Jotihunt 2009 (RSA)

GEAVANCEERDE VOSSENJACHT ALS START NIEUW SEIZOEN

De rowans en sherpa’s van Scouting OPV-Schoonoord zijn hun nieuwe seizoen goed begonnen. In het weekend van 17 oktober deden ze mee aan een grote activiteit van Scouting Gelderland: de Jotihunt.

De Jotihunt is een soort vossenjacht, zo’n eentje waarbij er wat verklede bekenden door het plaatselijke winkelcentrum lopen en groepjes kinderen ze moeten vinden… maar dan volslagen anders… Om het leuk te houden voor 15 jaar en ouder (er is geen maximum leeftijd) zijn er een paar kleine wijzigingen. Zo is niet het plaatselijke winkelcentrum het decor van dit spel, maar de volledige 5.136 km² van de provincie Gelderland. Scoutinggroepen vanuit de gehele provincie gaan per auto de verschillende vossen (kleine wandelende teams van twee of drie personen) opsporen. Tips over de laatste bekende locaties van vossen worden door de Jotihunt-organisatie per internet bekend gemaakt, tenminste… als je de codes en puzzels kunt oplossen waarmee de tips versleuteld zijn.

2009-10_jotihunt_banner

Streepjes- en andere codes
Iedere groep dient een homebase te hebben, met daarin wat computers en een internetverbinding. Hier zendt de organisatie de puzzels en codes voor de locatie van de vossen naar toe. Enkele voorbeelden van de puzzels zijn: binaire codes, barcodes (beter bekend als streepjescodes op supermarkt artikelen) of een willekeurig plaatje, waarbij de codes in de broncode van het bestand verstopt bleek te zitten. Sommige codes zijn redelijk eenvoudig, bij andere blijk je een Italiaans postcodeboek nodig te hebben om het op te lossen. Meestal is het antwoord een coördinaat waarmee de positie op 10 meter nauwkeurig kan worden aangegeven.

Schieten hoeft niet
De slimmere groepen sturen ondertussen auto’s naar de laatst bekende locatie, zodat ze snel kunnen gaan “jagen” als de vossen daar nog in de buurt blijken te zijn. Iedere moment dat het langer duurt om de codes op te lossen, betekent meer achterstand voor de jagers. De vossen maken met iedere stap die ze zetten het zoekgebied groter. Na een uur kan een vossenteam al vijf km verderop zijn. Mobiele telefonie maakt het mogelijk om een opgeloste hints vanaf de homebase naar de jagers auto’s te sturen. Voor iedere “gevangen” vos (je hoeft ze eigenlijk alleen maar aan te spreken, niet aan te schieten) krijg je een punt via de JotiHunt-organisatie, en net als bij voetbal: de groep met de meeste punten wint. Naast het jagen op vossen kan je jouw puntentotaal ook verhogen met een aantal creatieve opdrachten die de organisatie verzonnen heeft.

Tegenhunten
Natuurlijk zijn de vossen niet helemaal weerloos tegenover de jagers. Na de “hunt” mogen de jagers de vossen een uur lang niet meer opjagen of volgen. Dit geeft de vossen tijd om weg te komen. Verder wordt de groep, als een vos ongezien bij de homepase kan komen, “tegen-gehunt”, wat je tien zuurverdiende punten kost. Daarnaast kunnen de vossen 1x een verplaatsing bij de organisatie van dit evenement aanvragen (de organisatie pikt ze op, en zet ze op ieder gewenste locatie in Gelderland weer uit het busje). Verder kunnen ze ook 1x gebruik maken van het openbaar vervoer om zich over grote stukken te verplaatsen.

Dit kat- en muis-spel tussen de vossen en jagerteams gaat 30 uur (!) onafgebroken door (van zaterdag ochtend tot zondag middag). Goede organisatie en het gebruik van ploegendiensten is dus een vereiste om deze wedstrijd te winnen. Na 15 uur wandelen en ontwijken worden de vossen omgeruild voor nieuwe. De jagers in de auto’s moeten nog sneller gewisseld worden, je kan maar een paar uur geconcentreerd rondrijden zonder pauze te nemen. Hoewel deze activiteit een bijzonder hoog James Bond / Jason Bourne gehalte heeft, geldt ook hier: (verkeers)veiligheid eerst.

De OPV-Schoonoordgroep is dit jaar op de zeer respectabele 6e plaats geëindigd. Hartelijk dank aan iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt!