KWWH (2006)

KWWH (2006)

Het Kader Winter Weekend van de verkenners van de OPV-Schoonoord
Alle jaren is het een traditie dat de Patrouilleleiders (PL’s) en de Assistent-patrouilleleiders (APL’s) van de Verkenners van Scouting OPV-Schoonoord tussen kerst en oudjaar met de leiding gaan kamperen op een scoutingterrein bij Hoenderloo. Hoewel de periode tussen kerst en oudjaar lang niet altijd in een weekend valt, heerst er een echt weekendgevoel onder de scouts. Het ‘weekend’ staat in het teken van gezelligheid en leuke, ontspannende, activiteiten. De jongens hebben vooraf inspraak gehad in het programma van het kamp.
Eenmaal aangekomen op het kampterrein moet er, ook al traditioneel, veel werk verzet worden om het kamp op te bouwen. We zetten een grote tent op, we hakken en zagen veel hout en we bouwen een grote kampvuurkraal. Daarna beginnen we al direct aan de bereiding van de maaltijd. Dit jaar eten we de eerste dag niet makkelijk en snel, maar we maken een heus kerstmaal: gebraden konijn met stoofpeertjes, aardappelpuree en rode kool met appel. Vooral het klaarmaken van de konijnen is veel werk, want ze hebben hun jasje nog aan. Een jager uit Oosterbeek was zo vriendelijk om ons vier geschoten konijnen te doneren voor de maaltijd. Ze zijn op het kaderwinterweekend vakkundig en netjes klaargemaakt door jongens en leiding.

Die avond komt ook een aantal gasten op bezoek. Als ze er zijn gaan we eten en daarna opruimen. Een warme maaltijd in de kou doet wonderen voor je humeur en het is dan ook erg gezellig. Na het eten is er een kampvuur waarbij we liedjes zingen, improvisatieacts opvoeren, elkaar kerstcadeautjes geven en spelletjes doen. Na het kampvuur kruipen we snel de warme slaapzak in.

De volgende dag worden we tijdens het ontbijt verrast door de komst van Arthur, een oud-verkennersleider die nu werkt bij een onderzoeksbedrijf in Arnhem. Hij vertelt dat er in de buurt van ons kampterrein een stoffelijk overschot van een man is aangetroffen. Hij heeft de opdracht gekregen om deze plaats te onderzoeken en hij komt ons vragen hem daarbij te helpen. Het blijkt al vrij snel dat het gaat om een “plaats delict” en de jongens vinden verschillende aanwijzingen die hen naar het dorp Wilp sturen.

In Wilp gaan de jongens in twee groepen aan de slag. Ze horen verschillende getuigen, zoeken  aanwijzingen, checken alibi’s en trekken conclusies. Na een dag van onderzoeken komen beide onderzoeksteams tot de conclusie dat de jagers de man hebben omgebracht en het lijk hebben gedumpt op het parkeerterrein.
Na dit staaltje onderzoekswerk gaan we naar de supermarkt om inkopen te doen voor een welverdiende maaltijd. Geen konijn vanavond, maar hamrolletjes, friet en pannenkoeken met (veel) slagroom. Daarna lopen we nog een GPS-tocht die eindigt in een café. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de verkenners geen zin in een patatje: dat geeft wel aan hoe goed ze die avond gekookt hebben!

De laatste dag van het kamp breken we de boel weer af en maken we nog een wandeling door het bos rond het kampterrein. Even lekker uitwaaien voor we naar huis toe gaan.
Zowel leiding als jongens kijken terug op een geslaagd ‘weekend’.

Kijk ook eens naar de foto’s op onze fotopagina!