KWWH (2005)

HET IJS ZAT AAN DE BINNENKANT VAN DE TENT… 

De oudste verkenners van Scouting OPV-Schoonoord uit Oosterbeek hielden tussen kerst en oud&nieuw 2005 hun traditionele winterkamp in Hoenderloo. Acht jongens en vijf man leiding waren ook dit jaar weer benieuwd: zou het vriezen of zou het dooien?

Het vroor en er lag een mooi dun laagje sneeuw. De jongens vertellen enthousiast hun verhaal: “Bij winterkamperen is het belangrijk dat je voldoende mogelijkheden hebt om je op te warmen: een isolerend matje om op te liggen, een goede slaapzak en natuurlijk een groot kampvuur. Een van onze eerste klussen was dan ook om van pionierpaaltjes een stellage rond het kampvuur te maken waar we op konden zitten. Daarna moesten we hout sprokkelen voor het vuur. Dat was dit jaar niet zo moeilijk, want bij de storm van eind november waren er erg veel toppen uit de bomen gewaaid zodat er voldoende stookhout lag. Gelukkig mochten we ook een paar bomen kappen die er toch uit moesten. ’s Avonds aten we hete bliksem (in de kou!) in de grote tent. Iedereen had een cadeautje meegenomen voor bij de kerstboom. We maakten ze open tijdens het kampvuur dat trouwens binnen was, in de grote tent. Tot slot deden we nog het maffiaspel.

De volgende dag werden we redelijk laat wakker, en hoewel het ijs aan de binnenkant van de tent zat, had niemand een koude nacht gehad! Na het ontbijt hoorden we het programma. We kregen in koppels opdrachten die we met de rest van de groep moesten uitvoeren. De leiding zou onder-tussen goed kijken hoe wij leiding gaven aan de andere jongens. Dennis en Thal moesten er bij-voorbeeld voor zorgen dat de tent werd opgeruimd en dat er werd afgewassen. Ignace en Thijs moesten een brug maken van hout en touw, waar de landrover van Robert overheen moest worden getrokken zonder de motor te gebruiken. Omdat de landrover anderhalve ton weegt, moesten we eerst goed nadenken over ons plan. Uiteindelijk besloten we dat we aan elke kant drie palen voor de wielen zouden leggen, zodat het gewicht verdeeld werd en de palen niet zouden breken. Verder hebben we met katrollen een katrolblok gemaakt en toen was het alleen nog een kwestie van trek-ken! Het ging heel goed. Maar door al dat trekken hadden we wel honger gekregen en dus werd het tijd om te koken. We maakten op een zogenaamd “Noors vuur” (een vuur dat gestookt wordt tussen twee houtblokken) een simpel maar lekker eenpansgerecht: chili con carne. Na het eten mochten we kiezen tussen een dropping met GPS (een systeem dat door middel van satellieten je positie bepaalt) of met enkel een kompas. De meningen waren verdeeld zodat we uiteindelijk werden opgesplitst in twee groepjes: één met GPS en één met kompas. Het startpunt weet je niet bij een dropping, maar het eindpunt was café “De Zaak” in Hoenderloo waar we een lekker bakje friet en iets te drinken kregen. Eenmaal terug op het kampterrein kropen we direct in onze warme slaapzakken.

De laatste dag hebben we ook weer lang uitgeslapen. Na een lekker ontbijt in de warme tent wachtte een minder leuke klus: het opruimen. Gelukkig ging dat heel snel, al gauw hadden we de tenten afgebroken, het pionierhout afgevoerd en het vuur gedoofd. Daarna maakten we nog een stevige wandeling. Het was buiten nog steeds erg koud, maar we werden er wel lekker wakker van en het was heel mooi in het bos. Toen we terug waren op het kampterrein hebben we de videoclip afgemaakt waar we de vorige dag al aan waren begonnen. We gaan deze zomer op kamp naar Engeland. Daarvoor is een “Engeland-lied” gemaakt dat we met vereende krachten op een gave videoclip hebben gezet! Op het Enge-landintroductieweekend van januari zal de clip voor het eerst worden vertoond. En toen was het kamp helaas echt afgelopen. We reden snel terug naar Trappershorst, ons clubge-bouw in Oosterbeek, waar alles nog moest worden opgeruimd. Moe maar voldaan kon iedereen daarna thuis van zijn kerstvakantie gaan genieten… ”

Erwin, Thijs en Tijmen

Foto’s van het winterkamp vind je op onze fotopagina, seizoen 2005-2006, kwwh.