Opkomsten Bevers (2023-2024)

04 mei: dromen
Op zaterdag 4 mei stond bij de bevers de opkomst helemaal in het thema van dromen. We begonnen de ochtend met een mooi verhaal over Lise en haar beste vriend Vlinder, die droomt om altijd vrij te zijn. In het verhaal gaan Lise en Vlinder langs bij opa en oma om te horen over de oorlog en hoe belangrijk het is om altijd hoop en kracht te vinden in dromen. Na dit verhaal spelen we slaaptikkertje, heerlijk in de zon. Als je getikt wordt door één van de slaapgeesten val je spontaan in slaap! Pas als je weer wakker getikt wordt door een andere bever kan je weer meedoen. Vervolgens zijn we naar binnen gegaan om prachtige dromenvangers te maken. Kralen rijgen aan ijzerdraad in allemaal mooie kleuren en vormen. De leiding helpt even met het buigen tot een rondje, dan nog een mooi figuur maken in het midden en een touwtje met prachtig gekleurde veren, en dan zijn ze klaar! We eindigen de opkomst met een spannend slaapwandel parcours. De ene bever wordt geblinddoekt en de andere bever begeleidt. Samen het touw volgen, in de hoepels springen, slalommen om de pionnen en de bal in het doel gooien. En dat dus allemaal met je ogen dicht. We hebben een heerlijke ochtend gehad met het lekkere weer. Tot volgende week!

13 april: insigne verdiend!
Vandaag was de laatste opkomst van de insigneweken rondom Bas Bos. We hebben in de eerste twee opkomsten van alles kunnen leren over de flora en fauna. Bas Bos wilde zien wat dat allemaal was, dus ging hij met ons op avontuur. We kregen een wandelkaart om de natuur rondom ons heen te ontdekken. Tijdens de wandeling moesten we allemaal goed opletten en de Bas Bos bingokaart invullen. Toen iedereen zijn bingokaart vol had, hebben we gezellig een pauze genomen en als beloning werden er lekkere koekjes uitgedeeld.
Bij terugkomst van de wandeling hadden we nog één taak te volbrengen: het creëren van een mooie plek voor de Bas Bosvlag die we bij elkaar hadden verdiend. We besloten om een hut te bouwen voor de dieren van het bos en daar de vlag op te zetten.
Aan het einde van de opkomst blikten we met Bas Bos nog eens terug op deze leuke insigneweken en alle leuke activiteiten. De bevers hebben hard hun best gedaan en verdienden zeker hun nieuwe insigne, die ze nu met trots op hun uniform kunnen dragen!

6 april: tweede insigneweek
Vandaag was de tweede dag van de insigneweken. We hebben geleerd over de dieren die in de natuur voorkomen. Van de kikker die kwaakt tot het vogeltje dat fluit. De opkomst begon met een spel waar we in een ei moesten bekijken wat eruit moest komen, zoals vogelbekdieren en uilen. Daar mocht je vragen over stellen; er volgden leuke gesprekken met elkaar en met de leiding.
Omdat het lekker weer was hebben we verschillende tikspelen gedaan, zoals ‘Ratten en Raven’ en ‘Beer, Zalm, Bij’. En een favoriet bij de bevers: schreeuwrennen, deze keer met dierengeluiden. Als laatste hebben we een pindaslinger gemaakt voor de vogeltjes, zodat die kunnen eten deze lente.

23 maart: Bas Bos-insigne
Tijdens deze opkomst hebben we enthousiast de eerste stappen gezet richting het verdienen van het Bas Bos-insigne, een avontuur dat draait om de bomen in ons bos. Met Bas Bos zelf aanwezig om hen over bomen te onderwijzen, hebben we seizoensbomen getekend en ontdekt hoe de verschillende seizoenen invloed hebben op een boom. Daarnaast hebben we vol verwachting zaadjes geplant, in de hoop dat deze zullen uitgroeien tot majestueuze bomen in de toekomst.
Als kers op de taart heeft Bas Bos ons kennis laten maken met een nieuw spel genaamd “Boom, Moob en Bos”, wat voor veel plezier zorgde en zeker op herhaling zal komen. Bovendien kregen de bevers een belangrijke taak toegewezen: het voltooien van de Bas Boos vlag. Gelukkig waren we zeer tevreden over onze prestaties tijdens deze opkomst en verdienden we het eerste stuk van het vlaglogo. Met hoop en vastberadenheid kijken we uit naar de komende twee opkomsten om de vlag verder te voltooien.
Aan het einde van deze geslaagde opkomst zijn ook twee nieuwe leidsters officieel geïnstalleerd, Sonja en Sophia, die al geruime tijd betrokken zijn bij onze groep.

9 maart: de boerderij
Vandaag was het thema boerderij. Gelukkig wist iedereen wel welke dieren op de boerderij wonen. We begonnen met dierenmemory, iedereen kon alle dierengeluiden heel goed nadoen. Daarna kwam er een boerin aangestormd, want oh nee! Alle dieren van de boerderij waren weg… Ze had per ongeluk het hek open laten staan… Natuurlijk wilden we helpen zoeken, we gingen op pad door het bos. We volgden de sporen, maar moesten ook goed luisteren, hoorden We wat? Gelukkig kwamen we één voor één alle dieren tegen! We namen ze mee naar huis. Iedereen kreeg van elk dier ook een mini-dier om in de eigen boerderij te stoppen. Dat leek misschien nog wel belangrijker dan het terugvinden van de dieren zelf…
Na een lekkere limonade in de zon, zwaaiden we de boerin uit. We maakten nog een eigen dierenmasker en gingen tevreden weer naar huis.

2 maart: ouderopkomst en installatie
Vandaag was een bijzonder dag! De ouders mochten namelijk een keertje meedoen met ons programma. Nog nooit klonk het beverlied zo hard met zoveel mensen! We zijn begonnen met elkaars namen wat beter te leren met een potje krantenmeppertje. Daarna zijn we in twee groepen aan de slag gegaan met een leuk programma. Het ene onderdeel was levend ganzenbord. Samen met je team het bord over en bij sommige speciale vakjes hoorde een opdracht. Trek je jas binnenstebuiten aan, ren een rondje om het gebouw, maak een menselijke piramide en… pak één papa of mama in met een rol wc papier! Wat hebben we gelachen om de gekke opdrachten. Het andere onderdeel was je eigen papieren bakje versieren. En dat deden we niet zomaar, we hebben namelijk daarna gezellig samen popcorn gebakken in het vuur! Beetje olie en maïs in een pannetje, geduldig wachten en voor je het weet begint het te poffen. We hebben de ochtend afgesloten met de installatie van de nieuwe bevers! Wat ontzettend spannend altijd, hand op de vlag, saluut en dan de wet nazeggen. Het ging supergoed en iedereen is nu geïnstalleerd tot échte bever. Gefeliciteerd!

24 februari: EHBO
Het was een leerzame zaterdag voor de bevers. Dokter Aretti uit Rotterdam had de hulp van de bevers nodig, er was een tekort aan doktoren in Oosterbeek en dat moest worden opgelost. Tijdens de EHBO-opkomst hebben we in groepjes geleerd sneetjes en wondjes te verbinden en pleisters te plakken. Als we heel stil waren hoorden we zelf ons eigen hart kloppen bij dokter Aretti. Ze heeft ook nog wat leuke doktersfeitjes verteld en wat coole dingen laten zien! Na de limo-pauze hebben we verschillende onderdelen uit de EHBO-doos leren herkennen door een EHBO-memory. Aan het eind van de ochtend had iedereen zoveel geleerd en zo hun best gedaan dat ze allemaal hun diploma hebben gehaald en nu zelf sneetjes en wondjes kunnen verbinden!

18 november 2023: beverconcert
Het was een mega spannende ochtend voor de bevers. Bij aankomst op Trappershof mochten zij namelijk twee concertkaartjes weggeven voor een wel heel bijzonder optreden, namelijk dat van onszelf! Om goed voorbereid te zijn op ons eigen beverconcert, zijn we meteen van start gegaan, en wel met instrumententikkertje. 
Daarna gingen we naar binnen waar we in de kring verschillende opwarmingsoefeningen deden. Eerst met klappen op de maat, toen kwam er een onzichtbare instrumentenkoffer die we mochten uitpakken om alle instrumenten uit te testen. Ook kwam er een échte gitaar uit de koffer! Waar we ons eerste liedje mee zijn gaan spelen. Maar, goed opletten, want na elke keer veranderde er een stukje in het liedje. Gingen we nou met een kameel door de woestijn of met een vliegtuig door de lucht? De kinderen mochten aan de hand van plaatjes de volgorde aangeven en elke keer het juiste plaatje verwisselen met een nieuwe. Na nog wat oefenen met harder en zachter zingen, was het even tijd voor het échte oefenen.
Het liedje gaat over kabouter Knip. Dat is een hele bijzondere kabouter, met maar vijf haren. Als hij ’s morgens voor de spiegel staat kamt hij ook precies vijf keer door zijn haar. Hij is er best tevreden mee, maar ineens krijgt hij een idee! Niet vijf haren, maar vier, dat is hip. Én knip! De grote schaar wordt steeds doorgegeven, want nu de kabouter vier haren heeft krijgt hij opnieuw een idee. En zo knipt de kabouter al zijn haren af, tot hij er nul overhoudt. Dan pakt hij zijn muts, zet hem op en is het liedje afgelopen. 
En voor ons is het tijd voor een knutselopdracht. Want, écht muzikanten hebben natuurlijk een écht instrument. Van wc-rolletjes en papier hebben we mooie schudkokers versierd om tijdens het optreden  te gebruiken. Nog even een limo-pauze terwijl de leiding druk het lokaal verbouwde en versierde, en toen was het tijd om een laatste repetitie te doen. Naast het kabouter Knip-lied oefenen we ook nog een liedje over een orkest dat hele mooie muziek maakt, met stampen, tikken en natuurlijk schudden met onze zelfgemaakte kokers!
En dan is het grote moment aangebroken! Alle concertbezoekers kwamen binnen en namen plaats. De muzikanten stonden gespannen op het podium, klaar voor het concert. Het was een erg geslaagd optreden en een super ochtend. De opname van het optreden kun je bekijken op onze Instagram. Bekijk die vooral, dan kun je nog even nagenieten 🙂

11 november 2023: ridders en kastelen
Vanochtend kwamen bij de bevers een echte ridder en jonkvrouw langs! Ze hadden onze hulp nodig om hun kasteel weer op te bouwen. De hele opkomst lang hebben we hard gewerkt om een prachtig kasteel neer te zetten. Eerst hebben we allemaal ons eigen glas-in-lood raampje gemaakt voor in het kasteel. Na dat harde knutselen en lamineren zijn we buiten een heel stoer ridderspel gaan doen. Na al dat rennen, tikken en munten stelen was het tijd voor limo-pauze. Daarna zijn we snel gaan kijken hoe het kasteel erbij lag. Hij was nog wel wat saai, dus hebben we nog een mooie vlaggenslinger gemaakt om in het kasteel op te hangen. Mooie nieuwe aanwinst voor het lokaal! Al met al een hele gezellige opkomst.

14 oktober 2024: Italië
Op 14 oktober reisden we af naar het zonnige Italië! Nadat we onze leukste Italiëverhalen aan elkaar hadden verteld begonnen we met Italiaanse laars-tikkertje. Als je getikt bent leg je met grote laarzen aan een ingewikkeld parcours af. Ben je klaar, dan mag je weer meedoen! Daarna gingen we lekker naar binnen om mooie kunst te maken. Een wit papiertje is wel een beetje saai om boven het bed te hangen, dus daar moest wat aan gebeuren! En hoe maak je kunst op z’n Italiaans? Met pasta natuurlijk! Lekker kliederen met lijm en er komen prachtige kunstwerkjes uit. Na de limopauze deden we nog even een renspelletje om de energie eruit te krijgen. Twee teams, team tomaat en team citroen. De opdracht: vind zo snel mogelijk alle citroenen of tomaten (ballenbakballen) van je eigen team en breng ze naar de bak. En toen kwam het allerleukste van de ochtend! Pizzabroodjes maken! Eerst even proeven wat je lekker vindt om op je pizza te doen. Wordt het salami, mozzarella of durf je het ook aan om er olijfjes op te doen? Lekker veel tomatensaus en kaas, oprollen en in het vuur! Het was heerlijk en we hebben een gezellige ochtend gehad.