Engeland 2006 (p)

2006_engeland_pv_01

(let op: dit verslag moet je van onder naar boven lezen)

WEER THUIS (10.08.06)

Alle padvindsters zijn vanavond even na zes uur veilig aangekomen op het Raadhuisplein!
Een selectie van de foto’s staat in het fotoalbum.

EN DE VERRASSING IS… (09.08.06)
De grote verrassing voor de meiden van Rein is……………:  Ze hoeven strakt niet hun tent op te zetten om vannacht in te slapen. Hij heeft geregeld dat ze mogen overnachten in een scoutinggebouw op vijftien minuten rijden van de boot! Ze mogen borden, kooktoestel, pannen enz. uit het gebouw gebruiken zodat al het eigen materiaal in de bus kan blijven. Dat betekent dat ze morgen dus wat langer kunnen slapen.
De meiden zijn allemaal persoonlijk opgehaald bij hun gastgezin. Bij aankomst in het clubhuis stonden de aardappels, witte bonen in tomatensaus en de gehaktbal al voor hen klaar. Het staat voor hen allemaal onomstotelijk vast dat ze nog wel een week hadden willen bijboeken. Marleen reageerde helemaal mooi: “het is net of ik pas twee dagen in Engeland ben”. De meeste verhalen van de meiden moeten nog komen want de laatsten zijn net aangekomen in Dover.

Reisschema
Om 9:00 uur willen ze groep bij de boot zijn (dat zou moet lukken omdat het maar vijftien minuten rijden is).
10:00 uur: vertrek van de boot uit Dover.
13:00 uur Nederlandse tijd aankomst in Duinkerken.
En dan hopen ze, afhankelijk van het aantal plasstops, om ongeveer 17:00 op het Raadhuisplein in Oosterbeek te zijn.

PS: Een aantal meiden heeft een tas met vies stinkend wasgoed bij zich, dus thuis niet meteen openen!

VOORTAAN DRIE WEKEN HOSPITALITY? (06.08.06)

Vrijdag 4 augustus 2006
Tussen de middag organiseren ze voor de gastgezinnen een uitgebreide Hollandse lunch met broodjes gezond en erwtensoep (uit blik). Tijdens de lunch maken de meiden kennis met hun gastgezin. De eerste indrukken zijn erg goed.
Tijdens de sluitingsceremonie is er een Big Screen waarop de OPV-stes/-ers wel erg vaak in beeld zijn. Er zijn terugblikken van de afgelopen week en opnamen vanuit het publiek te zien.
Ze krijgen eerste prijs (een oorkonde) voor de mooiste poort op het subkamp (en volgens Rein ook de mooiste poort van het hele kamp maar die prijs was er niet).
En……… het subkamp krijgt de prijs voor de meeste badeendjes (maar liefst 1.600!). De subkampleiding krijgt een Duck op een plankje, de meiden kregen een week lol.

Zaterdag 5 augustus 2006
Opruimen …… en daarna naar het gastgezin. Een aantal meiden is gebracht door de leiding en anderen zijn meegereden met de gastgezinnen vanaf het terrein of van het kamp opgehaald door de gastouders waarvan het kind op het kamp stond.
Er is inmiddels persoonlijk contact geweest met de meiden per gastgezin. De verhalen liegen er niet om, de leiding wil voorstellen over vier jaar alleen maar drie weken lang homehospitality te houden 🙂

Stefanie en Maike
Gaat prima en volgens de gastouders gedragen ze zich voorbeeldig. En complimenten voor het Engels!!!!!!!!!!!

Catelijn en Lory
Vandaag barbecue met het gezin van Stefanie en Maike. Erg leuk gezin volgens Lory en morgen gaan ze zwemmen en nog een dagje uit samen met het gezin van Stefanie en Maike. Vandaag hebben ze ook nog paard gereden.

Marieke en Anniek
Zijn gisteren gaan waterskiën! Anniek kreeg hiervoor van de gastouders een dikke 10. Morgen gaan ze naar het strand met het gastgezin van Hanneke en Evelyn. Deze zitten n.l vlak bij elkaar in de buurt.

Anouk en Carmen
Gaat ook prima. Zijn al naar de film geweest en hebben gewinkeld. In het gastgezin houden ze erg van kaarten dus dat doen ze veel. En vooral Anouk zit erg op haar plaats want er zijn nogal wat beesten.

Michelle en Lisa
Hebben vanmorgen een Hollands ontbijt voor het gastgezin klaargemaakt. Zij logeren bij een groot gezin en zijn vandaag naar het strand in Norwich geweest.

Tessa, Emma en Marleen
Ja hoe kan het ook anders, toen Patricia vanmorgen om 11:45 belde, sliepen de meiden nog!!!!! De gastouders willen de meiden niet terug laten gaan naar Nederland. Ze zijn echt HAPPY met de dames (leuke meiden). Zijn vandaag naar het strand en naar een grote supermarkt (Tesco?) geweest.

Evelyn en Hanneke
Erg gezellig gezin, maar wat zit hier achter? Liam, de zoon van het gezin was ook op Norjam, maar… Liam heeft een broer van 17 jaar en hij speelt in een Rock-band en dat vinden de meiden wel gaaf! Dit gezin heeft een zwembad en grote trampoline in de tuin!!! Evelyn en Hanneke zitten in de buurt van Anniek en Marieke.

Leiding
De leiding zelf zou deze dagen in een scoutinggebouw slapen,  maar dit was een oude keet met een grote ruimte. Daarom hebben ze er voor gekozen om de tent maar weer op te zetten. Deze dagen gebruiken ze om de kisten en de resterende tenten in te pakken. Natuurlijk blijft er dagelijks contact tussen de meiden en de leiding. Tess (de dochter van Patricia en Robert) mist nu wel haar 15 andere moeders.
Als je dit allemaal leest dan kun je wel begrijpen dat de leiding voorstelt om drie weken homehospitality te organiseren!

Tot slot
Omdat de gastgezinnen niet bij elkaar in de buurt zijn, gaat de leiding woensdag om 9:00 uur rijden om de meiden op te pikken bij de gezinnen. En als klap op de vuurpijl heeft Rein voor de laatste avond nog een verrassing voor de groep geregeld! Maar wat het is? Dat horen we dan pas!
HOERA, HOSPITALITY IS ROND!!! (03.08.06)
Groot nieuws over de home hospitality! De leiding heeft een oproep geplaatst in de kampkrant, waarin ze de meiden te huur aangeboden: “15 zeer leuke en gezellige Hollandse meiden aangeboden, kunnen goed kletsen en afwassen.” Er zijn reacties gekomen van ouders en leiding van de aanwezige scouts uit verschillende groepen. Ze hebben in middels al kennis gemaakt met hun gastgezinnen, die zich om de beurt kwamen melden op het kampterrein. Leuk hoor! Ze gaan in groepjes van twee (en één groepje van drie) naar de gastgezinnen toe. Toen gisteravond de laatste moeder zich aanmeldde voor de laatste twee meiden, ging er een groot gejuich op in de groep, niet omdat de hospitality rond was maar meer om het feit dat de meiden vijf dagen zonder de leiding wel aantrekkelijk vinden.
Op het moment van het telefoongesprek met de leiding, komt de subkampleiding aanlopen met twee Engelse meiden om kennis te maken met hun gast-OPV-sters. Stefanie gaat zo uit haar dak dat ze op blote voeten aan het dansen is.
Het mindere bericht is dat het al twee dagen regent, en er veel groepen waterschade hebben behalve…… de padvindsters van OPV-Schoonoord. Alleen Anniek had een natte plek in haar slaapzak maar dat was zo opgelost met de extra meegenomen dekens en de eigen slaapzak is alweer droog. Er komen regelmatig andere groepen en leiding van de organisatie kijken hoe het nu toch kan dat de Dutch nergens last van hebben. “Zijn ze dit weer in Holland gewend?”, is de vraag dan. En de organisatie geeft al aan dat ze zich geen zorgen maakt om the Dutch.
Vanmorgen hebben de meiden lekker mogen uitslapen, om vanmiddag weer met het progamma mee te draaien. Carmen ging als enige zeilen, Anouk een T-Shirt verven en iedereen vermaakt zich prima! De meiden zijn op het moment van bellen nog niet allemaal terug op het kamp, maar vanavond kookt de leiding en krijgen ze Fisch and Chips.
Marleen, Hanneke en Carmen hebben zelf ook een stukje in de kampkrant laten plaatsen: “Wie wil onze echte Hollandse klompen swoppen?” Tot nu toe zijn ze nog niet tevreden met de resultaten, ze hebben afgesproken dat ze vrijdag het hoogste bod accepteren.
De post en de mail begint al aardig aan te komen, en de meiden zijn er blij mee.
Er heerst nog steeds veel lol, plezier en een goede groepssfeer in het kamp.

MAILS VAN DE PADVINDSTERS (31.07.06)
De padvindsters hebben allemaal een mail gestuurd aan de thuisblijvers.

AL 50 BLAUWE BADEENDEN (31.07.06)
Er was vanavond om 18.30 uur al telefoon uit Engeland!! Het gaat allemaal “super”goed met iedereen.

Zaterdag  29 juli 2006
Op het hele terrein zijn blauwe badeendjes verstopt. Iedereen krijgt de kans om deze week zoveel mogelijk eendjes te zoeken en aan het einde van de week krijgt het subkamp met de meeste badeendjes een prijs. De stand staat inmiddels op 50  stuks, de eendjes liggen overal verstopt. Tijdens de openingsceremonie heeft Carmen alle 5000 Norjamscouts op het podium in het Nederlands welkom mogen heten. En dat gebeurde zonder problemen, knap van haar hoor!

Zondag 30 juli 2006
Deze dag begon met “keuzeactiviteiten”, de groep krijgt dan ongeveer 21 briefjes met hierop een activiteit. Het kan dus zijn dat er vier briefjes met leerbewerking zijn, maar er kan ook maar één briefje met handboogschieten bij zijn. Hieronder kunt u de keuze van uw dochter zien:

 • Lisa: klimmen op een klimwand
 • Marleen: sminken met nep bloed, zelf wonden maken
 • Emma: glas bewerken
 • Sefanie: T-shirt met batik verf (met bloemen erg mooi)
 • Carmen: stelten lopen, en klimmen
 • Catelijn: stelten lopen en laser spel
 • Lory: leer bewerkt ( portemonnee met wolf en roosjes)
 • Anniek: geschaatst op een echte (kleine) ijsbaan
 • Anouk:  leer bewerkt en glas bewerkt (naam en konijn)
 • Marieke: stelten lopen en klimmen
 • Maike: schaatsen en katapult maken
 • Hanneke: schaatsen en katapult maken
 • Michelle: leer bewerken en laser spel
 • Tessa: handboog schieten
 • Evelien: leer bewerken en laserspel

’s Avonds hebben Catelijn en Lory op de internationale receptie voor 5.000 scouts de officiële padvindsterswet in het Nederlands voorgelezen.

Maandag 31 juli 2006
Vandaag stond er een Subkampuitje op het progamma. De touringcar kwam voorrijden en bracht de groep naar Pleasure beach, dit is een plaatsje aan de kust en hier staat een vaste kermis met meerdere achtbanen, spookhuis enz. De groepen hebben zich hier prima vermaakt, en werden ook weer met de bus naar huis gebracht.
Nu zitten de dames “lam” te wachten op hun hotdog met soep. Emma aan het swoppen met een vrouw. Een klompje tegen een batch, volgens de vrouw is het een zeer speciale batch! Maar Emma laat zich niet uit het veld slaan en vertelt dat haar klompje wel heel speciaal uit Nederland komt!!!! Lory is aan het onderhandelen met vier jongens (er werd niet verteld waarover).

HOUD DE SITE IN DE GATEN (30.07.06)
De internetsite van Norjam bevat veel actuele informatie over het kamp; het ziet er naar uit dat er ook regelmatig foto’s op komen te staan. Houdt die site dus in de gaten!

ZELF EEN BERICHTJE STUREN? (30.07.06)
Zolang de padvindsters op Norjam zijn, kun je hen zelf een berichtje sturen.  Doe de gewone post wel heel snel de deur uit, want brieven en kaarten doen er een paar dagen over! [nu het kamp is afgelopen, is de link verwijderd].

“THE DUTCH GIRLS FROM THE CHURCH” (29.07.06)
Om half negen gaat er telefoon uit Engeland, net als de vorige keer waren ze het eigenlijk weer vergeten, de vraag is of we de volgende keer een sms-je willen sturen ter herinnering. Dat ze vergeten te bellen is een goed teken maar niet zo leuk voor de achterblijvers, want we willen toch graag weten hoe de reis verloopt.

Donderdag 27 juli 2006
Gorge scrumbling, de meiden kregen hier een zwemvest, en een wetsuite aan om de rivier af te dalen. Er gingen 3 instructeurs met de groep mee. Jammer genoeg konden Lisa en Anouk niet met de groep mee afdalen, maar samen met Patricia konden ze langs de kant mee lopen met de meiden en bij de groep zijn. Onderweg moest er van vier meter hoogte gesprongen worden, en daar moest voor geoefend worden. Dus eerst van een laag muurtje, en dan begint het echte werk! De rivier naar beneden volgen door te zwemmen, klimmen en te springen. Op een gegeven moment moesten ze van de muur springen dan stroomafwaarts zwemmen en onder een boomstronk door en dan …………………… onder de modder uit de rivier komen. Reactie van Patricia: “Mooi stel meiden”!
Op het kamp stond ook een groep Engelse verkenners en daar konden de meiden mooi mee voetbal en honkbal spelen.
Het is trouwens erg makkelijk dat Carmen vloeiend Engels spreekt (heeft op een Engelse school gezeten), daar maken alle meiden en leiding dankbaar gebruik van.
Vooral tijdens het “overleg/tactiek” met de Engelse verkenners komt het Engels van Carmen goed van pas.

Vrijdag 28 juli 2006
Vanmorgen vroeg de tenten ingepakt (als ik dit type ben ik eigenlijk wel benieuwd wat vroeg is), de groep kwam om 14.00 uur in Oxford aan. Dit was veel later dan gepland daarom is het progamma aangepast.De groep is in tweeën gesplitst de keuze voor de meiden was punteren of de stad bezoeken en winkelen. Punteren: Michelle, Carmen, Lisa, Marleen, Evelyn, Hanneke, Tessa, Marieke, Rein en Rianne. Bezoek stad: Stefanie, Maike, Anniek, Emma, Catelijn, Anouk, en de rest van de leiding. Ook het geplande bezoek aan het museum is niet door gegaan.
Om 17:00 uur is de groep verder gereden naar Norjam, het internationale kamp.
Maar ……buiten Oxford kwamen de busjes in een file terecht en over een afstand van 20 km reden ze twee uur, de leiding heeft toen besloten om de weg af te gaan en te gaan eten bij een restaurant. Hierdoor kwam de groep pas om 01:00 uur op het NORJAM kamp aan, gelukkig waren er nog mensen van de organisatie wakker en werd besloten om de tenten niet meer op te zetten en mocht de groep in een tent van de organisatie slapen. Maar wat bleek… dit was de KERK, dus na een gezegende nacht weer fris opgestaan.

Zaterdag 29 juli 2006
Vanmorgen de tenten opgezet. Het is een leuk subkamp en de meiden hebben een grote plek tot hun beschikking. Op hun subkamp staat ook nog een groep Zweden en de rest zijn Engelsen. Maar onze groep is nu al beroemd, als ze ergens iets vragen dan krijgen ze als reactie: “Oh the Dutch girls from the church”!!! De molen en de poort worden gebouwd van pionierhout en staan al bijna. Op het moment dat Patricia belde waren de meiden druk met het aantrekken van de klompem voor de openingsceremonie. En hard lopen dat ze er mee konden!
Terwijl ik met Patricia aan de telefoon zat, liepen er meiden druk en ongeduldig om haar heen met de klompen aan want ze mogen alleen met toestemming van de leiding van het sub-kamp af.
Niels, Rein en Ilse zijn naar een meeting voor de leiding, en gaan daarna ook door naar de Opening van Norjam 2006. Er zijn in totaal 5.000 scouts aanwezig en 20 niet-Engelse groepen. Er is nog een positief punt, de man van het pionierhout wil zich gaan inzetten om de meiden voor home-hospitality onder dak te krijgen.
Wat de leiding verder opgevallen is dat Anniek zo gegroeid is, ze probeert steeds weer de groep bij elkaar te houden en de leiding pest haar hier regelmatig mee.
Ze krijgt dan te horen dat ze wel erg volwassen gedrag vertoont, en wanneer Anniek zelf iets doet dan roept ze lachend naar de leiding “is dit volwassen gedrag?”
De meiden hebben allemaal een nummer gekregen, dat is makkelijker dan kopen tellen om te controleren of ze er allemaal zijn. En dat werkt prima!
Vanmiddag zijn Robert en Tess vertrokken naar Norjam, om zich bij de groep en bij Patricia aan te sluiten.
”HET GAAT SUPER” (26.07.06)
Het telefoontje uit Engeland liet vanavond lang op zich wachten, maar een uur tijdsverschil en een druk progamma maakten samen dat ze het bijna vergeten waren. Dit is een zeer goed teken.
De sfeer is erg goed onderling in de groep, het weer is warm en er zijn geen kinderen (of leiding) met heimwee.
Het antwoord van Patricia op onze vraag hoe het met de groep gaat was: “super”.

Zondag 23 juli
Ze hebben het kustplaatsje Hastings bezocht. Hier hebben de meiden hun eerste zakgeld gekregen; het was een sport om het geld er zo snel mogelijk en zo veel mogelijk doorheen te krijgen. Ze zijn met een treinlift de berg op gegaan, naar de ingang van de grotten. Deze werden vroeger gebruikt om te smokkelen. De meiden konden hier door middel van spelletjes zien en voelen hoe zwaar smokkelwaar vroeger was. De meiden vonden het hier: “gaaf”.

Maandag 24 juli
Vandaag gaan ze een dagje naar Londen. Vanaf het kampterrein kan je daar makkelijk komen. Ze hebben per persoon een dagpas voor het openbaar vervoer gekregen. De groep is in drie groepjes opgesplitst, die los van elkaar Londen hebben doorkruist: Downingstreet 10, wisseling wacht enz. Er is ook een groep met de boot op de Theems gaan varen. En… natuurlijk een bezoek aan het warenhuis Harrods!!!! Daar ging het zakgeld weer en wat is tien pond dan weinig! Emma en Marleen hebben voor een paar pond toch oorbellen gevonden. In deze drie groepjes hebben ze ook gegeten bij (u kunt het wel raden) McDonalds. Om 20:00 uur zijn ze met de hele groep gaan bowlen in Londen en daarna gingen ze terug naar het kampterrein. Het was verdacht stil in de metro. Het was een zeer vermoeiende dag.

Dinsdag 25 juli
Vandaag gaan ze naar de Coleford Mine. Vanmorgen de tenten opgebroken en vijf uur rijden naar het volgende kamp: Islwyn Scout Parc. Hier de tenten opgezet en gegeten, waarna de groep klaar was voor vertrek naar Coleford Mine. Hier krijgen ze een overall aan; ze hebben een mannelijke gids. De meiden willen zich niet laten kennen want wat een man kan, kunnnen zij toch ook? Het is veel kruipwerk door smalle en zeer nauwe gangen. Evelyn heeft het hier moeilijk mee en is met Patricia teruggegaan naar de uitgang. De rest van de groep vond het zeer spannend en kwam ondanks een overall smerig uit de mijn. Je gaat met licht naar binnen en binnen in de mijn is het zeer donker. Ze hebben de verkenners niet gezien, dit was de enige plaats waar ze elkaar hadden kunnen tegenkomen. Zeer laat terug op het kamp.

Woensdag 26 juli
Vandaag staat Warminster Longleat op het programma. Dit landhuis heeft een safaripark, hier is de groep met de eigen busjes rond gereden. Tussen de leeuwen, apen, enz. Het landhuis hebben de meiden op eigen gelegenheid bezocht. Je kunt hier met een treintje rijden en met een boot varen. Ze hebben zich er goed vermaakt.
Terwijl Patricia belde, hoorde je de meiden op de achtergrond schreeuwen en gillen. Patricia moest de dames tot de orde roepen omdat wij elkaar niet konden verstaan.
Volgens ons en de woorden van Patricia gaat het in Engeland “SUPER”.

2006_engeland_pv_02

VOORSPOEDIGE REIS GEHAD (22.07.06)
Na een zeer voorspoedige reis was de groep om 12:50 uur bij de boot in Duinkerken. Ze hebben daar heerlijk wat rondgekeken.
Om 14:00 uur is de boot op tijd vertrokken richting Engeland.
Op de boot begon het feest al………!
Er was een zeer leuke, aantrekkelijke jongen aan boord, en dan is het spannend om meer van deze jongen te weten te komen!
Dat is gelukt. Hij is 16 jaar en vaart over drie weken met dezelfde boot terug. Er is zelfs al kennis gemaakt met zijn vader! Ook zijn er foto’s van hem gemaakt en msn-adressen uitgewisseld. Wie is straks de gelukkige?
Catelijn, Lory en Anouk hebben tot de boot zitten lezen en spelletjes gedaan en vanaf de boot hebben ze liggen slapen. In de andere bussen was het ook verdacht stil, deze jongen heeft dus behoorlijk indruk gemaakt op de dames.
Het weer in Engeland is bedompt/bewolkt, maar wel lekker. Onderweg hebben ze regen gehad en in de Kia-bus had dit tot gevolg dat ze nat  werden, want ze hadden het dakluik achterin de bus gelegd.
Om ongeveer 18:00 uur waren ze op het kampterrein in South London Scout Centre. De meiden zijn nu de tenten aan het opzetten……… uuuuhhh Niels is nu de tenten aan het opzetten en de meiden kijken!
De overige leiding is macaroni aan het koken voor de groep.
De stemming is zeer goed en alle meiden en jongens hebben er zin in.

VERTROKKEN! (22.07.06)
Precies om 09:00 uur zijn de drie busjes voor enthousiaste padvindsters en leiding vertrokken richting Duinkerken. Enthousiast, warm, en ook wel een beetje zenuwachtig. Het Engelandkamp is begonnen!