastiaan en Janneke gaan nog even terug naar het gastgezin waar nog steeds niemand thuis is. Gelukkig kunnen ze bellen en spreken ze af om om 18:00 uur terug te komen. Iris en Janneke gaan even slapen en halen daarna Remco en Selma op met de was. Inmiddels zijn Maaike en Saskia ook weer thuis. Ook hier straalt het enthousiasme er van af. Ze zijn helemaal hyper! Ze hebben zondeag ergens geluncht waar ze drie gangen mochten kiezen, ze wilden zelf graag ergens op trakteren maar dat mocht toch echt niet. Vanmiddag waren ze bij een soort Eiffeltoren geweest waar mooie foto’s gemaakt zijn. Ze hebben hun zolderkamer laten zien, met eigen wc en wastafel! Al hun kleren zijn inmiddels gewassen en de verkenners vallen mee 🙂
De moeder had meteen gevraagd of ze naar huis wilden bellen. Maar dat willen ze absoluut niet: “waarom zouden we, vrijdag zijn we weer thuis!” Heerlijk dus.

De leiding gaat om 18:30 uur bij Steve thuis barbecuen met alle subkampstaf. Het eerste uur is het heerlijk weer, daarna gaat het regenen, dus de rest van de avond zitten ze binnen. Inmiddels hebben ze contact gehad met de ouders van Eva en Dorien over het ophalen op donderdag.

Dinsdag 10 augustus: home hospitality

Ze moeten ook vandaag een tijdje het gebouw uit omdat er een groep in komt. En dus gaan ze zwemmen. Heerlijk, ze zijn nu weer helemaal schoon en gaan vanmiddag Blackpool onveilig maken. Volgens de kalender klopt het niet helemaal maar uit praktische overwegingen is het vandaag Selmadag. En dus moeten ze verplicht naar een Rockcafe en verheugen ze zich al op morgen: Sebastiaandag met ontbijtje op bed…

Woensdag 11 augustus: home hospitality, barbecue en afscheid Eva

2010-08-11 ontbijtjeVanavond rond zeven uur komen de ouders van Eva en Dorien. Ze blijven gezellig mee barbecuen. Eva gaat daarna om een uur of tien weg. De ouders van Dorien zetten de tent op en vertrekken donderdag.
Om half acht zijn alle padvindsters met de gastgezinnen aangekomen bij het clubhuis. Daar begint dan de barbecue. Ondertussen wordt de disco klaargezet. Er is een live disco geregeld ! 🙂
Behalve Eva blijven alle padvindsters vannacht bij de leiding in het clubhuis slapen.

2010-08-11 dag evaOm 20:25 uur komen de ouders van Dorien, en om 20:55 uur zijn ook de ouders van Eva gearriveerd. De DJ leert de meiden dansjes en… de sfeer is super!

22.45 uur: Eva is vertrokken! Het was een emotioneel afscheid. De padvindsters leggen nu hun spullen klaar voor het slapen. Over drie kwartier komt Ricardo aan.
En inderdaad: om ongeveer kwart voor twaalf is hij veilig aangekomen.

Donderdag 12 augustus: een lange reisdag

Om 11 uur komt een smsje: ze zijn vertrokken! Het opruimen ging ook nu weer heel vlot. En… alles paste nog steeds in de bussen [scheelde misschien dat er van twee mensen minder tassen in zaten? MM] Dorien en haar ouders, broertje en zusje hebben uitgezwaaid. En nu moeten ze vijf en een half uur rijden…

leiding bedankt

Kwart over vier, het volgende bericht. Ze hebben net de tweede grote stop gehad. Al drie keer van chauffeur gewisseld. Ze moeten nog 150 km. De meiden vinden het in de busjes nog steeds geen probleem!

Om kwart over zes zijn ze aangekomen bij het clubhuis. Het ziet er klein uit, maar ze moeten nog wachten op de beheerder. De padvindsters hebben na de laatste stop alleen maar geslapen 🙂

Om tien uur ’s avonds komt er nog een berichtje. Ze zijn net bij Mac Donalds geweest waar iedereen lekker heeft gegeten. Nu poetsen ze hun tanden en dan gaan ze in de slaapzak nog een potje “weerwolven”. Maaike en Saskia hebben zich uitgesproken over hun levensdoel.
Maaike heeft als levensdoel om ooit een vlieg met de hand dood te slaan. En Saskia heeft een toekomst met zes kinderen. Ze gaat in Engeland wonen. Mama mag mee, maar mag niet te dichtbij wonen. Haha!

Vrijdag 13 augustus: de terugreis

2010-08-13 esmee jarigOm kwart over zeven gaat de wekker, en dan maken ze luid toeterend en zingend iederen wakker. Esmee is vandaag jarig en dat moet natuurlijk eerst even gevierd worden!
Ze zitten op een minuut of tien rijden van de haven en hebben dus alle tijd om zowel de verjaardag te vieren als te ontbijten en de laatste spullen in te pakken. De boot gaat om 09:55 uur, de uiterste inchecktijd is 09:25 uur. Het lijkt geen enkel probleem om dat te gaan halen.

Om kwart voor tien zitten ze op de boot, klaar voor vertrek!
Om half een zijn ze aan de overkant. Ze hebben zich onderweg weer prima vermaakt. Nu zijn ze op weg naar huis. Het is in elk geval nog vier uur rijden, en dan natuurlijk nog met de nodige tussenstops. Wordt vervolgd!

Het volgende bericht komt uit Belgie: heerlijk dat ze weer rechts kunnen rijden! De meiden zijn kapot, de helft slaapt, de andere helft maakt het logboek af.
Helaas beginnen dan al gauw de files bij Antwerpen. Het zou ook té mooi zijn geweest als ze vlot door zouden kunnen rijden… De aankomsttijd wordt regelmatig uitgesteld. Bij elke chauffeur-wisselstop geven ze een nieuwe prognose. Uiteindelijk kiezen we er voor om 17:45 uur als vroegst mogelijke tijd aan te geven. Ze beloven om niét eerder aan te komen, maar wellicht wordt het toch nog wat later…

2010-08-13 kievitsdel[Net als ik de computer uitgezet heb en richting Oosterbeek wil gaan… komt het bericht dat 18:30 uur een betere prognose is; pc weer aan, nieuw bericht op de site. Om 17:40 uur geeft Janneke de definitieve prognose door: 18:30 en niet eerder. De pc mag uit. Onderweg naar Oosterbeek zie ik de twee busjes staan op de parkeerplaats bij Kievitsdel! Natuurlijk kan ik het niet laten om even te stoppen en hen te begroeten. Ze zijn moe, dat wel, maar ook opvallend enthousiast! Ik rijd snel door richting Raadhuisplein, terwijl zij de auto’s even versieren. Op het Raadhuisplein kan ik alle ouders verzekeren dat ze half zeven zeker zullen halen (!). Ik verzwijg de ontmoeting op de parkeerplaats…]

Even na half zeven rijden ze inderdaad luid toeterend het plein op. Ze zijn weer thuis! Het is heel gezellig, alle ouders en ook een aantal grootouders, zijn blij hun (klein)kinderen weer te zien. En dan is er niet meer aan te ontkomen: het echte afscheid. Bedankjes over en weer. Als dan tot slot ook nog een keer gezongen is voor de jarige Esmee, en Remco natuurlijk nog een yell heeft gedaan… mogen ze eindelijk naar huis. Het nagenieten kan beginnen!

2010-08-13 weer terug