AOT (2006) Uitzetten

ORIENTEREN IN DE ARDENNEN

De afgelopen weken stond scoutinggroep OPV-Schoonoord uit Oosterbeek vaak in dit nieuwsblad. Alle speltakken zijn wel eens aan het woord gekomen, behalve de stam. Onze “stam” bestaat uit een groep jongeren van 16 t/m 23 jaar. We doen verschillende dingen, maar wat elk jaar terugkomt is het organiseren van de Ardennen Oriëntatie Tocht, beter bekend als de AOT.

Wij gaan naar de Ardennen…

Herman Finkers zong er ooit over, voor de stam is het elk jaar weer werkelijkheid: ze gaan naar de Ardennen. Maar hoe wordt een dergelijk grote oriëntatietocht elk jaar georganiseerd? Hieronder een kleine uitleg.

Het begint altijd met het uitzetten. Op 1 januari vertrekt een karavaan van ongeveer tien mensen, gewapend met kaarten van het gebied en digitale camera’s, naar de Ardennen. Elk jaar is het anders, de ene keer in de Belgische Ardennen, dan in de Luxemburgse of toch in de Duitse Ardennen. Waar we dit jaar heen gaan kunnen we helaas niet zeggen, omdat in de gemeente Renkum ook deelnemers wonen. In totaal lopen er ongeveer 150 tot 200 mensen mee aan de looptocht tijdens Pinksteren.

Zodra we in de Ardennen aankomen gaan we op zoek naar een vriendelijke boer waar we onze tent mogen opzetten. Ja, het is nog steeds 1 januari en koud buiten, maar dat weerhoudt ons er niet van om in een tent te slapen. De volgende twee dagen gaan we met auto’s het terrein in om naar “posten” te zoeken waar de deelnemers straks naar toe moeten lopen. Dat doen we door markante en duidelijke oriëntatiepunten uit te zoeken en daar heen te rijden. Dat doen we in drie teams. Natuurlijk gaan er ook mensen op zoek naar kampterreinen waar we kunnen overnachten tijdens Pinksteren. Deze worden over het algemeen snel gevonden. Onze strategie: Rijdt naar een kerk, vraag aan de pastoor of hij iemand weet en binnen “no time” heb je een weiland dat je met Pinksteren mag gebruiken.

Creatief met de kaart: “Wat ziet die kaart eruit”
Terug in Nederland begint een andere uitdaging. Het maken van een wandelkaart voor de deelnemers. De posten die we in de Ardennen hebben uitgezet staan allemaal op de kaart aangegeven. En dan gaan we knutselen. Omdat het een oriëntatietocht is, moeten de deelnemers zich oriënteren. Wij bouwen handicaps in de kaart, deze bestaan uit witte vlekken, plaatjes en dergelijke. Door creatief met de kaart bezig te zijn en daarbij steeds leukere en moeilijkere handicaps te maken, hoor je tijdens een kaart-maakavond vaak de kreet: “Wat ziet die kaart eruit zeg”.

Ook de Staff loopt
Met Pasen is de hele karavaan weer in de Ardennen. De Staff, zoals de organisatie heet, gaat de tocht die ze hebben gemaakt dan proeflopen. Ja, we lopen alles zelf na, met de kaart zoals de deelnemers die krijgen.

Het moment suprème!
En met Pinksteren is het dan zover: de AOT gaat van start. Op vrijdag komen de deelnemers aan op het kampterrein, ze zetten hun tent op en komen gezellig naar de tent met de bar. ’s Avonds is de officiële opening. Daarna gaat iedereen slapen want de volgende dag moeten ze weer vroeg op.

De deelnemers starten de volgende dag vanaf 7 uur. In teams van drie tot vijf personen lopen ze (via een omweg) naar het tweede kampterrein. Onderweg doen de teams verplichte posten aan. Maar ze kunen ook kiezen voor bonusposten, als ze deze aandoen krijgen ze een bonus in de vorm van tijd. Deze tijd gaat van de totale looptijd af.
De derde dag, de zondag, lopen de teams het laatste deel van de route terug naar het eerste kampterrein. Als alle teams er weer zijn dan gaat de Staff druk aan de slag met het berekenen van de tijden. Zodra die bekend zijn volgt de uitslag. Daarna is het feest, de deelnemers kunnen lekker wat drinken er is muziek en een kampvuur.
De volgende ochtend is er een gezamenlijke brunch waarna iedereen moe maar voldaan weer richting Nederland vertrekt.

We hopen dat dit een goed beeld geeft van de organisatie van de looptocht. Ben je nou ouder dan 18 jaar, heb je een scoutingverleden, kan je een team vormen met minimaal twee andere mensen en wil je wel eens oriënteren in de Ardennen, dan moet je meedoen met de AOT. Kijk voor meer informatie en voor foto’s opwww.ardennenorientatietocht.nl. Ben je ouder dan 18 jaar en wil je graag bij Scouting? Dat kan! Kom dan bij de stam. Zoals je hebt kunnen lezen organiseert de stam de AOT, maar natuurlijk doen we meer dingen.