Opkomsten bevers (2020-2021)

26 juni: laatste opkomst (water)
Helaas was zaterdag 26 juni alweer de laatste opkomst van het beverscoutingseizoen. Geheel volgens traditie was het een wateropkomst. We begonnen met stopcontacttikkertje. Hierna hebben we onze eigen boten gemaakt die natuurlijk op het water getest moesten worden. Uiteindelijk sloten we de opkomst af met een waterballonnengevecht. Wie denk je dat er gewonnen heeft?
Tot ziens in september!

18-20 juni: zomerkamp!
Het zomerkamp had als thema: ridders en jonkvrouwen. We begonnen het kamp met een leuk spel. Helaas ging het regenen en viel de avond een beetje in het water. De volgende ochtend kwam een jonkvrouw langs, zij nam de bevers mee op speurtocht. Tijdens de speurtocht hebben we onze eigen boom beschermd, met een lans door een ring gestoken en een brug over het water getrotseerd. Daarna hebben we onze eigen schilden en zwaarden gemaakt. Toen was het alweer tijd om lekker een film te kijken en naar bed te gaan. Doordat de eerste avond letterlijk een beetje in het water was gevallen, hielden we zondagochtend een “bonte ochtend”. Daar lieten de bevers al hun talenten zien. Hierna kwam de verhalenverteller Ester terug; zij vertelde weer over het zwaard en schild. Die moesten we eerst zoeken. Maar dat is gelukt, we hebben ze gevonden! Hierna werd elke bever tot ridder of jonkvrouw geslagen. 

12 juni: beverdoedag
Vandaag was het bever-doe-dag. Voor de leiding was het ook verrassing wat we gingen doen, want de opkomst werd georganiseerd door de regio. Toen we begonnen bleek er een gek geluid te zijn en we moesten erachter komen welk dier dit geluid maakte. Dit deden aan de hand van allerlei spelletjes. Toen we alle spelletjes gedaan hadden en wisten waar het geluid vandaan kwam kregen we ook nog een insigne!

5 juni: uitje!
Vandaag hadden we ons jaarlijkse uitje. We gingen naar de Kinderboerderij in Arnhem. We hebben lekker gespeeld in de speeltuin, gereden op tractoren en natuurlijk de dieren bekeken.

29 mei: Bart de bioloog op bezoek
Deze week was het rustig bij de bevers, want alle oudste-jaars gingen kijken bij hun volgende groep (Havelihorde en Wolvenhorde). Maar niet getreurd, want er was wel een speciale gast op bezoek, namelijk Bart de bioloog. De bevers begonnen met alle vogels vliegen. Hierna hebben we zelf moestuintjes gezaaid. Toen alle moestuintjes geplant waren, hebben we nog ren-je-rot en zakdoekje-leggen gespeeld. Na al deze spelletjes was het alweer tijd om de sluiten.

22 mei: survival
Deze week was het survivalopkomst. We begonnen met het tikspel: vuur, lucht en brandstof. Waarna we in het bos moesten speuren naar de voorwerpen die de leiding eerder had gevonden. Ook hebben we zelf water opvangen om te kunnen overleven. Dit water ging we nog lekkerder maken met allemaal lekkere dingen uit de natuur, zoals komkommer en munt. Hierna hebben de bevers zelf een hindernis parcours gebouwd.

8 mei: lekkere dingen
Deze week hebben we zelf allemaal lekkere dingen gemaakt zoals fruitsushi, een groene smoothie en popcorn. En voordat we dit gingen doen, hebben we nog een heel leuk tikspel gespeeld.

1 mei: vuur en broodje bakken
Op 1 mei hebben we lekker broodjes gebakken boven het vuur. We begonnen met een ‘hoe-maak-ik-vuur?’-spel. Daarna hebben we zelf takken gezocht voor op het vuur. Ook hebben we nog omgekeerd verstoppertje gespeeld. Seamus was zo goed verstopt dat sommige bevers hem bijna niet konden vinden… Daarna hebben we lekker broodjes gebakken.

24 april: hoera, de leiding is jarig
Deze zaterdag was de leiding jarig, dus hebben we een feestje gevierd. Eerst hebben we ratten en raven gespeeld. Daarna hebben we cupcakes en brownies versierd (en natuurlijk opgegeten). Na lekker wat gedronken te hebben liepen we een parcours gelopen met allemaal voorwerpen en feesthoedjes op ons hoofd. Daarna was het feestje helaas voorbij, maar gelukkig kregen we nog een traktatie voor thuis mee.

17 april: bouwen!
Deze week hebben van alles gedaan wat met bouwen te maken heeft. Nadat we tikkertje gespeeld hebben, maakten we een eigen Bob de Bouwerhelm en toen konden we hutten bouwen! Ze zijn heel mooi geworden.

10 april: raadsel
Het was nog een raadsel wat er op het programma stond, maar gelukkig hebben we alleen maar leuke dingen gedaan. We hebben boompje gewisseld, maar dan zonder bomen. Daarna hebben we zelf eierkoeken versierd en heel stil cadeautjes gebracht naar degene die in het midden zat. Tot slot hebben nog een groot smokkelspel gedaan waarbij iedereen eigen cirkel had.

3 april: paasopkomst
Afgelopen zaterdag was het paasopkomst. Dus we hebben paaseitjes (of chocoladerepen in dit geval) gezocht en een paashoed gemaakt. Ook hebben we lekker tikkertje gespeeld, gestoepkrijt en een eierloop gedaan. Daarnaast werd Marrin ook al zes jaar, dus hebben ook nog gezongen en gesmikkeld van een lekker stukje zelfgemaakte boterkoek.

27 maart: droombaan
Deze week hadden we een droombaan-opkomst, dus al bevers mochten verkleed als hun droombaan. Zo hadden we dus in plaats van bevers een bioloog, een racekar-bouwer en een politieman. We hebben spelletjes gespeeld, lekker wat gedronken en een geoefend met allerlei verschillende banen, zoals brandweerman (een kaarsje aansteken en uitblussen), juffrouw (sommen maken) en zakenman (een handtekening bedenken).

20 maart: Open Dag
Op 20 maart hadden we open dag. We begonnen de opkomst met twee hele leuke spellen, namelijk beverburcht en een groot smokkelspel. Door al het rennen was iedereen best wel moe, dus gingen we lekker wat drinken en ons gesmokkelde snoepwaar op eten. Daarna hebben we nog onze eigen sleutelhanger gekleid en als kers op de taart hebben we aan het eind van de opkomst marshmallows geroosterd boven een vuurtje.

13 maart: Professor Plof
Vandaag zijn we de opkomst begonnen met ploftikkertje, want we hadden deze week allemaal verschillende proefjes op het programma staan. Zo hebben we een eigen kanon gemaakt, een ei in een fles laten gaan en allerlei proefjes met kleurtjes gedaan. En als kers op de taart hebben we een raket de lucht in geschoten. 

6 maart: alaaf!
Beetje laat, maar vandaag vierden we carnaval. Eerst hingen we de slingers op met slingertikkertje. En natuurlijk maakten we onze eigen maskers, kleren en hoeden. Daarna hebben we in polonaise een parcours afgelegd zonder elkaars schouders los te laten. Tot slot deden we de enige echte bomba stopdans. Toen was helaas het carnavalsfeest en de opkomst weer voorbij.

27 februari: installatie
Vandaag werden de nieuwe bevers geïnstalleerd. Eerst gingen we lekker met zijn allen een film kijken. Daarna hadden we wel een beetje trek gekregen, dus gingen we lekker frietjes van de tafel eten! Toen was het tijd om de bevers te installeren via een parcours dat ze moesten afleggen. Tijdens het ophalen konden de ouders nog bij het ondertekenen van de bever-akte zijn.

20 februari: oud-Hollandse spelletjes
Vandaag hebben we een echte Hollandse Spelen gehouden, met typisch Hollandse spelletjes, zoals spijkerpoepen, koekhappen, eierrace en flessenvoetbal. De sneeuw was in geen velden of wegen meer te bekennen… we hadden dan ook een geweldig geslaagde en zonnige buitenopkomst.

13 februari: winterpret, vogels en valentijn
We hebben vandaag een erg leuke opkomst gehad! Eerst hebben we lekker gesleed. Nadat iedereen het toch een beetje koud kreeg zijn we naar binnen gegaan en hebben we vetbollen voor de vogels gemaakt.
We konden op Valentijn natuurlijk niet met lege handen aankomen, dus hebben ook nog een draaiend hart gemaakt.

6 februari: we zijn er weer!
Vandaag mochten we na een lange pauze gelukkig weer beginnen.
Om een beetje warm te worden begonnen met het leuke spel beverburcht. Daarna gingen we lekker naar binnen om zelf koekjes te bakken. We hebben ze versierd en daarna… hebben we er stiekem ook een paar opgegeten.

12 december: voorbereiden
Vandaag hebben we allemaal leuke spellen gedaan en we hebben ons voorbereid op volgende week. We speelden ‘Who let the dogs out’ en multibal. Na deze twee spelletjes fanatiek gespeeld te hebben zijn we naar binnen gegaan om een beetje op te warmen. Toen hebben we zelf placemats gemaakt. Maar waar we die voor nodig hebben is nog even geheim … 😉
[helaas bleef dat “geheim”: de geplande boerenkoolfuif kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan]

28 november: Pietentraining
Deze zaterdag hebben we ons voorbereid op een mogelijke bezoek van Sinterklaas en/of Piet. Eerst testten we de sinterklaaskennis van de bevers tijdens Ren-je-rot. Daarna hebben we met een echte pietentraining gekeken of onze bevers ook Pieten zouden kunnen worden.
Toen kregen we het wel een beetje koud en zijn we lekker naar binnen gegaan. Hier hebben fondant gekleid en een mooie tekening gemaakt. Nu maar hopen dan volgende week iemand op bezoek komt …

14 november: reis om de wereld (Australië)
Deze zaterdag was onze laatste opkomst voor het insigne. We waren in Australië. We hebben schipper-mag-ik-overvaren gespeeld, een parcours afgelegd, een kangoeroe spel gedaan en een grote hut gebouwd. Daarna wilde de leiding eigenlijk heel graag broodjes bakken, maar het weer was helaas niet zo goed als het normaal in Australië zou moeten zijn … Maar we hebben ons insigne verdiend!

7 november: reis om de wereld (Zuid-Afrika)
Deze zaterdag waren we in Zuid-Afrika. We zijn begonnen met ‘tien tellen op de savanne’. Daarna hebben we zelf popcorn gemaakt en een binnenblotevoetenpad gelopen. Na lekker popcorn gegeten te hebben, hebben we beverburcht gespeeld en zelf een portemonnee gemaakt van een oud melk- of sappak. Volgende week is onze laatste week op reis en dan krijgen we hopelijk ons insigne.

31 oktober: reis om de wereld (Engeland)
Vandaag was de tweede week van onze insigne-opkomsten. Deze week waren we in Engeland. We zijn begonnen met ‘ren je rot’ waarbij we onze Engels-skills getest hebben. Daarna hebben we onze tweede knoop geoefend, namelijk de platte knoop. Na een korte pauze met een lekker Engels dropje hebben nog cricket en commando pinkelen gespeeld. Hierna hebben we de premier league naar Trappershof gehaald waarbij we een voetbalwedstrijd hadden tussen team-2014 en team-Ajax.
Tot volgende week in weer een nieuw en deze keer ook lekker warm land!

17 oktober: reis om de wereld (Canada)
Deze week zijn we begonnen met onze reis over de wereld voor het behalen van een insigne. Onze eerste stop was Canada. We hebben allerlei leuke spelletjes gedaan zoals beverburcht en vang-de-stok. Daarna zijn we begonnen met knopen leren. Deze week hebben we onze schoenveters leren strikken. Na de strik-les hebben een mooi verhaal gehoord over mensen die bij het meer van de bevers kwamen wonen. Na het verhaal hadden we weer energie en hebben we memory gedaan, maar dan een hele grote versie. Toen mochten we ons paspoort ophalen en hebben we ons eerste stempel gekregen, namelijk dat van Canada. Tot aankomende zaterdag in een nieuw land!

10 oktober 2020: beelders
Vandaag hadden we beelders-opkomst. We speelden eerst dierentikkertje, waarbij je tijdens het rennen een dier moest uitbeelden. Daarna liepen we een speurtocht. Tijdens onze speurtocht verzamelden we allerlei leuke spulletjes in het bos. Deze dingen hebben daarna gebruikt om als een echte kunstenaar een mooi kleiwerkje te boetseren.

3 oktober 2020
Na het overvliegen (19 september) en de open dag (26 september) was er vandaag een gewone opkomst. Fijn dat er veel nieuwe kinderen kwamen kijken! Het was een ridderopkomst. We begonnen met handicaptikkertje. Hierna hebben we onze eigen schilden, zwaarden en kronen gemaakt. Toen deze allemaal beschilderd en ingekleurd waren speelden we commando pinkelen tijdens het drinken. Daarna was het tijd voor wat meer activiteit, dus hebben we een ‘tafeltje-dek-je’-estafette gedaan en daarna als afsluiting slingertikkertje.

12 september 2020
Vandaag zijn de bevers ontsnapt uit de gevangenis! We hebben een spannend parcours in het stamlokaal afgelegd, geld gesmokkeld en zijn ook nog gepakt door de politie. Daarnaast hebben we een rebus opgelost. Nadat we de rebus hadden opgelost waren we vrij :). Ook hebben we nog een potje voetbal (een echte gevangenissport!) gespeeld op het plein.

5 september 2020
Vandaag hadden we Europa-opkomst. Tijdens de opkomst zijn we door vele landen gereisd. We hebben Parijstikkertje gespeeld, een estafette langs allerlei verschillende landen gedaan, blind verschillend eten uit allerlei landen geraden en ook nog een spel gespeeld over lekkernijen uit een aantal landen. Aan het eind van de opkomst kwamen we erachter dat onze eerste komkommer goed was, we konden deze meteen proeven!

29 augustus 2020
Tijdens onze eerste opkomst gingen we meteen ‘Back to the past’. We begonnen met sluiten en hebben daarna onze eigen speurtocht gemaakt. Daarna hebben we omgekeerd verstoppertje gespeeld, zoek-de-bever en nog een tikspel. Daarna was het al weer tijd om te openen…