Trappershoogte, 1995-2023

Op 4 maart 2023, exact 28 jaar nadat het eerste hout de grond in ging, en bijna 28 jaar nadat het hout in Tiel is “ingestraald”, is besloten onze toegangspoort, “de Poort”, “Trappershoogte”, gecontroleerd af te breken.
De poort was al tijden niet meer toegankelijk omdat het hout onbetrouwbaar werd. Inmiddels is een aantal betonnen voeten ook zeer slecht en minstens twee staanders zijn tot op de kern doorgerot. En dus is voor de veiligheid van iedereen (onze eigen leden maar natuurlijk ook huurders en wandelaars) besloten de toegangspoort te slopen. Jammer maar verstandig. Het instralen door Jomanda op 2 april 1995 heeft niet meer mogen baten…
De klusploeg zal de poort de komende weken gecontroleerd gaan afbreken omdat er nog wel materialen zijn die we kunnen hergebruiken. In een later stadium gaan we bedenken of en zo ja wat we er voor terug willen.

Hoog en Laag
Hoog en Laag schreef in oktober 1995 een leuk artikel ter gelegenheid van de opening.

OPV-Schoonoord opent “Trappershoogte” met speciale licht- en geluidshow

OOSTERBEEK – Dit voorjaar is er een schitterende toegangspoort gemaakt bij Trappershorst, een onderkomen van scoutinggroep OPV-Schoonoord aan de Sportlaan in Oosterbeek. Zaterdag 14 oktober 1995 om 20.00 uur vond de officiële opening op originele wijze plaats. In aanwezigheid van bestuur, alle leiding en iedereen, die bij de bouw betrokken was, werd de poort, die de naam Trappershoogte heeft gekregen, met een grote licht- en geluidshow in gebruik genomen.

“Er stond altijd al een poort, maar die was lager”, vertelt Matthijs Boerlage, die de nieuwe poort samen met Ewout Hiddink heeft ontworpen. “Bij kapwerkzaamheden van de gemeente was er een boom op de oude gevallen en omdat er niet veel van over was, moest er een nieuwe komen”, voegt hij eraan toe. De Rowans hebben het op zich genomen dit te realiseren en samen met groepsbegeleider Hans van der Schoot en heel veel vrijwilligers werd er een nieuwe poort gebouwd.
Ewout en Matthijs maakten eerst het ontwerp en daarna een maquette. Dit ging naar het bestuur en nadat Hans van der Schoot een krachtenberekening had gemaakt, werd er goedkeuring verleend. Op 4 maart 1995 ging onder barre weersomstandigheden de bouw van start. Hoewel al het materiaal spekglad, nat en koud was, slaagde men erin om dat eerste weekend het raamwerk zover op te zetten, dat er twee torens en twee diagonalen stonden. Daarna is er door Rowans en vrijwilligers iedere zaterdag gewerkt aan de poort, zodat deze eind mei klaar was. Het is een heel solide poort met speelfunctie geworden, helemaal van hout, dat met draadijzers en moeren aan elkaar geschroefd is.

“Het zou leuker zijn geweest om alles te pionieren, dus met touwen aan elkaar te maken, maar dat is niet vandalisme-bestendig en gaat minder lang mee”, zegt Erik-Jan Kollen, leiding bij de Rowans. De tien meter lange balken werden vervoerd met hulp van Johan Wandel en Janssen Recycling en moesten met katrol en touw omhoog gehesen worden. Het resultaat mag er zijn: een toegangspoort met heel wat klimmogelijkheden, een glijpaal, een schommeltouw en op het hoogste punt een schitterende uitkijkpost.
De poortcommissie, bestaande uit Ewout Hiddink, Matthijs Boerlage, Wilco Niels, Roland Masselink en Erik-Jan Kollen had een openingsceremonie in stijl bedacht. Een hele geluidshow, waarbij werkgeluiden als zagen, timmeren en ratelen te horen waren, voerde naar de climax, waarbij de slijptol een vonkenregen veroorzaakte, waardoor vuurwerk ontstond. Dit ludieke geluidsconcert werd versterkt door allerlei speciale lichteffecten, afkomstig uit de disco van Wilco Niels en Roland Masselink. Na de officiële doop met echte champagne door Hans van der Schoot, volgde nog het onthullen van een naamplaatje, dat in de toekomst wekelijks gepoetst moet worden door twee poortwachters, die speciaal voor dit doel zijn aangesteld. “Dankzij eigen initiatief, motivatie en teamgeest is deze poort verwezenlijkt door de Rowans van afdeling 308”, benadrukte Hans van der Schoot vol trots.