AOT (2006)

De 24e AOT is weer achter de rug. Een korte impressie:

2006_logo_aot

Vrijdag 2 juni 2006 komen we aan in de Ardennen (Luxemburg). Hier wordt de 24e Ardennen Oriëntatie Tocht (AOT) gehouden. Dit is een tweedaagse oriëntatielooptocht die éénmaal per jaar, rond Pinksteren, georganiseerd wordt door onze stam. Om aan deze tocht mee te mogen doen moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een scoutingachtergrond hebben en je moet een team kunnen vormen met minimaal drie mensen en maximaal vijf.

Hoe doe je het?
Het is een wedstrijd tussen teams. De bedoeling is dat je een aantal verplichte posten langs gaat en eventueel een aantal bonusposten. Die leveren natuurlijk extra punten op. Er zijn echter een paar handicaps ingebouwd. Zo loop je de tocht met je rugzak om en met behulp van een door ons bewerkte kaart. In je rugzak zit alles wat je nodig denkt te hebben van de zaterdagochtend tot de zondagochtend (op zondagavond en maandag (brunch) zorgen wij voor het eten). Je verzorgt dus zelf een avondmaaltijd, tent en eventuele verdere materialen. De afstand die je per dag aflegt via de kortste route is ongeveer dertig kilometer. De langst mogelijke route, dus langs alle bonusposten, is het dubbele hiervan.

En dan begint het
Zaterdagochtend is het dan zo ver… De Staff is al om 05:30 uur de slaapzak uit om de eerste deelnemers om 06:00 uur te kunnen wekken. Die hebben dan een uur de tijd om op te staan en zich klaar te maken voor de oriëntatietocht. Ze krijgen de bewerkte kaart in handen en gaan er eerst eens met het team omheen zitten. Ze stippelen de route uit, voor zover mogelijk, en vertrekken.

2006-06_aot1

Posten
De deelnemers lopen van het primitieve kampterrein naar een volgend primitief kampterrein. Het kampterrein bestaat namelijk alleen uit een weiland (zonder vee) en verder niks. Een wc maken we zelf en een watertank halen we bij de boer. Onderweg zijn er zowel onbemande posten en bemande posten.
Bij een onbemande post hangt een figurenperforator en een tekst. Het is de bedoeling dat de deelnemers een perforatie maken en de tekst overnemen als bewijs dat ze daadwerkelijk bij de post geweest zijn.
Bij een bemande post krijgen ze soep en een verplicht aantal minuten rusttijd.
Rond 16:00 uur komt het eerste team aan op kampterrein 2. Ze zetten de zelf meegenomen tent op en maken het eten klaar. Laat zullen ze het niet maken, want de volgende morgen staat weer een zware, lange tocht voor de boeg. Op zondag moeten ze namelijk op dezelfde manier als de dag ervoor, van kampterrein 2 teruglopen naar kampterrein 1.

Sprintje tot slot
Aangekomen bij kampterrein 1 zijn de deelnemers nog niet helemaal binnen. Hier vindt namelijk de laatste post plaats. Ze mogen 300 meter, met bepakking, sprinten. Als ze dit gedaan hebben, hebben ze de finish eindelijk bereikt.

2006-06_aot2

Zwaar
Dit jaar was het een zware tocht, wat voornamelijk kwam door de hoge heuvels die ze op en af moesten lopen. De EHBO heeft dus de nodige blaren geprikt.
Een deel van de Staff is dan al druk aan het bakken en braden. Op de zondagavond wordt namelijk gekookt voor alle deelnemers, 150 man. Een ander deel van de Staff berekent de uitslag. De winnaars krijgen een prijs afgestemd op het thema, dit jaar: de Teletubbies.
Als het donker wordt steken we het kampvuur aan. Er wordt gitaar gespeeld, liederen gezongen en gekletst.
Maandagochtend is het afgelopen. Iedereen pakt in en gaat naar huis. Het was een zeer geslaagde AOT!

De AOT ook meelopen?
Dat kan. Voor meer informatie: www.ardennenorientatietocht.nl