Bericht over het coronavirus (COVID-19)

Uit de oude doos
Ondertussen houden we de moed er in. Van elke dag dat we geen normale opkomst hebben proberen we een foto te plaatsen (ook op facebook en instagram)

======================

Wij houden de situatie wat betreft het coronavirus nauwlettend in de gaten.

 
Berichten tot nu toe:
 • 20 mei: lichte versoepeling op komst
 • 06 mei: let op: de regels gelden ook voor de brengende en halende ouders! Voor de zekerheid staat de volledige tekst van deze mail op deze aparte pagina; lees het svp goed door!
 • 30 april: we gaan weer beginnen!
 • 25 april: de richtlijnen van Scouting Nederland zijn versoepeld; we laten zo snel mogelijk weten wat dat concreet voor onze opkomsten betekent
 • 25 maart: onze opkomsten vervallen t/m 31 mei
 • 22 maart: onze opkomsten vervallen tot en met 5 april (in aansluiting op de maatregel voor de scholen)
 • 21 maart: we plaatsen 1 oude foto per dag op internet, facebook en instagram
 • 14 maart: iScouting
 • 12 maart: opkomsten afgelast
 • 05 maart: we volgen de richtlijnen
 
Meer informatie
Algemene hygiënemaatregelen
 • regelmatig handen wassen met water en zeep;
 • hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog of papieren zakdoekjes;
 • bij verkoudheid of erger thuis blijven;
 • geen handen schudden.

======================

We mogen weer naar binnen (20 mei 2020)
Maar: pas vanaf 1 juni en onder strikte voorwaarden. Er zijn nog meer kleine (maar belangrijke) aanpassingen, waaronder bv. de mogelijkheid om weer te vergaderen en de mogelijkheid om kinderen weer drinken te geven (hoef je dus niet meer mee te nemen van huis). Vanzelfsprekend allemaal volgens de officiële regels. Andere regels blijven van kracht (1 leiding draagt een Chef-Corona-hesje, strikt parkeerbeleid bij halen/brengen, alleen in ons “eigen” bos, e.d.). De leiding zal waar nodig de ouders informeren. Verder zijn de maatregelen voortdurend in ontwikkeling maar we blijven het goed in de gaten houden.

Oeps, het ging nog niet helemaal goed (6 mei 2020)
Hoewel de opkomsten van de Wolvenhorde, padvindsters en verkenners op 2 mei erg geslaagd waren, hebben we toch een waarschuwing gehad van de gemeentelijke handhavers omdat de ouders zich niet allemaal aan de regels zouden hebben gehouden. Dat is jammer en natuurlijk ook niet nodig. Daarom is 6 mei een nieuwe mail aan alle ouders gestuurd. De tekst lees je hier.

We gaan weer beginnen! (30 april 2020)
De versoepeling van de coronamaaatregelen voor jongeren tot 18 jaar geeft ons de ruimte om weer te beginnen! Natuurlijk moeten we ons aan de richtlijnen houden, daardoor zijn de opkomsten nog wel anders dan vroeger. Alle ouders hebben hier deze week een e-mail over gekregen. We hopen dat zij die goed zullen lezen. Een zeer beknopte samenvatting van die e-mail:

 • veiligheid staat voorop; we hebben aandacht voor handenwassen, schone toiletten e.d.;
 • opkomsten zijn in de buitenlucht, dus NIET in de gebouwen;
 • iedereen ouder dan 11 jaar houdt 1,5 meter afstand van elkaar;
 • maximaal 1 speltak per locatie (opkomsttijd padvindsters wijzigt daardoor);
 • iedereen boven de 18 jaar heeft géén fysieke bijeenkomsten;
 • geen overnachtingen, groepsactiviteiten en evenementen;
 • last van een van de bekende symptomen of iemand in het gezin met koorts? blijf thuis;
 • ga zoveel mogelijk thuis naar het toilet; tijdens de opkomst is er maar zeer beperkt sanitair beschikbaar;
 • laat de kinderen indien mogelijk zélf naar de opkomst gaan; toch brengen/halen? blijf dan niet hangen;
 • en vooral: gebruik allemaal je gezonde verstand en neem bij twijfel contact op met de leiding of de groepsbegeleider (hugo@opv-schoonoord.nl).

Startdatum
De Wolvenhorde, padvindsters (’s middags) en verkenners (’s avonds) beginnen op 2 mei. De bevers en de Havelihorde starten 9 mei. Van de rsa is op dit moment nog niets bekend.

Iemand meenemen
Omdat veel vriendjes en vriendinnetjes thuis zitten en zich vervelen, mogen onze leden iemand meenemen naar scouting. We hanteren daarbij onze gewone afspraken: je mag 3 keer gratis meedoen met de opkomst. We graag even tevoren per e-mail aanmelden bij de leiding omdat er niet altijd voldoende ruimte is (veiligheid staat voorop!).

Zomerkamp
De voorbereidingen voor de zomerkampen gaan nog door. Uiterlijk 1 juni volgt hierover een besluit van Scouting Nederland.

Richtlijnen versoepeld (25 april 2020)
De richtlijnen van Scouting Nederland voor het houden van opkomsten zijn versoepeld. We zijn bezig deze richtlijnen voor onze eigen opkomsten uit te werken. Nader bericht volgt zo snel mogelijk.

We houden ons aan de nieuwe maatregelen (25 maart 2020)
Scouting Nederland heeft het advies aangescherpt wat betreft scoutingactiviteiten in relatie tot het coronavirus. Scouting Nederland adviseert alle Scoutinggroepen om de opkomsten, activiteiten en kampen tot en met 31 mei niet door te laten gaan.
Wij volgen dit advies. Dat betekent dat ALLE scoutingactiviteiten (opkomsten, kampen, klussen etc,) die tot en met 31 mei gepland stonden NIET doorgaan.
Vanzelfsprekend blijven we de berichtgeving in de gaten houden! 

======================

Net als de scholen (22 maart 2020)
Net als de scholen blijven ook wij tot en met 5 april “gesloten”. Vanzelfsprekend kun je altijd terecht op onze iScoutingpagina!

======================

iScouting! (14 maart 2020)
Omdat de gebruikelijke opkomsten tot in ieder geval 31 maart niet doorgaan hebben we  iScouting! Een spel dat jullie, alleen of samen met vrienden/vriendinnen kan spelen, zodat je toch nog leuk bezig kunnen zijn met scouting.

Het werkt als volgt:
Iedere zaterdag om 10:00 zetten we nieuwe opdrachten op deze, speciaal voor dit spel gemaakte website gezet. Wanneer je een opdracht af hebt, stuur je het antwoord, de foto of de video via e-mail naar opviscouting@gmail.com met als onderwerp [speltak] [#opdrachtnummer] [naam van de opdracht]. Dus bijvoorbeeld: Padvindsters #1 SweetScouting. Vergeet ook vooral niet je naam erbij te zetten. Iedere week zullen we een tussenstand bekend maken en als de normale opkomsten weer verder gaan maken we de eindstand bekend. 
Heel veel plezier, de leiding kijkt uit naar de mails!

======================

Bericht (12 maart 2020)
Vandaag heeft Scouting Nederland haar advies aangescherpt wat betreft de opkomsten van Scoutinggroepen in relatie tot het coronavirus. Scouting Nederland adviseert alle Scoutinggroepen om de opkomsten en kampen tot en met 31 maart niet door te laten gaan. 
In het Scoutingspel vindt veel fysiek contact plaats, met dit besluit sluiten we aan bij het advies van het kabinet om sociale contacten in het algemeen sterk te beperken. Hiermee nemen wij als vereniging onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Wij volgen het advies van Scouting Nederland. Dat betekent dat de opkomsten die tot 31 maart gepland stonden NIET doorgaan. Dit geldt voor zowel de opkomsten van de jeugdleden als van de Stam en Stes. Activiteiten van vrijwilligers worden, waar nodig, afgelast. Hierover ontvangen de vrijwilligers via de gebruikelijke kanalen informatie.
Onze NLDoet-actie van komende zaterdag gaat ook niet door. We zullen u zodra er meer informatie is, informeren over de opkomsten die na 31 maart volgen.

======================

Bericht (5 maart 2020)
Op 5 maart 2020 is onderstaande brief door de teamleiders gestuurd aan alle ouders van onze jeugdleden.
Ondertussen hopen we dat iedereen de aanbevolen hygiënemaatregelen in acht wil nemen. 
 
Beste ouders,
 
Ook binnen de OPV-Schoonoord en Scouting Nederland is er aandacht voor de ontwikkelingen rond het corona-virus. Wij volgen hierin het advies van de RIVM. De scoutingopkomsten gaan dan ook het komend weekend gewoon door.
Wij vragen u uw kind thuis te houden als het zich grieperig voelt. Mochten wij tijdens de opkomst twijfels hebben over de gezondheid van uw kind, dan nemen we contact met u op en vragen u hem/haar op te halen.
 
In geval van vragen kan u mij mailen: hugo@opv-schoonoord.nl
 
Met vriendelijke groet,
 
Hugo Jager
Groepsbegeleider
OPV-Schoonoord